3p
Az orosz energiaügyi miniszter sürgette a gáztározók feltöltését és visszamenőleges árengedményt is ígért.

Alekszandr Novak az Európai Bizottság energiaügyi biztosával folytatott tárgyalása után kijelentette, hogy az ukrán félnek október 15-ig, a téli szezon kezdetéig még legalább 10 milliárd köbméter földgázt kellene szivattyúznia gáztározóiba, különben hiány lép fel. Novak úgy tudja, hogy Ukrajna eddig 16 milliárd köbméter földgázt raktározott el.

Lejjebb vitték az árat

Novak közölte, hogy Ukrajnának legalább kétmilliárd dollárt kell törlesztenie ahhoz, hogy újraindítsák az orosz gázexportot. Jelezte, hogy az orosz kormány kész ezer köbméterenként 100 dolláros támogatást nyújtani Ukrajnának a következő egy-másfél évre. Ez azt jelentené, hogy Ukrajnának 385 dollárt kellene fizetnie az orosz gázért ezer köbméterenként. 

Novak felhívta a figyelmet azokra a kockázatokra, amelyek az Ukrajnán keresztül európai országokba irányuló gázszállításokat fenyegetik. "Nagyon válságos a helyzet a fűtési szezon közeledtével (...) Megvan a kockázata annak, hogy a Gazprom által Európába szállított földgázt Ukrajna jogellenesen visszatartja és saját szükségleteinek kielégítésére használja fel" - mondta az orosz miniszter. 

Günther Oettinger azt hangsúlyozta, hogy nem szabad a gázszállításokat szankciós eszközként és a válság elmélyítésére alkalmas módon használni. A biztos egyúttal aggodalmának adott hangot azon információk miatt, amelyek szerint orosz csapatok tartózkodnak Ukrajna területén. Úgy vélte, hogy az ukrán gázadósság törlesztésének menetrendjét a következő hetekben ki kell dolgozni, s jelezte, hogy az Európai Unió hamarosan javaslatot tesz Kijevnek.

A fele jött az oroszoktól

Szlovákia felől is megnyílt a csap

Már nem csak tőlünk vagy a lengyelektől, hanem a szlovákoktól is kaphatnak földgázt az ukránok: augusztus közepén megkezdődött a gázimport tesztje Szlovákia felől. A Vaján-Ungvár gázvezeték évente 10 milliárd köbméter földgázt képes szállítani az Európai Unióból Ukrajnába. Részletek >>>

Oroszország tavaly az ukrán gázszükséglet mintegy a felét fedezte. Aztán június 16-án a Gazprom orosz gázipari vállalat leállította az energiahordozó eladását a szomszédos országnak részben a korábban exportált földgáz ára miatt kipattant vita miatt. Ukrajna most saját termelésére, a tározók megcsapolására, illetve a Lengyelországból és Magyarországról visszairányított földgázra hagyatkozhat.

Ukrajna tavalyi gázfogyasztása mintegy 50 milliárd köbméter volt. A kijevi kormány több intézkedést hozott a fogyasztás csökkentésére, miközben azt reméli, növelni tudja hazai gáztermelését a jelenlegi évi 20 milliárd köbméterről.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG