4p
Macedónia rendkívüli állapotot hirdetett a menekültek miatt, és a hadsereget is beveti határain. Naponta 2000-nél több menekült érkezik, de csak 500-at tudnak fogadni, pénzügyi segítséget szeretnének hozzá kapni. Alighanem a magyar kerítés miatt kerültek ilyen helyzetbe, ami felgyorsította az eseményeket.
(Fotó: ENSZ, UNHCR)

A macedón köztársasági elnök elrendelte a hadsereg bevetését országa illegális bevándorlók által használt két határőrizeti zónájában, valamint az ezek közötti közlekedési folyosón – írta az MTI diplomatákra hivatkozva. A csütörtökön kihirdetett rendkívüli állapot „a következő harminc napban szintén azokra a területekre terjed ki, ahol most a katonaság is szerepet kap”.

Macedónia célja, hogy a korábbinál szigorúbban ellenőrizze a zöldhatárt és a migránsokat a hivatalos határátkelőhelyekre terelje, ahol regisztrálni tudják őket. „Az országon átutazó turisták, fuvarozók nem találkozhatnak olyan problémával, amelyet a migránsok okozhatnak” – írják.

Ezrek a senki földjén

Végh Andor, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa szerint a Macedóniába érkező migránsok száma a közelmúltban napi 500-600-ról 2500-3000-re emelkedett, mindezt azonban az ország nem tudja kezelni vasúti hálózatával - írja az MTI.

A bajor közszolgálati B5 Aktuell rádió ma reggeli tudósítása szerint a Görögország és Macedónia volt jugoszláv köztársaság közé a „senkiföldjére” rekedt menekültek közül napi 500 főt engednek át a határon Észak felé, főleg családokat, terhes nőket, időseket, betegeket. A macedón kormány továbbá pénzügyi segítséget kér az EU-tól.

Halottak a kanyarokban

A német Die Zeit szerint Macedónia korábban nem segítette a menekülteket, akik sokszor a vasúti síneket követve próbáltak átjutni a mindössze 180 kilométer széles kis országon. Ez sokszor okozott baleseteket a hegyes vidék éles vasúti kanyarjaiban, egyetlen hónapban 14 menekült halt meg így. Mások az embercsempészeknek, útonállóknak és korrupt, durva rendőröknek voltak kiszolgáltatva.

A magyar kerítéssel kezdődött

A német lap szerint „kevéssel azután, hogy Magyarország szerbiai határán kerítés felállításáról döntött”, június 19-én Macedónia egy új menekültügyi törvénnyel megnyitotta a határait a migránsok elől. Ezután az országon való átjutás könnyebbé vált, sok menekült – akiket a magyar sajtó egy része pontatlanul bevándorlóknak nevez – 12 óránál többet nem is tartózkodott az ország területén.

Az útvonal onnét Szerbián és Magyarországon keresztül vezet Európába. A macedóniaiak azt hihették, hogy inkább szaladjon át rajtuk gyorsan a sok menekült, és menjen az EU-ba, minthogy esetleg náluk bolyongva ott ragadjon a magyar határzár miatt. Azóta mindenesetre a jelek szerint akkorára nőtt a menekültáradat, amelyet a kicsi és szegény ország önerőből már nem bír.

Kerítészárási pánik

A magyar kerítés, mint ok szerepelt a német Der Spiegel hat nappal ezelőtti tudósításában is, amely arról szólt, hogy mennyire pánikszerűen és tömegesen igyekeznek a menekültek továbbjutni Macedóniából az EU-ba:

„A menekültek pánikolásának oka Magyarország azon bejelentése, hogy kerítést épít Szerbiával közös határára. Már el is kezdték, a kerítést augusztus végéig készülnek befejezni. Azután a háborús menekültek számára nehezebb lesz az EU-ba eljutniuk és ott menekültstátuszért folyamodniuk.”

Mi az, ami a svájciaknak 48 óra, a németeknek 3 hónap?

A német közéletben hónapok óta arról folyik a vita, hogy mit kezdjenek a balkáni jugoszláv utódállamokból, mint például Koszovóból érkező menekültáradattal. Ezekből a – korábban már biztonságosnak nyilvánított, háborús viszonyok által nem sújtott – országokból ugyanis nem fogadnak menekülteket, majdnem mindet visszatoloncolják, de addig hónapokig is terhelhetik a menekültügyi ellátórendszert.

Nemrég különleges átmeneti táborok felállítását határozták el kifejezetten a „balkánmenekülteknek”, akik ügyének elbírálását szeretnék felgyorsítani. Cél, hogy három hónapnál tovább ne maradjanak. A bajor B5 Aktuell rádió mai jelentése szerint Svájcban 48 óra alatt képesek kivizsgálni a biztonságosnak nyilvánított országokból érkező menekültek ügyét, és visszafordításukról dönteni.

A korábbi híradásokból azonban az is kiderül, hogy a német politikusoknak, de a lakosság nagy részének sincsen kétsége afelől, hogy a háborús, polgárháborús, terrorizmus által súlyosan érintett országokból – Szíria, Afganisztán, Irak stb. – érkező menekülteket be kell fogadni. Körükben a befogadási arány közel van a száz százalékhoz, míg a balkáni menekülteknél csaknem nulla.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG