6p
Pontosan egy évvel ezelőtt biztosított Angela Merkel mindenkit arról, hogy minden menekültet befogad. Az összes nagyobb német lap értékeli az elmúlt egy évet, sok kritikát kap. Van, aki szerint az idei javulás nem Merkelnek köszönhető, más szerint soha sem volt ekkora szakadék a kancellár és a polgárok között.
Angela Merkel bosznia-hercegovinai látogatása. Forrás: EPA

Wir schaffen das” – körülbelül: meg tudjuk csinálni, megbirkózunk vele, képesek vagyunk rá. Ezt mondta pontosan egy évvel ezelőtt Andrea Merkel német kancellár egy sajtótájékoztatón a menekültekről. Azt mondván ezzel, hogy országa képes lesz a példa nélküli menekültáradat kezelésére. Ez után jött azután az igazán nagy menekültroham, érkezett naponta sok ezer menekült Németországba.

Mivel sikerült megbirkózni, és mivel nem? – értékelik a nagyobb német napilapok a helyzetet. Merkel arra célzott eredetileg, hogy meg tudják oldani a menekültek elszállásolását és a menekült-eljárások lefolytatását, később azonban egyre gyakrabban úgy értékelték a kijelentést, hogy a menedékkérők számát is kordában kellene tudni tartani. Hónapok teltek el, amíg minden parlamenti párt belátta, hogy nem sikerült úrrá lenni a helyzeten, főleg a bajor határon veszítették el a kontrollt – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Maradtak a tömegszállások, meg a civakodás

Októberben megérkezett az első menekült-törvénycsomag, amely még főleg a menekültügyi eljárások felgyorsításáról szólt. A mai napig civakodnak viszont a szövetségi államok és az önkormányzatok, hogy pontosan mikor kinek a hatáskörébe tartoznak a menekültek (és ki állja a költségek nagyobb részét).

Nagy sikernek értékeli a lap, hogy a menekültek feje felé tetőt sikerült keríteni, nem fenyegetett tömeges hajléktalanság. Ugyanakkor nem sikerült a menekülteket Németországon belül decentralizáltan elosztani, sok maradt a tömegszállás. Csak idén júniusban hoztak egy törvényt, amely egyrészt azt ösztönzi, hogy vidéki lakásépítésekkel kerüljék el a „gettósodást”, a menekültek egy tömbben való letelepítését. Másrészt kötelezhetőek is a menekültek a kijelölt helyen való letelepedésre.

A rendszer nagy hibája

Idén márciusban jött a második menekültcsomag, amely főleg a menekültek számának csökkentésével foglalkozott. Például szabályozták a családtagok utánhozatalának kérdését, gyorsított eljárást vezettek be egyes menekültcsoportok kiutasítására.

Angela Merkel a brüsszeli EU-csúcson. Kép forrása: EPA

A Frankfurter Allgemeine szerint a dublininak nevezett menekültügyi rendszer nagy hibája, hogy a külső migráció leginkább a határ menti államokra nehezedik, amelyeknek ezért nem érdekük, hogy a menekülteket befogadják. Hiányzik egy fair elosztási rendszer, olyan, amely a német szövetségi államok között is működik. Gyenge lábakon áll az a rendszer is, amely a menekültek visszatoloncolását tenné lehetővé abba az országba, ahol az EU-ba érkeztek.

Kitartóból fafejű?

A menekültkérdés minden korábbinál jobban áthatja az országot és a politikát, a távolság a kancellár asszony és a polgárok között minden korábbinál nagyobb – értékel a Die Welt. „Merkel nem változott meg, Németország igen” – vélik.

A lap szerint korábban azért is szerették a németek Merkelt, mert keménynek mutatkozott, mint a kőszikla. Most azonban megkérdezte egy újságíró Peter Tauber CDU-főtitkárt, megváltozott-e Merkel, és ő azt mondta, ennek nem látja jelét. A kommentár szerint éppen ez a probléma, Németország megváltozott, az emberek is megváltoztak, Merkel viszont nem.

Ezért a korábbi szilárd, állhatatos jellemét sokan ma már káros makacsságnak, csökönyösségnek érzik. (A lap a továbbiakban hosszasan értekezik a szélsőjobboldali AfD felemelkedéséről, a politikai retorika megváltozásáról, a menekültek sajtóban való bemutatásának változásáról is.)

Nem Merkel érdeme a javulás?

A Der Spiegel emlékeztet arra, hogy bár Merkel kezdetben erősen ellenezte, hogy korlátozzák a menekültek számát, egy idő után maga is azt ígérte, hogy csökkenni fog a létszámuk. Ez meg is történt, januárban még 92 ezer, júniusban csak 16 ezer menedékkérőt regisztráltak Németországban. Ez azonban a lap szerint nem Merkelnek köszönhető elsősorban, hanem két dolognak.

Egyrészt a „dél-kelet-európai országok” lezárták a balkáni útvonalat, határaikat a saját elhatározásuk alapján. Másrészt Törökország egy morálisan megkérdőjelezhető menekültügyi megállapodás alapján visszatartja a menekülteket az Európába utazástól. Ez utóbbinak a tartóssága a török puccskísérlet után kérdéses, a szíriai polgárháború folytatódik, a migrációs nyomás erős maradt.

Nem igaz, hogy elszállt a bűnözés

A Der Spiegel is eléggé kritikus, a német menekültügyi hatóság (Bamf) neve például szerinte kezdetben a kudarc szinonimájává vált. A 2015 eleji 2300 főről azonban mára 8000-re növelte dolgozói létszámát, több tucat új telephelyet nyitott, és idén 146 százalékkal több (összesen 330 ezer) menekültügyet bírált el. Ennek ellenére 500 ezer ügy halmozódott fel, amelyeket év végig sem fognak tudni feldolgozni.

(Forrás: EPA, Uwe Anspach)

A Der Spiegel számos grafikont közöl, az integrációs tanfolyamok résztvevőitől a menekültkérelem elbírálására várók számáig. Az egyik fejezetben a bűnözéssel foglalkozik, ismét megállapítja – mint korábban a német bűnüldöző hatóságok statisztikái is –, hogy a menekültek körében nem magasabb a bűnözés, mint az őshonos lakosság körében.

Mit mond most Merkel?

Németország Németország marad, mindennel együtt, ami nekünk ott kedves és drága” – mondta Merkel a Süddeutsche Zeitung interjújában, amelyet az évforduló előestéjére időzítettek. Németország alapítása óta folyamatosan változott, de a változás nem rossz dolog, az élet szükséges része – tette hozzá.

Merkel szerint jobban meg kell érteni, mit jelent a globalizáció. Jobban együtt kell működni a krízisországok szomszédaival, valamint Afrikával. Szükség van az együttműködésre Törökországgal. Be kell tartani a Schengen -övezettel kapcsolatos ígéreteket, céloz rá, hogy a külső határok őrzését is jelenti. Le kell küzdeni a menekülthullámokat kiváltó okokat.

Merkel kitart

Merkel emlékeztet arra, hogy a világon 60 millió menekült van, nagyrészt a hazája közelében, de nem lehet már a szomszédos államokra bízni a problémák megoldását. Ezek a gondok már mindnyájunkat érintenek.

Merkel egyébként kitart amellett, hogy az ominózus mondata, a „Wir schaffen das” helyes volt, és ma is az.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG