4p
Végre vannak adatok a menekültek korbeli és képzettségbeli összetételéről, a németek 400 ezer személyt interjúvoltak meg, 70 százalékuk fiatal vagy gyerek. Óriási előnyt jelenthetnének a munkaerő-hiánnyal küzdő német gazdaság számára, csakhogy a legtöbbjüknek vagy képzettsége nincsen, vagy bizonyítványa. „Nem a holnap dolgozói, hanem a holnaputáné” – tartják.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

A német precizitás lassan pontot tehet az olyan buta viták végére, hogy a menekültek vajon mind analfabéták-e, vagy csupa mérnök és egyetemi professzor. Az ottani munkaügyi szervezet – melynek vezetője nemrég a menekültügyet is átvette – 400 ezer menekült körében készített felmérést.

A Bundesagentur für Arbeit (BA) óriási lehetőséget lát a menekültekben a német munkaerőpiac számára – írja az AFP hírügynökség. A német munkanélküliség szeptemberben is csökkent. Ám nagyon nagy ráfordításokra van még szükség a nyelvtanítás, oktatás, szakmai képzés terén.

Sok idő kell még ahhoz

A felmérés szerint a menekültek 70 százaléka 30 év alatti, 55 százalék pedig 25 évnél fiatalabb. A fiatal menekültek munkával kapcsolatos motivációja nagyon erős, és erős az akarat, hogy a saját lábukra álljanak – írják. Ám sok időre lesz szükségük, hogy a német munkaerőpiacra integrálódjanak. „Ez nem a holnap munkaereje, hanem a holnap utáné” – idézik a BA egyik vezetőjét, Raimund Beckert.

Hiányoznak a dolgozók

A menekültek 80 százaléka nem rendelkezik megfelelő iskolai bizonyítványokkal, amikor Németországba ér. (Egyéb papírokkal sem – a szerk.) Ezért a munkaügyi hatóságnak az is nagy feladata, hogy a meglevő szaktudást megfelelő bizonyítványokba foglalja a leendő munkaadók számára.

Kutatások szerint évi ha évi 400 ezer fős nettó bevándorlás lesz Németországban, 2030-ig akkor is hiányozni fog 1,5-2,0 millió munkavállaló.

Önkéntes a válaszadás

Ám úgy tűnik, a menekültek pontos képzettségéről, foglalkozásáról nem készült statisztika. A Die Welt nemrég azt írta, megkérdezik ugyan őket erről egy űrlapon az érkezéskor, ám a válaszadás önkéntes, így az adatok hiányosak. „Nem reprezentatívak”, nem megbízhatók, csak óvatosan lehet ezeket kezelni.

A rendelkezésre álló információk szerint mindenesetre közel minden hatodik menekültnek, pontosabban 15 százalékuknak van felsőfokú végzettsége. A gimnáziumot végzettek aránya 16 százalék, egyéb középiskolát 35 százalék végzett. A 24 százalékuknak általános iskolája van, 11 százaléknak pedig az sem.

A németek sem sokkal képzettebbek?

A német lakosságon belül 22 százalék a felsőfokú vagy speciális szakmai végzettséggel rendelkezők aránya. A számokból tehát az derül ki, hogy a menekültek képzettségi színvonala valamivel alacsonyabb, mint a befogadó országé. De úgy tűnik, nem lényegesen sokkal, a német polgárok 34 százalékának sincsen meg még a középfokú végzettsége sem.

Az alacsony végzettségű személyek, akik közé már egyes szakközépiskolai jellegű képzések végzettjei is beletartoznak, erősen veszélyeztetettek a szegénység szempontjából – írják. A menekülteknek sok képzést kéne kapniuk, különben a magasan kvalifikált állások elzárva maradnak előlük.

A szírek többet jártak iskolába

A szíriaiak között az adatok alapján magasabb az átlagos végzettség, mint általában a menekültek között: 21 százalékuk azt adta meg, hogy felsőfokú végzettségű, 22 százalékuk gimnáziumot, 47 százalékuk általános vagy középiskolát végzett.

Óvodákba a menekültekkel!

Oktatási szakértők szerint az integráció kulcsa az iskolákban és az óvodákban van. (Főleg, mivel az első generációs bevándorlók nehezen alkalmazkodnak, a gyermekeik, unokáik már sokkal jobban, ahogy arról itt már írtunk.) Ezért sok szakember szorgalmazza, hogy a migránsgyerekek minél hamarabb járhassanak iskolákba, óvodákba, és a felnőttek nyelvi képzését is minél gyorsabban kezdjék meg.

„A legjobb esélyünk a sikeres integrációra akkor van, ha a menekültek gyerekei korai életkorban a napközi otthonos óvodákat és óvodákat látogatják, és ott rendszeresen kommunikálnak a nem migráns hátterű gyerekekkel” – idézik az egyik kutatóintézet vezetőjét. Az is cél kell legyen, hogy speciális osztályokból minél hamarabb a normál osztályokba kerüljenek a gyerekek.

(További, a németországi integrációs tervekkel kapcsolatos cikkünk itt olvasható.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG