4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagyon kevésen múlott, hogy Ausztriának nem lett szélsőjobboldali elnöke. A két előddel való összevetés persze talán kicsit túlzás, de ha van olyan ország, ahol a történelmi párhuzamok miatt kényes ez a kérdés, akkor az Ausztria. Jobb, ha a birodalmát vesztett kis köztársaságban nem kapnak szerepet a szélsőségesek.

Alexander Van der Bellen, az osztrák Zöldek pártjának (b) és Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje korábbi televíziós vitájuk előtt. Fotó: MTI/EPA/Lisi Niesner

Búzavirág

Szerencsére az osztrák elnökválasztást Van der Bellen, a mérsékelt és Európa-párti jelölt nyerte. Ha ellenfele, Norbert Hofer jut hatalomra, akkor személyében az EU-n belül az első szélsőjobboldali államfőt láthattuk volna. Ráadásul nem is akárhol: abban az országban, amely Hitlert adta a világnak, és ahol egyszer már demokratikusan is előretört egy szélsőjobboldali politikus, Jörg Haider.

Norbert Hofer a Szabadság párt jelöltje volt. Amikor felesküdött a jelöltségre, kék színű búzavirágot viselt, ami a nácik jelképe volt a 30-as években, vagyis nagyon is kifejezte szimpátiáját és kapcsolatát az akkori sötét eszmékkel. Nagy megkönnyebbülés, hogy megúszta őt Ausztria, Európa, sőt az egész világ, a BBC szerint a francia miniszterelnök a következőképpen kommentálta a dolgot: megnyugtató látni, hogy az osztrákok végül mégiscsak elutasították a populizmust és a szélsőségességet, még ha csak hajszál híján is.

Kísért a múlt

De miért is Ausztria az ország, ahol a legkönnyebben jutnak a nyerés küszöbére az ilyen politikusok? Azt gondolnánk, hogy a 2. világháború utáni prosperáló gazdag Osztrák Köztársaság polgárai óvakodnak a szélsőségektől, és élvezik a jólétet. Valójában nem így van, erősebb a történelmi múlt okozta hatás, pont úgy, mint Nagy-Britannia esetében, ahol az európai integrációval szembeni berzenkedést jórészt az egykori brit nagyság iránti értelmetlen nosztalgia váltja ki.

Ausztria az első világháború vége óta tulajdonképpen egy mesterséges állam, nem egy igazi nemzet, mégha az utóbbi évtizedben úgy is tűnt, hogy megerősödött az önálló osztrák nemzettudat. Az osztrákok németek, ugyanúgy ahogy a bajorok, és amióta van egységes német állam (1871 óta), azóta az vonzza őket. Akkor szinte minden német terület egyesült a nagy országban, de Ausztria kimaradt, ráadásul úgy, hogy vetélkedett az egyesítés jogáért a poroszokkal, de alulmaradt. A poroszok nyertek, Ausztria kiszorult, kénytelen volt velünk kiegyezni 1867-ben, hogy fennmaradjon, mint nagyobb egység.

Végül meggazdagodtak

Ausztriát soknemzetiségű, különálló birodalma tette eltérővé más német területekhez képest, így amikor ez 1918-ban megszűnt, az osztrákok túlnyomó többsége Németországhoz akart csatlakozni. A háborús győztesek ezt nem engedték, mondván, túl nagyra nőne Németország, de a létrejött kis osztrák államot polgárai „Deutsch-Österreich”, vagyis Német-Ausztria néven emlegették.

1938-ban aztán jött az osztrák Hitler, aki Németország teljhatalmú ura lett, és szülőföldjét nagy dérrel-dúrral hozzácsatolta a birodalomhoz. A háború után ugyan voltak különféle elképzelések Ausztria sorsára vonatkozólag, de végül az a döntés született, hogy az ország legyen újra önálló köztársaság. Az ország a hidegháború végéig semleges is maradt, bár kapitalista és demokratikus társadalmi rendszere miatt a Nyugat integráns része lett, és pár évtized alatt a világ egyik leggazdagabb országává vált.

A vidékiek és a kékgallérosok

A régi érzelmek azonban időről időre feltörnek, és a választók kisebb-nagyobb része a szélsőjobboldali vezetők felé fordul. Ezt önmagában nehéz például a migránsválsággal magyarázni, hisz az Németországot sokkal inkább sújtja, de ott mégis jóval szerényebb a szélsőjobb előretörése. Mindenesetre az látszik, hogy Ausztria mélyen megosztott, és a szélsőjobb eszmék könnyebben táptalajra lelnek, mint bármely más európai országban. Ami egyébként a társadalmi megoszlást illeti: Van der Bellenre a városiak és az értelmiség szavazott, Hoferre főleg a vidékiek és a munkások.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG