5p
A II. világháború végén az USA vezetésével létrehozták azt a pénzügyi rendszert, amely többé-kevésbe a mai napig fennáll. A dollár a világ tartalékvalutája lett, ami rendkívül erőteljes eszköz az amerikai geostratégia megvalósításához. Az utóbbi időben azonban mozgolódni kezdtek a feltörekvő országok: éleződik a dollár-jüan párviadal.

A II. világháború végén az USA vezetésével létrehozták azt a pénzügyi rendszert, amely többé-kevésbe a mai napig fennáll. Egy új globalizációs korszak hajnalán ennek keretében Washington és szövetségesei felállították a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) és a Nemzetközi Fejlesztési és Újjáépítési Bankot (IBRD, amely ma a Világbank-csoport öt szervezetének egyike). Kiemelt hatalmat adtak az Egyesült Államoknak azáltal, hogy a rendszer középpontjába az amerikai dollárt állították, mely így a világ tartalékvalutájává vált.

Az amerikai dollár tartalékvaluta-státusza számos előnnyel jár az Egyesült Államok számára más országokkal szemben. A világ legfontosabb árucikkeivel még mindig dollárban kereskednek, akkor is, ha azokat nem az Egyesült Államokban állítják elő.  A jelenlegi dolláralapú rendszernek köszönhetően az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve más országokhoz képest büntetlenebbül képes felhalmozni hatalmas adósságokat.

Ez a pénzügyi dominancia ugyanakkor azt is lehetővé teszi Washingtonnak, hogy sikeresen hajthassa végre saját geostratégiai céljait világszerte.

Kihívás a globális dominanciával szemben

Az utóbbi időszakban megerősödött számos feltörekvő ország részéről egy alternatív pénzügyi erőközpont létrehozásának igénye.  A BRICS-országok idén július 16-án a brazíliai Fortalezában megállapodtak, hogy saját valutalapot (Contingent Reserve Bank, CRA) és fejlesztési bankot (New Development Bank, NDB) hoznak létre. Utóbbinak Sanghaj lesz a székhelye, egyelőre 50 milliárd dolláros alaptőkével (a tagországok tíz-tíz milliárd dollárral szállnak be), amit idővel megdupláznak. A tervek szerint az NDB a Valutaalappal szemben a BRICS-országokban és az "általuk képviselt" fejlődő régiókban fejlesztene elsősorban.

Az alternatív Valutaalap, vagyis a CRA 100 milliárdos alaptőkéjébe Kína 41 milliárddal, Brazília, Oroszország és India 18-18 milliárddal, Dél-Afrika pedig 5 milliárddal száll be. A bank kimondott célja, hogy a BRICS-országok érdekeit juttassa érvényre, kimondva-kimondatlanul a nyugati befolyás alatt álló IMF-fel szemben.

Kína nyújt alternatívát

Az utóbbi hetekben pedig valósággal forrt a levegő a kínai deviza piacán.  Az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozón a hét elején Pekingben Kína aláírt Kanadával egy egyezményt, amelynek értelmében Torontóban létesül az első észak-amerikai offshore jüan központ és aláírtak egy 200 milliárd jüanos kétoldalú deviza-swap megállapodást is.  Számos intézkedéssel növelni fogják a jüan használatát a kétoldalú kereskedelemben és befektetésekben.

Kína hasonló deviza-swap megállapodásokat kötött Malajziával és Katar-ral is a napokban.

Két héttel ezelőtt Ázsia vezető pénzügyi központja, Szingapúr megteremtette a közvetlen konvertibilitást a szingapúri dollár és a jüan között.  A brit kormány eközben renminbi kötvényt adott ki, a világ első külföldi kormányaként, amely adósság-levelet bocsát ki a kínai devizában.

Dél-Korea jüan tartalékai egy év alatt 55-szörösére (!) ugrottak, az EKB-ban pedig napirenden van a jüan felvétele a tartalék-valuták közé. Az ember kapkodja a fejét..

Moszkva-Peking tengely

A globális politikai hőmérséklet emelkedésével a két ország közötti, dollárt kizáró egyezmények biztonságpolitikai üzeneteket is hordoznak.  A Majdan-téri ukrán tüntetéseket és annak kimenetelét mindkét ország puccsnak tekinti és a szervezésért a felelősséget a Nyugat nyakába varrja.  A moszkvai tőzsdén az év eleje óta az ötszörösére nőtt a kínai jüannal való kereskedelem mértéke a Nyugat Oroszországgal szemben alkalmazott szankcióinak a hátterében.

Az orosz pénzügyminiszter helyettes, Alekszej Mojszejev a napokban kijelentette, hogy Oroszország és Kína már a közeljövőben jüanban és rubelben számoltathatják el a kereskedelmi forgalmuk felét.  A Gazprom például mérlegeli annak a lehetőségét, hogy Kína jüanban fizesse ki a gázt a mintegy 400 milliárd dollár értékű hosszú távú szerződések esetén.  A szakértők szerint egy harmadik ország pénznemének a kizárása az orosz-kínai kereskedelemből jelentős mértékben erősítené a rubel és a jüan pozícióját globális színtéren.

Az Európai Unió és Japán szankcióinak a figyelembe vételével az orosz cégek jelentős része a kínai és a hongkongi bankrendszerre kezdett el összpontosítani.  A nagy cégek, mint a Megafon és a Norilsk Nickel a betéteinek egy részét már átkonvertálta amerikai dollárból jüanba és hongkongi dollárba, és kínai bankokban helyezte el azokat. És ez még csak a folyamat kezdete.

Putyin orosz elnök hétfőn Pekingben kiemelte, hogy egyszerűsödni fognak a kínai jüan használatának a lehetőségei Oroszországban. "Együttműködésünk keretében kiterjesztjük nemzeti devizáink használatát kereskedelmi forgalmunkban" - mondta.  Hozzátette: az első ilyen ügyletek már megszülettek és felhívta a figyelmet, hogy a megoldást az energiahordozók kereskedelmében is alkalmazni fogják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG