3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Most hogy a görögök elvégezték a házi feladatot, megszavaztak minden előírt reformot, indulhatnak a mentőcsomagról szóló tárgyalások. A nagy nézeteltérés most már nem a görögök és a hitelezők közt van, hanem két óriás hitelező között, akiket nem más képvisel, mint Angela Merkel és Christine Lagarde.

Gigászok harca

Az IMF és Németország egy kérdésben olyannyira nem ért egyet, hogy egyelőre nem is tudnak mindketten részt venni a mentőcsomagban. Az európai pénzügyminiszterek gigantikus, 86 milliárdos csomagot javasoltak, de ők számoltak az IMF részvételével. Az IMF ugyanakkor azt mondja, hogy ő csak olyan országot hitelez, amelynek adóssága kezelhető szintű, vagyis reális, hogy az ország a jövőbeni jövedelméből törlessze. Ez véleményük szerint a görögöknél nem áll fenn, ezért ők 187 tagjukat nem fogják arra kérni, hogy a görög hitelt ebben a formában támogassák.

 

 

A másik oldalon Angela Merkel azt mondja, hogy az eddigi sokéves mentőprogramok és támogatások után szó sem lehet adósságeltörlésről. Az ő indoka az, hogy ez rossz példa lenne: egy fegyelmezetlen ország elérné, hogy elengedjenek neki egy igen nagy összeget, ezáltal mintegy meg lenne jutalmazva azért, hogy vég nélkül csak halmozta adósságát. Mindezt az eurózónán belül, ahol a fegyelmezettek ezt igen rossz néven vennék, teljesen érthetően, hisz ők kemény megszorítások árán törlesztik adósságukat.

Közös lónak...

Az IMF-et maga Merkel vonta be a 2010-es mentőcsomagba, akkor jó ötletnek tűnt az együttes szerepvállalás. De most már látszik, hogy közös lónak túrós a háta, hisz ha az elképzelések időközben ennyire eltérnek, akkor nehéz közös nevezőt találni. Persze nyilván egyikük sem gondolta 2010-ben, hogy 5 év alatt nem, hogy nem oldódik meg a dolog, de még egy sokkal nagyobb csődtömeg lesz belőle.

Németország hajlana egy köztes megoldásra, nevezetesen az adósságok határidejének meghosszabbítására és kamatának csökkentésére, és ami még fontosabb, hozzáteszi, hogy nem zárkózik el teljesen az adósságmérséklés elől, de először Görögországnak bizonyítania kell. A reformokat olyan mértékben kell végrehajtania, hogy egyensúlyba jusson, és ne az legyen, hogy a csökkentés után újra vidáman növelni kezdi adósságát.

Ezt a problémát nyilván az IMF is érti, csak kevésbé izgatja, hisz nem neki kéne állni a számla java részét. Ezért morálisan kissé problémás is, hogy a másik hitelezőt akarja elképesztő méretű összegek leírására szorítani. Persze Németországnak és a többi európai hitelezőnek megvan az a lehetősége, hogy a Valutaalapot mégis kihagyják a buliból, Igaz, hogy így nagyobb rész jut rájuk, mondhatni mindent nekik kell fizetni, de legalább nem kockáztatják azt, hogy egy hitelezőtárs a továbbiakban olyan politikára kényszerítse őket, melyet ők nagyon is logikus okból nem szeretnének alkalmazni, pont az eurózóna és az Európai Unió jövője érdekében.

A kiskapu

Mindazonáltal az IMF is nyitva hagyott egy kiskaput. Azt mondják, a finanszírozás első körében nem vesznek részt, de ha látják, hogy jól haladnak a reformok, akkor esetleg engednek álláspontjukból és beszállnak a jövő év elejétől. És itt a közös pont, hisz Merkel is ugyanezt mondja: eredményt akar először látni. Ha mindkét fél látja, hogy sínre kerül a görög gazdaság, és lecsökken a jövőbeni újabb problémák esélye, akkor mindkét oldal jobban el tudja adni hátországának a kompromisszumot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG