3p
Barack Obama amerikai elnök veszélyes precedensnek nevezte szerdán azt, hogy a kongresszus mindkét háza leszavazta elnöki vétóját, amellyel megpróbálta megakadályozni, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak hozzátartozói perelhessék a támadásokért szerintük felelős Szaúd-Arábiát. Szaúd-Arábia korábban 750 milliárd dollárnyi amerikai államkötvény eladásával fenyegetőzött erre az esetre.

A döntéssel, amely az első alkalom, hogy a törvényhozás leszavazza Obama elnök vétóját, életbe lép a korábban már elfogadott törvény. A hozzátartozók arra hivatkozva akarnak kártérítési pert indítani a szaúdi királyság ellen, hogy a másfél évtizeddel ezelőtti terrortámadások 19 elkövetője közül 15 szaúdi állampolgár volt.

Szerdán először a szenátus voksolt csaknem egyhangúlag (97:1 arányban) Obama vétójának elutasítására, majd késő délután a képviselőház is, 348:77 arányban.

Az amerikai katonák is készülhetnek a perekre?

Elnöksége nyolc éve alatt Barack Obama tizenegyszer élt vétóval, s a törvényhozók ezeket mind tiszteletben tartották. A mostani szavazáson Hillary Clinton alelnökjelöltje, Tim Kaine virginiai szenátor és a korábbi demokrata párti elnökjelölt-aspiráns, Bernie Sanders vermonti szenátor nem vett részt.

Az elnök szerint hiba volt ezt megszavazni, de elismerte, hogy a választások előtt egy ilyen törvény elutasítását a törvényhozók nem merték felvállalni. Obama szerint is megérdemlik az együttérzést és a támogatást az áldozatok és hozzátartozóik, de a kormányzat ezért hozott létre támogatási alapot. Azt azonban nem hiszi - tette hozzá -, hogy a szaúdi kormány ellen indítandó perek hosszú távon használnak majd az amerikai érdekeknek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ha az államok joghatóság alóli mentességét feladják, akkor például a külföldön szolgáló amerikai katonák is hasonló, magánszemélyek által indított pereknek nézhetnek majd elébe. Obamával egyetértve bírálta a kongresszusi döntést Ashton Carter védelmi miniszter és Joseph Dunford, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője is.

Nem a pénzre utaznak

A 2001. szeptember 11-i áldozatok családtagjai eddig hétmilliárd dollár kárpótlást kaptak, de - mint azt az ABC televíziónak néhányan közülük elmondták - nem a pénz érdekli őket, hanem az, hogy egyetlen, a terrorizmust támogató ország se úszhassa meg a felelősségre vonást. Szaúd-Arábia nyilvánosan egyelőre nem reagált a washingtoni kongresszus döntésére.

Mi lesz ebből?

Korábban 750 milliárd dollár értékű amerikai kincstárjegy és egyéb értékpapír eladásával fenyegette meg Szaúd-Arábia az Egyesült Államokat arra az esetre, ha a kongresszus elfogadja azt a törvényt, amelynek alapján amerikai bíróságokon felelősségre vonhatják az olajmonarchiát a 2001. szeptember 11-ei terrorakcióban játszott szerepéért. Szaúd-Arábia akkor természetesen cáfolta, hogy bármi köze lenne a 2001. szeptember 11-én végrehajtott terrorakcióhoz.

A demokraták és a szaúdiak

Hillary Clinton szerint minden rendben van a szaúdi nők helyzetével - az, hogy például nem vezethetnek autót, nem baj - gondolhatja. Clinton komoly esélyekkel indul az elnökválasztáson, de egyre csak gyűlnek a felhők a kampánya fölött: százmillió dolláros sikkasztásokról, eltussolt levelekről szólnak a tudósítások és az egészségi állapotával kapcsolatban is felmerültek kétségek. Vagy ő, vagy egy kiszámíthatatlan és sokak által őrültnek tartott milliárdos - köztük dől el Amerika és a világ sorsa? Káncz Csaba külpolitikai szakértőnk korábbi elemzése >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
Makro / Külgazdaság Budapest felének megfelelő területet foglaltak el az oroszok, Putyinra saját vendéglője főz
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 07:22
Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.
Makro / Külgazdaság A legnagyobb külföldi dobás ez lenne Debrecenben
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 15:01
Miért nem jó, ha csak összeszerelő várost csinál a kormány Debrecenből? Mit lép ez ellen a helyi nagymúltú egyetem? Mire panaszkodnak ma leginkább az ott megtelepedett külföldi nagyvállalatok és mennyi új lakás és szociális létesítmény kellene az egyre növekvő lakosságnak? Erről is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság Így változnak az üzemanyagárak szerdán, feltéve, ha addig nem vezetik be újra az árstopot
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:17
A gázolaj nagykereskedelmi ára szerdán jelentősen csökken, a benziné nem változik. A kormány a héten dönthet a fogyasztói árak megfékezésének kérdésében.
Makro / Külgazdaság Rámennek a kriptóra Matolcsy Györgyék is
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:45
A kriptopiaci szereplők, így a kriptoeszköz-szolgáltatók szabályozott keretek között történő engedélyezéséről és felügyeléséről szóló uniós és magyarországi jogszabályok elfogadásával párhuzamosan a jegybank felméri, hogy hány itthoni szereplő kíván elindulni a piacon. Magyarországon immár nagyjából 200 ezer ügyfél rendelkezik vagy kereskedik kriptoeszközzel. A hazai engedélyezés és felügyelés biztonságosabbá teheti ezt a tevékenységet is.
Makro / Külgazdaság Mennyi esélye van Magyar Péternek? Ma délután Medgyessy Pétertől ezt is megkérdezheti a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 09:46
Ehhez elég csak egy ingyenes regiszráció a ma 15:30 órakor kezdődő eseményre.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG