4p
Németországban a lakosság többsége elégedetlen a terror elleni védekezéssel - mutatta ki egy felmérés, amely szerint a karácsony előtti berlini merénylet óta megváltozott a közhangulat.
Ledöntött karácsonyfa mögött tűzoltók egy berlini karácsonyi vásárban 2016. december 19-én, miután a háttérben álló teherautó a vásárlók közé hajtott. Forrás:MTI/AP/Michael Sohn

A ZDF országos köztelevízió felmérése szerint 51 százalék úgy érzi, a hatóságok nem tesznek eleget a terrortámadások megakadályozásáért, míg 43 százalék elégedett a védelemmel.

Legutóbb a december 19-én egy berlini karácsonyi vásáron végrehajtott iszlamista merénylet előtt vizsgálták a kérdést, akkor még a németek csaknem kétharmada, 62 százaléka elégedett volt a hatóságok terrorizmus elleni munkájával, és az elégedetlenek aránya 31 százalék volt.

Hibáztak

A szövetségi kormány igazságügyi minisztere elismerte, hogy a hatóságok hibáztak a 12 halálos áldozatot és 53 sebesültet követelő kamionos támadás ügyében. Heiko Maas a ZDF egy csütörtök esti vitaműsorában elmondta, hogy rövidesen elkészül egy átfogó, valamennyi biztonsági szerv tevékenységét elemző jelentés arról, hogy miért nem tudták megakadályozni a támadást annak ellenére, hogy ismerték és közveszélyes iszlamistaként tartották számon az elkövetőt, Anis Amrit.

Heiko Maas kiemelte: az már biztos, hogy "mindannak alapján, amit most tudunk, senki sem mondhatja, hogy nem történtek hibák".

Szigorítanának

Az igazságügyi miniszter és belügyi tárca vezetője, Thomas de Maiziere a napokban terrorellenes intézkedéscsomagot jelentett be, amely az Amri-ügy tanulságaira épül. A tervezett lépések között szerepel, hogy kiegészítik a kitoloncolási őrizetbe vétel jogalapját, a kormány szándékai szerint olyan elutasított menedékkérőket is kitoloncolási őrizetbe lehet majd helyezni, akiket terrorszervezethez fűződő kapcsolatok miatt közveszélyesként tartanak számon. Várhatóan bevezetik azt is, hogy lábbilincsként is emlegetett elektronikus nyomkövető eszköz viselésére lehet kötelezni közveszélyes iszlamistákat.

A ZDF Politbarometer nevű kutatása szerint a lakosság többsége támogatja a terveket, 88 százalék helyesnek tartja a kitoloncolási őrizetbe vétel lehetőségének kiterjesztését, és 67 százalék úgy véli, szigorúbb jogszabályokra van szükség a bűnözővé váló menedékkérőkkel szembeni fellépéshez.    Anis Amri is menedékkérőként érkezett Németországba, a tunéziai férfi kérelmét elutasították, de nem tudták eltávolítani az országból, mert hazájának hatóságai nem állították ki időben az iratait.

Elbírnak a menekültüggyel

Azonban a ZDF felmérése szerint az ügy nem változtatta meg a menekülthelyzet megítélését, a többség továbbra is bizakodó: a lakosság 57 százaléka úgy érzi, Németország megbirkózik a menekültek nagy számával, míg 41 százalék szerint Németország nem képes erre.

Az utóbbi évek legnagyobb szabású németországi terrortámadása a pártok támogatottságát sem befolyásolta lényegesen. Ezt jelezik a Politbarometer adatai is, amelyek szerint a kormányzó jobbközép CDU/CSU pártszövetség a szavazatok 36 százalékát nyerné el, ha most vasárnap lenne a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás, ami nem jelent változást a december elején készített előző felméréshez képest.

A koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) 1 százalékponttal gyengülve 21 százalékon állnak, az ellenzéki oldalon a Zöldek 10 százalékon stagnálnak, az SPD-től balra álló Baloldal támogatottsága pedig 1 százalékponttal 9 százalékra csökkent. A legnagyobb parlamenten kívüli párt, a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 1 százalékponttal 13 százalékra erősödött. A Bundestagból 2013-ban kiesett liberális FDP átlépné az 5 százalékos bejutási küszöböt, 1 százalékpontot erősödve 6 százalékon áll.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG