4p
Ma az EU diplomatái összeülnek, és Oroszország elleni, az eddigieknél sokkal súlyosabb szankciókról tárgyalnak. Még az olaj- és gázvásárlások leállítása, az orosz részvény- és kötvényvásárlások megtiltása is szóba került, Magyarország is erősen érintett lehet. A gáz egyelőre zavartalanul érkezik tárolóinkba.

A Financial Times megszerzett egy előterjesztést, amely szerint a ma a reggeli órákban összeülő EU-diplomaták megtiltanák Oroszországban bármilyen kötvény és részvény vásárlását. Betiltanák az orosz bankok európai értékpapír-kibocsátásait is. Ezzel leállítanák az országba irányuló tőkeáramlás nagy részét, az orosz vállalatok már eddig is komoly kötvényértékesítési problémákkal és tőkehiánnyal szembesültek.

Jön az új Cocom-lista?

A lépés az orosz állampapírokra nem vonatkozna, a lap szerint azért, mert akkor várhatóan Oroszország is megtiltaná az EU-s állampapírok vásárlását. Tavaly 16 milliárd euróért bocsátottak ki orosz pénzügyi intézmények kötvényeket, ebből 7,5 milliárdért az EU-ban.

A dokumentumban szó van még érzékeny modern technológiák Oroszországba történő exportjának tilalmáról is. Érzékenynek, mint Irán esetében, főleg az energiaipar számít. Valamint olyan termékek, amelyek katonai célokra is felhasználhatók. Egy másik hír szerint éppen most van szó egy EU-s energiatakarékossági programról is, amely éppen az orosz energiahordozóktól való függést lazítaná.

Azért a gáz az úr

A legfurcsább azonban, hogy „egyes dokumentumok szerint a legdurvább szankció az orosz olaj- és gázimport betiltása lenne” – írja az Erste Befektetési Zrt. hírlevele és több internetes lap. A hír forrása bizonytalan, de az EU, amely az orosz energiahordozók legfőbb felvevőpiaca, valószínűleg csak végső esetben nyúlna ehhez az eszközhöz.

(Fotó: 123rf.com)

Hiszen maga is nagy mértékben függ az energiaszállításoktól, azon belül is egyes országok, köztük Magyarország és más volt szocialista országok, különösen. Minden bizonnyal a durvuló szankciók miatt érezte szükségét annak az MVM, hogy ismét bejelentse, a gáztározók feltöltése a tavalyinál jobban áll.

Putyin záratja el előbb a csapot?

Lehet, hogy ezzel Európa csak arra készül fel, hogy Putyin állítja le a szállításokat? A brit The Telegraph szerint az EU gázkrízisre készül, és egyes országok iparát nagyon rosszul érintené a szállítások leállása. Ugyanakkor Oroszországban nagy pénzügyi válságot okozhatna a gázbevételek leállása.

A 444.hu szerint az energiaszállítások stoppja az EU részéről már nagyon fájna Oroszországnak. „Európa vásárolja fel ugyanis az orosz olaj 84, az orosz gáz 76 százalékát. Persze ez már nemcsak az oroszoknak, hanem az európai gazdaságnak is fájna: az európai gázszükséglet harmadát orosz források fedezik. Épp ezért a brüsszeli bürokrácia országokra bontva is kiszámolta, hogy milyen hatása lenne a gázexport leállításának, de ezek a számítások nem nyilvánosak” – írják

Rossz most az Orosz kitettség

Magyarországnak a gázszállítások hosszú távú elmaradása nyilván komoly ellátási problémákat okozna. Ezen kívül a Vnyesekonombank a Dunaferr tulajdonosa, így erős szankciók esetén a Dunaferr is bajba kerülhet. Más vállalatok és bankok is vannak orosz tulajdonban, mint például a Szberbank (amely a Volksbank hálózatát vette meg nálunk).

De a Richter bevételeinek is becslések szerint 25-30 százalékát adja az orosz és ukrán piac, nem véletlenül esik napok óta a tőzsdén.

Még a Világbajnokságot is lefújhatják

Eközben Angela Merkel német kancellár szerint gyorsan be kell vezetni az újabb gazdasági szankciókat Oroszország ellen, mert a legutóbbi moszkvai megnyilatkozások sem utalnak arra, hogy az orosz vezetés támogatná a maláj utasszállító tragédiája okainak feltárását és az ukrán válság békés rendezését.

Azzal a német politikában szerdán megindult vitával kapcsolatban, hogy el kell-e venni az ukrán válság miatt Oroszországtól a következő labdarúgó világbajnokság rendezési jogát, a helyettes kormányszóvivő azt mondta, hogy az ügy nem tartozik a német kormány hatáskörébe, a tornáig pedig még hátra van négy év, és a berlini vezetésnek "sürgősebb dolgai vannak".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG