5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Merkel világossá tette, semmilyen módosítást nem támogat a Lisszaboni Szerződésben, és mindenfajta kezdeményezést ellenez, amely a szabad munkaerő-áramlást kérdőjelezi meg. Közben Berlinben kiszivárogtatták, hogy a német kormány a görög választások után hajlandó tárgyalni a Görögországnak nyújtott hitelek kamatterhének enyhítéséről és a futamidő kitolásáról is. Az erősödő EU- és bevándorlás-ellenes pártok miatt a mérsékelt kormányzó konzervatívokra mind Londonban, mind Berlinben nehéz időszak vár.

Angela Merkel német kancellár szerdán Londonba látogatott. A brit kormányfővel tartott megbeszéléseinek középpontjában elsősorban a brit-EU viszonyrendszer problémái álltak. A kétoldalú kapcsolatok virágoznak, az elmúlt egy év alatt 31 brit miniszteri látogatás történt Berlinben. Júniusban II. Erzsébet – aki mostanában már a fiatalabb királyi generációra delegálja a külföldi utakat – látogat személyesen Berlinbe, így ez már az ötödik látogatása lesz Németországba.

A kétoldalú tárgyalások után David Cameron kormányfő kifejtette, hogy a brit kormány támogatja az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgást, csak azt nem, ha ezzel a lehetőséggel visszaélnek. Megerősítette, hogy a brit kormány jelentősen szigorítja a más EU-tagállamokból érkező munkavállalók szociális ellátásának szabályozását. E szigorítási tervek fő pontjai közül kiemelte, hogy nem kaphatnak munkanélküli segélyt azok a külföldi EU-állampolgárok, akik állásajánlat nélkül érkeznek Nagy-Britanniába, és ha hat hónapon belül nem találnak munkát, haza kell térniük.

Cameron megismételte azt a komoly feltűnést keltő hétvégi kijelentését, hogy ha az e szigorításokhoz szükséges uniós jogszabályi reformokat nem sikerül elérnie, akkor Nagy-Britannia további EU-tagságával kapcsolatban "semmit nem lehet kizárni". Hangsúlyozta azonban: álláspontja az, hogy Nagy-Britanniának az EU-ban kell maradnia, újra kell tárgyalnia az unióhoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel, és ezután a brit választóknak népszavazáson kell eldönteniük, hogy az elért eredmények ismeretében is az EU-ban szeretnék-e látni hazájukat.

Merkel a tárgyalások alatt világossá tette, hogy semmilyen módosítást nem támogat az Lisszaboni Szerződésben és mindenfajta kezdeményezést ellenez, amely a szabad munkaerő-áramlást kérdőjelezi meg. A sajtótájékoztatón ugyanakkor kijelentette, hogy a brit nép joga a döntés az EU-tagságról, de ő személy szerint "nagyon szívesen venné", ha Nagy-Britannia "az erős, sikeres Európai Unió" tagja maradna. Merkel szerint Németország abban egyetért Nagy-Britanniával, hogy elejét kell venni a visszaéléseknek a fogadó országok szociális ellátórendszerével.

Német enyhülés Athénnal kapcsolatban

Merkel azt is kiemelte, hogy a német kormány szeretné – és mindig erre is törekedett –, ha Görögország az euróövezet tagja maradna. A kancellárt a Der Spiegel című német hetilap minapi cikkéről kérdezték. A lap értesülése szerint Berlin úgy tartja, hogy elkerülhetetlenné válhat Görögország távozása az euróövezetből, ha a radikális baloldali Sziriza párt alakít kormányt a január 25-ére kitűzött görög parlamenti választások után. Merkel azonban szerdán kijelentette, hogy Görögország jelentős áldozatot vállalt az euróövezeti tagságért, nagyon nehéz éveken van túl és hosszú utat tett meg. "Semmiféle kétségem nincs afelől, hogy (ezek az erőfeszítések) sikerrel járnak" - tette hozzá, a Sziriza nevének megemlítése nélkül.

A londoni tárgyalásokkal egyidőben Berlinben kiszivárogtatták, hogy a német kormány a görög választások után hajlandó tárgyalni a Görögországnak nyújtott hitelek kamatterhének enyhítéséről és a futamidő kitolásáról is, ha az elvárt reformokon nem lazítanak, és nem akarnak leíratni az állami hitelezők felé fennálló tartozásukból a görögök. Bár Ciprasz mindkét utóbbit követeli, összességében mégis komoly áttörésként értékelhető ez a pozícióváltás Berlinből.

Forrongó hátországok

A brit kormányfőnek öt hónappal az általános választások előtt a bevándorlás kérdéskörét – mint a kampány fő témáját – halálosan komolyan kell vennie. A Nigel Farage vezette Ukip EU- és bevándorlás-ellenes kampányával komoly szeletet szakított le a konzervatív bázisból és Cameron saját pártjában nyomás alá került, hogy mindkét témában keményebb vonalat vegyen föl.

Merkel sincsen sokkal könnyebb helyzetben. Az euró- és bevándorlás-ellenes AfD párt múlt szeptemberben Türingiában 14, Brandenburgban pedig 10százalékát vitte el a szavazatoknak. A párt egyben megkezdte a sokáig tabunak számító német nacionalizmus előtti akadályok lebontását. Az AfD tegnap jelentette be, hogy hivatalosan is együttműködik ezentúl az ’Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen’ (Pegida) nevű, drezdai központú mozgalommal. A Pegida súlyosan elítélte a párizsi terrormerényletet és úgy értékelte, hogy az „bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az Iszlamisták nem demokrácia-képesek, hanem az erőszakot és a halált használják megoldásként. De a politikusaink ennek pont az ellenkezőjéről akarnak meggyőzni bennünket”.

Nos, a mérsékelt kormányzó konzervatívokra a jelek szerint mind Londonban, mind Berlinben nehéz időszak vár.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG