4p
Nem csitulnak a harcok az ukrán kormányerők és a szakadárok között. Az oroszok által támogatott erő annak ellenére nyitott tüzet villanyszerelőkre, hogy tűzszünetben állapodtak meg.

Továbbra sem enyhül a feszültség Kelet-Ukrajnában Donyecknél, a megyeszékhelytől néhány kilométerre északnyugatra fekvő Avgyijivkában három polgári személy sérült meg, és 52 lakóház rongálódott meg a szerdai tüzérségi támadásokban - közölte csütörtökön Vjacseszlav Abroszkin Donyeck megyei rendőrfőnök. A rendőrfőnök arról adott hírt, hogy egy 61 éves nő holttestét találták meg Avgyijivka egyik utcáján, az áldozatot számos repesztalálat érte.

Oroszbarát szakadárok korábban tüzet nyitottak a megrongálódott áramvezetékek kijavítására érkezett villanyszerelőkre szerdán Avgyijivkában azután, hogy előzőleg a felek fegyvernyugvásban állapodtak meg - erről Arszen Avakov ukrán belügyminiszter számolt be a Twitteren.

Tart a vérontás

Abroszkin rendőrfőnök beszámolt arról is, hogy csütörtökön Donyeck mellett még egy település ellen indítottak tüzérségi támadást a Moszkva által támogatott szakadárok, a megyeszékhelytől délnyugatra fekvő Marjinkát kezdték lőni. A településen több lakóház lángokba borult, az iskolákban leállt a tanítás. A kijevi hadműveleti parancsnokság szokásos reggeli közleményében csütörtökön arról tájékoztatott, hogy az elmúlt napban két katona esett el és 14 sérült meg a harcokban.

A szakadár erők összesen 67-szer nyitottak tüzet az ukrán katonák állásaira, Grad rakéta-sorozatvetőket és más nehéztüzérségi fegyvereket is bevetettek. A harcok kiterjedtek a frontvonal teljes hosszára.

Eduard Baszurin, az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság egyik katonai vezetője csütörtökön a szakadár DAN hírügynökség szerint arról számolt be, hogy az elmúlt napban egy szakadár fegyveres esett el és egy sebesült meg a harcokban. Állítása szerint az ukrán fegyveres erők több mint 1600-szor nyitottak tüzet Donyeck megye szakadár ellenőrzésű részére, a támadások következtében 38 házban keletkeztek károk.

Tartani kell az oroszokon a nyomást

Eközben Petro Porosenko egy csütörtöki német lapinterjúban az mondta, Ukrajnának egységes Európai Unióra van szüksége az ország keleti részét sújtó válság békés rendezésére kidolgozott minszki megállapodás végrehajtásához. Óvott az Oroszország elleni szankciók fellazításától.

Az Oroszország ellen az ukrán válságban folytatott tevékenysége miatt elrendelt büntetőintézkedések "elsietett lazítása" megerősítené az orosz agressziót, és "egész Európát veszélybe sodorná" - húzta alá Petro Porosenko a Berliner Morgenpost című lapban közölt interjúban arra a felvetésre, hogy Donald Trump amerikai elnök a szankciók visszavonása mellett foglalt állást.

Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy "a szankciók működnek", Oroszország nagy árat fizet az agresszióért, így az oroszok életszínvonala jelentősen süllyed, és gyengül a rubel. Ukrajna nem szorul katonai segítségre, és az EU-tól leginkább egységes fellépésre van szüksége. Egy "egységes EU Németország és Franciaország vezetésével rá tudja bírni Oroszországot a minszki megállapodás végrehajtására" - emelte ki Porosenko.

Az oroszoktól jön a populista propaganda?

Mint mondta, olyan Európát szeretne, amely "erősebb és egységesebb", és hangsúlyozta, hogy az EU-nak fel kell lépnie a közösség összetartását nagy veszélybe sodró jobboldali populizmus ellen. Ez Olaszországra, Ausztriára, Magyarországra, de Németországra is vonatkozik - mondta Petro Porosenko.
Az Európa-párti erőknek egy "új kommunikációs stratégiával" kell fellépniük az Oroszországból érkező "populista propagandával" szemben, így az EU jól tenné, ha elindítana egy orosz nyelvű nemzetközi televíziót, hogy az orosz ajkú választók rendelkezzenek "alternatív információforrással" az olyan "propagandacsatornákkal" szemben, mint az RT - fejtette ki az ukrán államfő.

Arra a felvetésre, hogy Donald Trump lenézi a NATO-t, kiemelte, hogy a NATO elengedhetetlenül fontos, a transzatlanti együttműködés gyengítése pedig súlyos felelőtlenség lenne. Az amerikai elnök azonban csak a finanszírozásról akar vitát indítani, és nem kérdőjelezi meg a védelmi szövetséget - mondta. Hazája esetleges NATO-tagságáról Petro Porosenko azt mondta, hogy népszavazást tartanak a csatlakozásról, és ha az ukránok a belépés mellett döntenek, mindent megtesz majd azért, hogy Ukrajnát felvegyék a szövetség tagjai közé.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG