4p
Többen felvetették már, hogy a jelenlegi amerikai elnök nem tölti ki hivatali idejét, de most egy olyan szenátor mondja ezt, aki 25 éve a szenátus tagja. A hölgy igen tapasztalt politikus, korábban 10 évig San Francisco polgármestere volt. Véleménye szerint az elnök önként fog távozni, mielőtt kikényszerítenék azt, ahogy ez Richard Nixon esetében is történt.

Dianne Feinstein kaliforniai szenátor Los Angelesben nyilatkozott egy Trump elleni tüntetésen (Kaliforniában nagy fölénnyel Clinton nyerte a választást). Az Independent szerint egy tüntető azt kérdezte tőle, hogy ha Trump nap, mint nap megszegi a törvényt, alkotmányellenes lépéseket tesz, és mindez folytatódik, akkor hogy lehet tőle megszabadulni? Feinstein, aki a szenátus igazságügyi bizottságának is tagja, utalt arra, hogy sokkal többet tud, mint amennyit elmondhat, és hogy szerinte az elnök le fog mondani.

Dubajozás

A szenátorasszony Trump üzleti birodalmával kapcsolatban tett olyan megjegyzéseket, hogy azok politikai konfliktust jelenthetnek, de arra a kérdésre nem válaszolt, hogy van-e olyan konkrétum, ami miatt a képviselőház felelősségre vonhatja az elnököt. Példaként mindenesetre megemlítette az elnök két fiának dubaji útját, ahol egy golfklubot nyitottak meg, mindezt állami pénzen. Szerinte ha valaki a fiait egy másik országba küldi, hogy saját cégének intézzenek üzleti ügyeket, és ezt a kormány pénzéből fedezi, akkor ott már komoly aggályok merülnek fel.

Mások is temették már

Feinstein nem az első, aki temeti Trump elnökségét. A filmproducer Michael Moore korábban azt jósolta, hogy Trump megnyeri a választást (kevesen tippeltek erre), majd még beiktatása előtt lemond. Ez mondjuk nem lett volna túl logikus, hisz egy megválasztott politikus, aki még hivatalba sem lépett, így még nem is élhetett vissza hatalmával, miért futamodna meg? Mások azt tippelték, hogy az elnök nem tudja mérsékelni magát, és előbb-utóbb belefut egy képviselőházi vádemelésbe, ahol jó eséllyel el is ítélnék, így önként lemondana.

Nixon, Clinton

Ez eddig csak Richard Nixonnal történt meg 1974-ben, amikor a Watergate botrány miatt biztosnak látszott, hogy elítélik. Ez az eljárás úgy történik, hogy a képviselőház vizsgálatot tarthat, ha valamilyen bűncselekményt gyanít az elnök részéről. Ezután szavazást tartanak, és ha kimondják a bűnösséget, akkor a szenátusnak is szavaznia kell, és ha ott is kétharmados többség dönt a bűnösségről, akkor az elnöknek automatikusan távoznia kell.

Ilyen eljárás Andrew Johnson és Bill Clinton elnökök ellen is indult, de a szenátus mindkettejüket ártatlannak mondta ki. Bill Clinton esetében, mint még sokan emlékezhetnek rá, egy egész vicces dologba kötöttek bele, konkrétan egy nőügybe, ami nem igazán lehetne komoly bűncselekmény, de az adott esetben azt próbálták bizonyítani, hogy az elnök hazudott. Az egész olyan komolytalan volt, hogy hasonló megfontolások alapján Trump ellen már egy tucat eljárást indíthattak volna.

Komoly ok kell

Kétségkívül ilyen eljárást nem az elnökség elején szokták indítani, minden elnököt megillet az első 100 nap jóindulatú kezelése, amíg beleszokik a hivatalába. Utána már jobban odafigyelnek rá, de ez az eljárás nem arra lett kitalálva, hogy könnyedén meg lehessen buktatni az elnököt, hanem arra, hogyha nagyon komoly törvénytelenséget követ el, mégiscsak leváltható legyen.

Donald Trump kétségkívül különös jelenség, de elnökségének első 60 napja alapján mintha igyekezne kormányzását a szokványos útra terelni. Kérdés, hogy a képviselők megbékélnek-e vele, de ahhoz azért nagyon rossz fát kell a tűzre tennie, hogy a kongresszus mindkét háza kétharmados többséggel elítélje.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG