5p
A kormánynak vannak lehetőségei az államadósság év végi leszorítására. A jelenlegi befektetői környezetben meglepő módon - rövid távon - még a devizahitelek gyors forintosítása is csökkentheti az adósságrátát.

Egyre több jel mutat arra, hogy a kormány annak érdekében, hogy megfeleljen annak az elvárásnak, hogy a GDP-arányos államadósságot a tavalyi szint alá csökkentse, komoly lépéseket tervez. Mint ismert, 2013. végén a GDP 79,2 százalékának megfelelő szinten állt a mutató az egy évvel korábbi 79,8 százalék után - bár itt is mesterségesen nyomták le a mutatót. Idén azonban komoly akadályok gördültek a további csökkenés elé, a hiány a második negyedévben 83,3 százalékon is tanyázott. Hogy nem lesz könnyű menet, azt mindennél jobban mutatja, hogy a múlt héten 190 milliárd forinttal nőtt a költségvetés adóssága, így az elérte a 24 716,6 milliárd forintot, ami a GDP 81,2 százaléka.

Megújítás nélkül

Pasquale Diana, a Morgan Stanley Közép-Európával foglalkozó elemzője a Napi Gazdaságban arról írt, hogy több lehetőség is rendelkezésére áll a kormányzatnak, hogy az Alaptörvényben is szentesített célját, az államadósság folyamatos csökkenését elérje. Az egyik megoldás szerint a lejáró hiteleket nem kell újrafinanszírozni, tekintve, hogy az Államadósság Kezelő Központ az idei év végéig már biztosította a finanszírozást.

A kutató szerint ez önmagában nagyjából 3,5 százalékponttal csökkentené a GDP-arányos államadósság mértékét. Pasquale Diana szerint az év vége előtt a jegybank a rendelkezésére álló forinttartalék terhére – amely körülbelül a GDP 5 százalékára rúg - visszavásárolhatna lakossági állampapírokat is.

Forint erősítés

További komoly lépést tehetne a kormány a forint árfolyamának erősítésével. Mivel hazánk adósságállományának 40 százaléka devizában denominált, ezért a forint árfolyam 5 százalékos változása nagyjából 1,5 százalékponttal csökkentheti az adósságrátát. Samu János, a concored makroelemzője ezt a matekpéldát úgy vázolta fel, hogy a forint 10 forintos gyengülése az euróval szemben nagyjából egy százalékponttal emeli az adósságrátát.

Az év közbeni 317 forintos eurócsúcshoz képest a tegnapi 307 forint körüli árfolyam ezt a 10 forintos lépést már teljesítette, s százalékosan 3,2 százalékot már „behozott”. Hogy a kormány számol a december kedvezőbb árfolyammal, azt az jelzi, hogy Varga Mihály is arról beszélt a közelmúltban, hogy kívánatos lenne egy "jó" forintárfolyam az év utolsó napjára, mivel – szavai szerint – ez az a nap, "amikor a legjobb formában kell lennie az államadósságnak".

Gyorsítható a devizahitelek forintosítása?

Egyes elemzők ennek kapcsán arról is beszélnek, hogy önmagában kedvezőbbé tehetné az árfolyamot, ha addigra érdemi lépés születne a devizahitelek forintosításában. Bár önmagában a forintosítás épp ellenkező irányú forint-elmozdulást indukálhatna, ám a szakértők szerint az a tény, hogy az elmúlt napok forinterősödésében egyértelműen kimutatható annak jele, hogy a devizahitelek átváltásával kapcsolatos kockázatok mérséklődtek, miután egyértelművé vált, hogy a jegybanki tartalék terhére fogja átváltani az MNB a devizahiteleket, akár merészebb gondolatok is születhetnek.

Miután a devizahitelek forintosítását nem lehet elhúzni, azt ildomos egy adott napi árfolyamhoz kötni. (Ez persze arra az esetre igaz, ha az átváltás piaci árfolyamon történik, ám eleddig ezt még senki nem cáfolta azt követően, hogy a Kúria is ügyfélteherként aposztrofálta az árfolyamváltozás terheit.) Ez esetben az átváltás lényegében „bármikor” megléphető.

A „nagy” forintosítás eszköze működik - tesztelés zajlik?

Az átváltással kapcsolatos kockázatokat mérsékli az a tény, hogy a Magyar Nemzeti Bank már tegnaptól ad el devizát a lakossági devizahitelekkel kapcsolatos elszámolásokból adódó banki igények kielégítése céljából. .

A feltételhez kötött euróeladási eszköz esetében a hitelintézetek tenderenként egy ajánlatot adhatnak be, amelyben a megvásárolni kívánt euró mennyiségét kell megjelölniük. A feltétel nélküli euróeladási eszköz a hitelintézet részéről egy azonnali euróvételi ügylet és egy 2016-ban vagy 2017-ben lejáró ellenirányú többdevizás kamatcsereügylet (CIRS) kombinációját jelenti. A jegybank a tendereket legalább 2015. március 30-ig alapesetben heti rendszerességgel, szükség esetén gyakrabban hirdeti meg. A feltételhez kötött tenderen a meghirdetett mennyiségre, 2 milliárd euróra 230 millió euró ajánlat érkezett, míg a feltétel nélküli tender esetében a meghirdetett mennyiségre, 1 milliárd euróra 750 millió euró ajánlat érkezett - a jegybank mindkettőt elfogadta.

Az MNB Monetáris Tanácsa szeptember 23-i ülésén nem hagyott kétséget arról, hogy a mostani megoldás nem pusztán az árfolyamréssel, az egyoldalú kamat- vagy kamatfelár-emeléssel kapcsolatos banki elszámolások fedezéséhez, de a lakossági devizahitelek kivezetéséhez, a forintosításhoz szükséges deviza mennyiség biztosítására is szolgál - erre 3 milliárd eurós keretösszeget határoztak meg. Egyes vélemények szerint üzenetértékű, hogy az átváltás rendszere már hónapokkal korábban működik, mint ahogy a forintosítást elvben a politikusi nyilatkozatok alapján meglépné az ország - az elmúlt hetekben 2015. közepére tette a forintosítást a nemzetgazdasági miniszter és a Fidesz frakcióvezetője is. Épp emiatt vélekednek mind többen úgy a mostani napok történései kapcsán, hogy a „nagy” forintosítás tesztelése zajlik - az árfolyam érdemi mozgatása nélkül. Ha olyan összkép alakulna ki a piacokon, amelyek kedvezően fogadják a forintosítást és ez – meglehet rövid távon – a forintot is erősítené, akár gyors forintosításra – vagy legalábbis annak bejelentésére - is lehetőséget adna.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG