4p
Pénteken, július 8-án vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő idei felülvizsgálati menetrendjében ez lesz a szuverén magyar adósosztályzat második értékelése. A Moody's a kialakult gyakorlatnak megfelelően várhatóan péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után jelenti be döntését Londonban.

Az első felülvizsgálati időpont március 4-én volt, ám a Moody's akkor nem jelentett be módosítást. A Moody's idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország a jövő pénteki időpont után november 4-én szerepel ismét.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül a Moody's három, a Fitch Ratings és a Standard & Poor's két-két időpontot jelölt ki a magyar besorolások idei vizsgálatára.

Egy már megvan

A Fitch Ratings május 20-án - a három cég közül elsőként - visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati sávba Magyarországot, a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát az addigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra javítva. Az új osztályzat a befektetésre ajánlott kategória alapszintje.

A Fitch a döntést akkor mindenekelőtt azzal a véleményével indokolta, hogy a magyar folyómérleg-egyenlegek magas többlete, az Európai Unióból érkező jelentős értékű folyósítások, a bankrendszer külső mérlegalkalmazkodási folyamata, az önfinanszírozási program és a devizaalapú ingatlanhitelek átváltása nyomán komoly mértékben javult Magyarország külső fizetési helyzete, és enyhült a magyar gazdaság sérülékenysége.

A Standard & Poor's és a Moody's Investors Service egyelőre a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó - "BB plusz", illetve "Ba1" - besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot, de a Moody's magyar osztályzatának kilátása tavaly november óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív.

Nagyon közel a felminősítés

A Moody's az utóbbi napokban már bejelentett pozitív hitelminősítési lépéseket Magyarországgal kapcsolatban.

A múlt héten a cég pozitívra javította a magyar bankrendszer kilátását a tavaly július óta érvényben tartott stabilról, azzal indokolva a lépést, hogy a javuló magyarországi működési környezet valószínűleg jót tesz a bankok eszközminőségének és tőkehelyzetének, és a szektor ismét nyereségessé válhat. A Moody's a lépéshez fűzött elemzésében kiemelte azt is, hogy a bankokkal szembeni kormányzati politika módosulása várhatóan szintén javítja a pénzügyi alapmutatókat és a bankok növekedési kapacitását.

A cég szerint a devizaalapú hitelek tavalyi átváltása jelentős eszközminőségi kockázatokat távolított el a rendszerből, kivédve a forint esetleges leértékelődésének potenciális hatásait.

Csak az a kérdés, hogy mikor

Egybehangzó londoni elemzői előrejelzések szerint a Fitch Ratings után az idén várhatóan a Moody's is visszaemeli a magyar államadós-osztályzatot a befektetési ajánlású kategóriába, bár egyes citybeli vélemények szerint nem biztos, hogy ez már pénteken megtörténik, mivel a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban az osztályzati kilátások feloldási futamideje átlagosan 12-18 hónap, és a Moody's csak novemberben javította pozitívra a magyar szuverén osztályzat kilátását.

Túl kell élnünk a briteket

A Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői hétvégi esélylatolgatásukban emellett annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy a jövő évi államháztartási hiánycél lazább költségvetési alapállást jelez. A ház elemzői azt is valószínűnek nevezték, hogy a Moody's a felminősítés előtt szeretné látni, hogyan teljesít a magyar gazdaság a brit EU-tagságról rendezett népszavazás utáni globális piaci sokk közepette.

Mindezek alapján a Morgan Stanley inkább a novemberi felülvizsgálati időpontra valószínűsíti, hogy a Moody's visszaemeli a magyar államadós-besorolást a befektetési ajánlású kategóriába.

Bármikor történjék is ez meg, a Moody's e lépése egyben azt is jelentené, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország ismét befektetésre ajánlott adóssá vált. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzatát befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG