3p
Tegnap egy elég jó francia-román nyitómeccsel elindult a 2016-os foci Eb, egyelőre a hatóságok aggodalma sem jött be, semmilyen incidens nem történt a tegnap este folyamán. Bár jó francia szokás szerint az ország fele megint sztrájkol, ez a hírek szerint nem okoz igazán nagy fennakadásokat a kontinensviadalon. A rendőri készültség persze továbbra is hatalmas.
Már gyülekeznek a szurkolók Párizsban. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

A sztrájkok és a terrorfenyegetettség ellenére a péntek esti nyitómérkőzés Párizsban nyugalomban zajlott, s nem akadályozta meg a 80 ezer nézőt abban, hogy időben kiérjen a Stade de France nemzeti stadionba a Franciaország-Románia összecsapásra. A Mars-mezőn található dupla kordonnal elkerített szurkolói zónában pedig több mint 40 ezren gyűltek össze, 1100 rendőr és több mint négyszáz biztonsági őr biztosítása mellett.

Franciaország ma reggel kicsit fellélegzett - írta a Le Parisien című fővárosi lap, amely szerint az iszlamista terrorfenyegetettség árnyékában és a nem enyhülő szociális konfliktus ellenére sikeres volt a torna nyitánya, mert minden a sportról szólt.

Nem okoznak igazán nagy gondokat a sztrájkok

Szombattól az Air France pilótái is sztrájkba léptek, de a légitársaság biztosítja a járatok nyolcvan százalékát. A tengerentúlra és a belföldre közlekedő járatok kilencven százaléka, a többinek pedig 75 százaléka indul el a vezetőség szerint, amely előzetesen értesíti az utasokat a törlésekről. A keddig tartó munkabeszüntetés miatt azonban lehetségesek törlések az utolsó pillanatban is, valamint késésekre is kell számítani.

EPA/JEREMY LEMPIN

A vasúti közlekedésben is folytatódik egész hétvégén a sztrájk, de ez elsősorban a vidékre induló belföldi vonatokat érinti, a párizsi gyorsvasúthálózat és a fővárosi tömegközlekedés üzemel.

A hulladékszállítók sztrájkja miatt Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere pénteken magáncégeket bízott meg a bérházak előtti kukák kiürítésével, s azok meg is kezdték délelőtt a szemétszállítást. A városvezetés szerint azonban néhány napra lesz szükség, mire a helyzet visszaáll a normális kerékvágásba.

A huligánok nem unatkoznak

A francia kormány számára jelenleg a legfőbb gondot a futballhuligánok okozzák a Marseille-ben történt összetűzések után. A angol és az orosz labdarúgó-válogatott esti mérkőzése az egyike az Európa-bajnoki mérkőzés öt rizikós találkozójának.

A mediterrán városban második napja tartó rendbontások kezdeményezői szombat hajnalban a város régi kikötőjében randalíroztak, a rendőröknek könnygázt is be kellett vetniük az agresszív, s többnyire ittas drukkerek megfékezésére, akik között oroszok és franciák is voltak.

Korábban, csütörtök este és péntek délután már történtek rendbontások Marseille-ben, több tucatnyi futballszurkoló csapott össze rendőrökkel, akik könnygáz alkalmazásával vették elejét a helyzet súlyosbodásának. Szombat este mintegy 20 ezer angol és 12 ezer orosz szurkolót várnak a mérkőzésre, akik egymástól szigorúan elválasztott útvonalon közlekedhetnek csak.

Rendőrségi források szerint az EB első öt fordulójából öt mérkőzésen lesz megerősített rendőri védelem a huligánok veszélye miatt: a június 11-i Anglia-Oroszország találkozón Marseille-ben, a június 12-i párizsi Törökország-Horvátország mérkőzésen, június 16-án a Németország-Lengyelország meccsen, az ugyanezen a napon Lensben játszandó Anglia-Wales mérkőzésen és június 21-én Marseille-ben az Ukrajna-Lengyelország összecsapáson.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG