3p
Hónapok óta készültek a szír kormányerők és mögöttük álló iráni és libanoni síita milíciák, igen erős orosz támogatással, hogy Aleppó városának felkelők által birtokolt keleti részeit 5 év után visszaszerezzék. Most ez részben sikerült is, és nem kétséges, hogy az egészet megszerzik. Másfél évvel ezelőtt orosz támogatás nélkül még a bukás szélén álltak.

A szír hadsereg bejelentette, hogy a felkelők által uralt terület északi harmadát visszaszerezték, és maguk a felkelők is elismerték, hogy védhetőbb vonalakra vonultak vissza. A Reutersnek elmondták, hogy minden korábbinál nagyobb tűzerővel és támadó erőkkel találták szembe magukat, ami arra utal, hogy az oroszok alaposan kiképezték, felkészítették és felfegyverezték őket. Ezt jelzi az is, hogy maga az orosz védelmi minisztérium is bejelentette, hogy a felkelők területeinek 40 százalékát visszavették, és hogy a Kreml szóvivője szerint Putyin is megtárgyalta a helyzetet saját katonai tanácsadóival.

Kurdok

Érdekes módon az elfoglalt területek egy részét nem kormányerők, hanem a kurdok vették át a lázadóktól. A kurd YPG milícia, amely ugyan az Iszlám Állam elleni háborúban amerikai szövetséges, de az aleppói felkelőkkel ellenséges. Egyes felkelők azt állítják, hogy a kurdok Aszad erőivel szövetkeztek és hátba döfték őket, mások szerint ők maguk egyeztek meg a területek átadásáról, mivel még mindig jobban örültek, ha a kurdokhoz kerülnek, mint ha Aszadékhoz.

Elvetélt tűzszünet

Néhány hónappal ezelőtt a két szuperhatalom nevében Lavrov és Kerry külügyminiszterek tűzszünetet kötöttek, amely ha egy hétnél tovább működött volna, és ezalatt sikerül Aleppóba humanitárius segélyt juttatni, akkor közös parancsnokságot hoztak volna létre, amely irányítja az Iszlám Állam és az al-Kaida utódszervezetei elleni harcot.

A tűzszünet összeomlott, a felek egymást vádolták, majd Aszad erői megkezdték Aleppó keleti részeinek ostromát. Eleinte nehezen haladtak, ezért úgy tűnik, orosz segédlettel alaposan felkészülhettek, óriási erőket vontak össze, és most végre is hajtották az első sikeres támadást.

Magukra maradtak

A dolgok jelen állása szerint sem Amerika, sem más nem tudja és igazán nem is akarja megmenteni az aleppói felkelőket, noha az sokakat nyugtalanít, hogy Aszad hatalma Aleppó teljes elfoglalása által megerősödik és kiterjed, és ez egyúttal az orosz katonai stratégia teljes győzelmét jelenti. Korábban a felkelők Törökországtól, Szaúd-Arábiától, Katartól és Amerikától egyaránt kaptak segítséget, de az oroszok által megtámogatott katonai erővel szemben korábbi segítőik már tehetetlenek.

Mi lesz utána?

Ugyanakkor kérdés, hogy mi következik Aleppó eleste után. Elvben előfordulhat, hogy az oroszok és az amerikaiak ott folytatják, ahol a tűzszünet összeomlásakor abbahagyták, hisz Aszadot elsősorban Aleppó miatt zavarta ez a megállapodás. Ebben az esetben már nem kell segélyeket szervezni, hisz egész Aleppót ellátják a szír kormányerők, és így véletlenszerű vagy provokált támadások sem zavarják meg a tűzszünetet, mint az előző esetben.

Ha viszont nem kerül sor erre, akkor előfordulhat, hogy Aszad a megfelelő orosz segítséggel maga indul újabb területek megszerzésére, akár Rakka városával is megpróbálkozhatna, ami az Iszlám Állam egyetlen megmaradt érdemi települése. Ez az oroszoknak is hatalmas presztízsnyereséget jelentene, hisz mindeddig számtalan terv volt Rakka felszabadítására amerikai, kurd és török részről egyaránt, de a döntő lépést eddig senkinek nem sikerült megtenni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A februári munkanélküliségi adatok a kormányt sem boldogítják
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:30
A februári munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt, ami több mint a 4,5 százalék januárban. A foglalkoztatottság közben tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG