4p
A hét meghatározó eseményei az Európai Központi Bank januári monetáris politikai döntéshozó ülése mellett a Nemzetközi Valutaalap világgazdasági előrejelzése, illetve a davosi Világgazdasági Fórum lesznek - kapkodhatják a fejüket a befektetők, és még vállalati gyorsjelentések is borzolhatják a kedélyeket a tőzsdéken.

Kedden teszi közzé a kínai statisztikai hivatal a 2014. negyedik negyedévi GDP-növekedési adatokat, valamint a német ZEW gazdaságkutató intézet a januári német gazdasági hangulatindexét.

Kedden Pekingben hozza nyilvánosságra az IMF 2015-ös világgazdasági előrejelzését (World Economic Outlook Update).

Szerdán kezdődik a svájci Davosban a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum, WEF) nonprofit szervezet évi rendes találkozója a világ legbefolyásosabb politikai és gazdasági vezetőinek részvételével. A találkozó január 25-ig tart.

Csütörtökön tartja 2015-ös első kamatdöntő ülését az EKB. Az üléstől a piacok a gazdaságösztönző célú mennyiségi monetáris enyhítő program megkezdésének bejelentését várják.

A várakozás már csak azért is megalapozottnak tűnik, mivel Mario Draghi, az EKB elnöke a héten szerdán kijelentette, hogy "a szuverén államkötvény-vásárlásokon kívül kevés lehetőség maradt a defláció veszélyének elhárítására az euróövezetben".

Az euróövezeti mennyiségi monetáris lazítás (QE) megkezdésével szemben táplált jogi aggályokat gyakorlatilag semlegesítette az EKB 2012-es (de még életbe nem léptetett) OMT kötvényvásárlási programjának a jogszerűségéről az Európai Bíróság számára készített jogi szakvélemény, amit szerdán tettek közzé. Az Európai Bíróság főtanácsnoka, a Pedro Cruz Villalon által készített szakvélemény szerint az EKB alapos indokkal, az arányosság szem előtt tartásával vásárolhat államkötvényeket.

Az EKB várható január 22-i döntése is közrejátszhatott a svájci jegybank meghökkentőd döntésében, amely a héten fenekestül felforgatta a devizapiacokat, és egyelőre beláthatatlan következményekkel járt: a mennyiségi enyhítéssel az EKB várhatóan több százmilliárd eurónyi többlet likviditást teremt, és a többletpénzből a svájci piacra is juthat. Megelőzendő, hogy eurómilliárdokat kelljen megvásárolnia a frank árfolyama védelmében, a jegybank feladta korábbi elkötelezettségét. Emellett azonban más szempontok is közrejátszhattak - erről itt írtunk bővebben >>

Jelentenek a cégek is

A folyamatban lévő tőzsdei beszámoló szezon keretében a jelentősebb vállalatok közül kedden az AMD, az IBM, a Delta Airlines, a Morgan Stanley, a Motorola, az Unilever, szerdán az American Express, csütörtökön a Verizon, pénteken pedig a General Electric, a Honeywell és a McDonald's teszi közzé 2014. negyedik negyedévi eredményét.

A magyar étlapon nincs semmi izgalmas

Szerdán a keresetek január-novemberi alakulásáról közöl adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).  Októberben mind a bruttó, mind a nettó átlagbér 3,3 százalékkal emelkedett 2013 októberéhez képest, a reálbér-emelkedés pedig 3,7 százalékos volt.

Csütörtökön az államháztartás 2014. évi részletes adatait ismerteti a Nemzetgazdasági Minisztérium. A hónap elején publikált előzetes adatok szerint az államháztartás központi alrendszerének 2014. évi hiánya 825,7 milliárd forint volt, 325,8 milliárd forinttal alacsonyabb a módosított előirányzatnál, annak 72 százalékát tette ki. Az adat megerősíti a kormány és az elemzők azon várakozását, hogy tavaly a GDP 2,9 százalékánál alacsonyabb lehetett az uniós módszertan szerinti hiány.

Az Államadósság Kezelő Központ szintén csütörtökön 3, 5 és 10 éves államkötvényeket értékesít szokásos aukcióján. Legutóbb, január 8-án magas túljegyzés fogadta a hasonló lejáratú értékpapírokat, így az ÁKK mindhárom kötvényből a tervezettnél többet adott el, csökkenő hozamok mellett.

Csütörtökön még egy statisztikai adat jelenik meg, a fontosabb növényi kultúrák 2014. évi előzetes terméseredményeiről közöl statisztikát a KSH.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG