4p
Lassan 170 év távlatából tekinthetünk vissza az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeire. Azóta nem csak a történelem, de Budapest városa is hatalmas változáson ment keresztül – a területe, lakossága, és annak összetétele is jócskán változott. A KSH számaiból kaphatunk képet arról, hogy is nézett ki a főváros a forradalom idején.

Hinnénk vagy sem, 1848 nem csak a forradalom miatt vált emlékezetessé, legalábbis a statisztikusok számára: ebben az évben kezdte meg működését a Statisztikai Hivatal elődje is, Bél Mátyás és Schwartner Márton „magánstatisztikusok” segítségével. Ők még német nyelven készítettek statisztikákat, ebből tudhatjuk, milyen is volt Budapest a forradalom évében. Később, az első felelős minisztérium megalakulása után Szemere Bertalan miniszterelnök alapította meg az első statisztikai hivatalt, ennek vezetője Fényes Elek lett, ezt közölte a KSH a Privátbankár.hu-val.

A Statisztika Palota a Keleti Károly utcában. Forrás: Wikipedia

Az új hivatal rendkívül komolyan vette a feladatait, célul tűzték ki a statisztikai anyagok központosítását és az adatgyűjtések egységesítését. Ez a háborús időszakban igaz, nehezen indult, hisz a hivatal nagy része nemzetőrnek állt, majd a magyar kormány Debrecenbe költözésével átmenetileg feloszlatták a hivatalt. Végül a kiegyezés évében, 1867-ben alakult újjá, és működik azóta töretlenül. A Központi Statisztikai Hivatal 1896 óta a Keleti Károly utcában lévő Statisztikai Palotában működik, idén ünneplik 150. születésnapjukat.

A leendő magyar főváros, ahol alig éltek magyarok

A lelkiismeretes adatgyűjtésnek hála ma is képet kaphatunk arról, hogy pontosan hogyan nézett ki Budapest a forradalom időszakában. A lakosságszám tekintetében a 18. század végéig egyértelműen Buda vezetett, a századfordulót követően azonban már Pesten éltek többen. Egy 1845-ös adat alapján ebben az évben Budapesten összesen 121 901 fő élt, ebből 79 777 ember élt Pesten. Alig öt évvel később a lakosságszám már 186 ezer fő felett járt. A népesség összetételére az 1850-es első, hivatalos népszámlálás enged betekintést: ez alapján elsősorban németek éltek a fővárosban, a magukat magyarnak vallók aránya el sem érte az 50 százalékot. A lakosság legnagyobb részét az innen-onnan érkezett „egyéb” kategória tette ki, ennek legnagyobb hányadát, 1-2 százalékot a szerbek adták.

A „legmagyarabb” városrész 1850-ben Terézváros volt, a kerület lakóinak 50,6 százaléka, mintegy 17 ezer ember vallotta magát magyarnak ebben az időszakban. Ellenpontként a „legnémetebb” része Budapestnek Józsefváros (58,9 százalékos aránnyal) és Ferencváros (60,2 százalék) volt. A budai kerületek közül a legtöbb magyar a Várban élt (53,6 százalék), a németek pedig elsősorban Újlak (91,5 százalék) és Országút (90,4 százalék) városrészekben telepedtek le. A Tabán azonban meglehetősen színes területnek számított, itt a szerb népességből volt a legtöbb, több mint ezer fő képviseletével.

Pörgő ipar, véres forradalmak

Foglalkozás tekintetében is színes fővárosunk volt, az egyházi nyilvántartáson alapuló Palugyay-féle összeírás szerint Pesten 1848-ban összesen 7694 kézműves és mintegy kétezer kereskedő dolgozott. A legtöbben az iparosok és a gyári munkások voltak, belőlük Pesten 11 266 illetve 876 élt – vagyis a lakosság népességének mintegy 10 százaléka. A nők is keményen kivették a részüket a munkából, Pest női lakosságának 16,7 százaléka (8447 fő) dolgozott ekkor szolgálóként. 1849-ben Pesten 581, Budán 21 ügyvéd, Pesten 205, Budán pedig 45 orvos dolgozott.

A forradalom és szabadságharc eseményei 1848–1849 halálozási adatain is nyomot hagytak. A „legvéresebb” időszak 1849 tavasza és nyara volt: 1849 májusában Pest-Budán és Óbudán 1856-an, júniusban 2605-en, júliusban pedig 1604-en haltak meg. A halandóság növekedéséhez Buda ostroma és Pest bombázása is hozzájárult, a tízezres nagyságrendű katonai halottakról és a járványok okozta veszteségekről szóló adatokat azonban a statisztika nem tartalmazza.

Idén is megemlékezünk - mutatjuk, hol lesznek programok!

Mindenki megtalálja a magának való szórakozást és kikapcsolódást a mai napon: a hivatalos megemlékezéseken túl persze lesznek tüntetések és piknikezés is, de kivonhatjuk magunkat a politika alól és megannyi kulturális rendezvényre látogathatunk el. A közlekedésre azért nem árt odafigyelni: lezárások lesznek és a közösségi közlekedés is megváltozik. A Privátbankár.hu cikkéért kattints ide! >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG