5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Idén már volt egy elnökválasztás Ausztriában, és a nép majdnem elcsábult, hogy a történelmi múltat elfelejtve ismét a szélsőjobbnak vesse alá magát. Nagyon kevésen múlott, hogy nem jött össze, olyannyira, hogy megismételték a választást. Most viszont végiggondolták, mi lehet a tét, és Alexander Van der Bellen, a mérsékeltebb jelölt mellett döntöttek.

A jó meg a rossz

Nagy kő esett le a szívünkről, hisz ijesztő perspektíva volt, hogy az a szomszédos nép, amely már egyszer kokettált Jörg Haiderrel, most alaposabban átgondolta a dolgot, és a jó választás mellett döntött. Persze mondhatnánk, hogy a jó meg a rossz mindig relatív, meg hogy az adott nép dolga, de abban az országban, amely Hitlert adta a világnak, aki egyébként az ország fölött hét éven át, 1938-1945-ig teljhatalommal uralkodott és melyet berántott a második világháború legsötétebb rémtetteibe, nagyon rosszul mutatott volna egy szélsőjobbos elnök.

A németekben sokkal mélyebb nyomott hagytak saját múltjuk borzalmai, náluk lényegében lehetetlen elképzelni, hogy egy szélsőjobbos vezetőnek érdemi esélye legyen. Ausztria azonban más: rögtön a háború vége után felmentette a nemzetközi közösség, inkább áldozatként, mint a Harmadik Birodalom lelkes és aktív részeként tekintettek rájuk, talán leginkább azért, hogy eszükbe ne jusson újra Németországhoz csatlakozni. Így aztán ott nem is gondolkoztak annyit a sötét múlton, a populizmustól nem riadnak meg, pedig az osztrák történelemben van elég kellemetlen rész, különösen a két világháborús szerepet illetően.

Németek, de mégsem

A középkori Ausztria eleve annak köszönhette létét és a németek többi része közül való kiemelkedését, hogy az élén álló Habsburgok szakadatlan terjeszkedési politikát folytattak, jobb esetben a Házasodj, boldog Ausztria jelszavával, rosszabb esetben a szomszédos népek harcban való leigázásával, vagy szerződésekben való felosztásával. Az első eset áldozatai lettünk mi is, igaz, a török hódítás miatt nem volt velük szemben ellenállás, de aztán a török kiverésének árát keményen megkérték, és az ellenük indított szabadságharcokat kegyetlenül leverték. A második eset ékes példája a lengyelek, akiket Oroszország, Poroszország és Ausztria felosztott, így került Ausztriához Galícia.

1866-ban aztán minden megváltozott, hisz a német nép egyesítéséért és második birodalmának megalapításáért indított harcban Ausztria alulmaradt Poroszországgal szemben, így a poroszok hozták létre a közel ezer év után először egységes Németországot. Ebből Ausztria kiszorult, és azért, hogy megtarthassa többi szerzeményét (Csehországot, Szlovéniát, Dalmáciát, és Galíciát, hogy csak a lényegesebbeket említsük), velünk kellett kiegyeznie, s így már két nép uralkodott egy birodalomban. Innen aztán már sajnálatos módon a baklövések is közösek voltak.

Hibát hibára

Az első 1908-ban történt Bosznia annektálásával. Ez teljesen a nemzetközi jog ellenében történt és szinte senki nem támogatta. Persze mondhatjuk, hogy Oroszország is a nemzetközi jog ellenére szerezte (vissza) a Krímet, a putyini Oroszország egy szuperhatalom, akivel senki nem merne ujjat húzni, az Osztrák-Magyar Monarchia viszont legfeljebb középhatalom volt, igen kevés baráttal, de annál több elégedetlen elnyomott belső néppel. Az egyetlen komoly barát a császári Németország volt.

Bosznia annexióján nagyon kiakadt a világ, különösen az Antant. A Monarchia azonban, különösen az osztrák felének nyomására, elkövette a második, immár végzetes hibát. 1914-ben megtámadta Szerbiát, úgy, hogy tudta, mi lesz a következmény, mivel olyan katonai szövetségi rendszerek voltak, melyek az automatikus segítségnyújtásra épültek (mint ma a NATO). Így egyértelmű volt, hogy Oroszország Szerbia védelmére kel, utána már automatikus a többi európai nagyhatalom belépése. Így kirobbant az európai háború, amely közben világháborúvá terebélyesedett. Az erőviszonyokat ráadásul előre ki lehetett számolni: a központi hatalmak jóval gyengébben álltak, még Amerika belépése nélkül is.

Kaptak még egy esélyt, és meggazdagodtak

Az eredmény meg is lett, igaz, hogy Magyarország bukta a legnagyobbat, de most az osztrák történelemről van szó: belőlük is csak a kicsiny Osztrák Köztársaság maradt, akitől közvetlen németek által lakott részként csak Dél-Tirolt vették el, de azért fájt nekik a Csehországban maradt több millió német is. Ők maguk ezek után szívesen csatlakoztak volna Németországhoz, különállásuk értelmetlennek tűnt. Ezt viszont megtiltotta az Antant, majd csak 1938-ban került sor rá, amikor Hitler bevonult szülőhazájába, és azt birodalmához csapta.

Az újabb világháború elvesztése után Ausztria újra külön ország lett, de sorsa még bizonytalan volt: egy része szovjet, a többi nyugati megszállás alatt állt. Végül azonban szerencséjére nem vágták két részre, mint Németországot, hanem kivonult mindenki, és szerződést kötöttek vele, miszerint semleges marad a hidegháborúban. Így is lett, viszont gyakorlatilag a nyugat részévé vált, különösen gazdasági szempontból, és rövid idő alatt Európa, sőt a világ egyik leggazdagabb országa lett belőle. Számunkra a példakép, az örökké utolérni vágyott, de utolérhetetlennek tűnő szomszéd.

Volna mit veszteni

Mintha most maga az osztrák nép is átgondolta volna, hogy ha a történelem távoli is, a jólét nagyon is a jelenbeli és reális, és könnyen elveszhet, ha rosszra fordulnak a dolgok. Talán Anglia esetén is elgondolkoztak, amely még csak megszavazta az Európai Unióból való kilépést, máris a gazdasági gondok özönével kell szembenéznie. Esetleg Donald Trump megválasztása is megriasztotta őket, aki ugyan még nem elnök, de az eddigiek alapján kicsit ijesztőnek tűnik. Volt mit átgondolni az ismételt szavazáson, és a sógorok ezúttal bölcsen léptek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG