4p
Londoni pénzügyi elemzők szerint Oroszországban valószínűleg elkerülhető lesz a bankrendszer elleni széleskörű betétesi roham, az orosz gazdaság azonban ennek ellenére is mély recesszióba süllyed jövőre.

Elmarad a teljes lerohanás

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai az orosz gazdaság jövő évi várható fejleményeiről összeállított átfogó előrejelzésükben kiemelték, hogy vannak már jelei ugyan az orosz bankokra is átterjedő bizalmi válságnak, elsősorban a nagyobb orosz bankokat érintő, gyorsuló betétkivonás formájában, ám a ház elemzői szerint a bankok "teljes lerohanása" jó eséllyel elkerülhető lesz jövőre.

A kormányzati testületek válságkezelési együttműködése ugyanis most már javul, ami biztató jel, és várhatóan elejét veszi a problémák elmélyülésének az orosz pénzügyi rendszerben.

Mennyibe fog kerülni egy hordó olaj?

A Gazprom Nefty orosz olajipari cég vezetője a minap azt mondta, 60 dolláros olajárral számol januárra, ugyanakkor szerinte nem kizárt, hogy jövőre ennél sokkal alacsonyabb is lehet az olaj. Részleteket és további várakozásokról itt olvashat >>>

Mindemellett a JP Morgan londoni elemzői azzal is számolnak, hogy a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti ára 60 dollár környékén marad a jövő év elején, 2015 második felében pedig 70 dollár fölé emelkedik vissza.

Nem kerülhetik el a recessziót

A ház mindezek ellenére is mély recessziót jósol Oroszországban 2015-re, azzal a véleményével indokolva ezt a prognózisát, hogy az orosz gazdaság már eddig is igen jelentős károkat szenvedett, korlátozott a hozzáférése a külső hitelforrásokhoz, a legutóbbi kamatemelések nyomán a hazai pénzügyi kondíciók is jóval feszesebbé válnak jövőre, emellett a jegybanki kamatemelések várhatóan a szokásosnál sokkal gyorsabban átszűrődnek a banki hitel- és betétkamatokba.

Számokban ez azt jelenti

A cég szerint ebben a helyzetben a fogyasztás jövőre 4,5 százalék körüli ütemben csökkenhet éves összevetésben, és a kétszámjegyű infláció jelentősen csökkenti a reáljövedelmeket is.

A JP Morgan londoni elemzői mindezek alapján az orosz hazai össztermék (GDP) 3,3 százalékos visszaesését jósolják 2015 egészére az eddigi előrejelzéseikben szereplő 0,8 százalékos jövő évi GDP-csökkenés helyett. A cég 2016-ban 2,5 százalék körüli növekedést valószínűsít az orosz gazdaságban.

Akik még súlyosabbnak látják a helyzetet

Más nagy londoni házak ugyanakkor ennél jóval mélyebb, ráadásul 2016-ra is áthúzódó recessziót várnak Oroszországban, és bankválság kialakulását sem zárják ki.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a minap tizenhat orosz pénzintézetet vett leminősítési felülvizsgálat alá, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy megnőtt a kockázata a korábban vártnál hosszabb ideig elhúzódó és meredekebb visszaesésnek az orosz gazdaságban.

A Moody's ennek alapján immár kétévi folyamatos és mély recessziót vár Oroszországban: a cég londoni elemzői 2015-ben 5,5 százalékos, 2016-ban 3 százalékos orosz GDP-visszaesést jósolnak.

Már láthatóak a jelek

A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics 2015-re az orosz GDP-érték 5 százalékos csökkenésével számol. Ez a prognózis azonban mediánérték, ugyanis a cég londoni közgazdászai által részletesen kidolgozott különböző forgatókönyv-változatokban - a felvázolt makrogazdasági folyamatoktól függően - az orosz hazai össztermék 2-8 százalék közötti jövő évi zuhanása szerepel.

A ház elemzői szerint mindemellett már vannak arra utaló jelek is, hogy a válság kezd átterjedni az orosz bankszektorra.

Az egyik legfőbb ilyen jel a cég szerint az, hogy a bankközi kamatszint - amely rendszerint együtt halad a jegybank irányadó rátájával - ezúttal nagyobb mértékben ugrott meg, mint az egyébként szintén meredeken megemelt jegybanki alapkamat, és ez rendszerint a reálgazdasági hitelellátás megroppanásának előzménye.

Nem akárkinek ad támogatást az orosz kormány

Az orosz kormány vasárnap jelentette be, közel 6 milliárd rubel (110 millió dollár) támogatással segíti a fegyverexportőr vállalatok belföldi bankoktól felvett hiteleinek törlesztését. A hiteltörlesztés támogatására az orosz kormány 2015-ben 2,9 milliárd rubel, 2016-ban pedig 2,94 milliárd rubel támogatásban részesíti a hadiipari berendezéseket exportáló vállalatokat. A kormány közleménye nem nevezte meg a támogatás kedvezményezettjeit. A legnagyobb orosz fegyverexportőr az állami Rosoboronexport.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A februári munkanélküliségi adatok a kormányt sem boldogítják
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:30
A februári munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt, ami több mint a 4,5 százalék januárban. A foglalkoztatottság közben tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG