3p
Az üzemanyag és a tartós fogyasztási cikkek eladása húzza a kiskereskedelmi fogalmat.

 

Júniusban 7,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, a naptárhatásról megtisztított adatok szerint pedig 6,2 százalékkal emelkedett a forgalom éves összevetésben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal szerdán közzétett első becsléséből

 

Bár első becslésről van szó, tehát a pontos részletek nem ismertek, az látszik, hogy a kiskereskedelmet továbbra is az üzemanyag-forgalom és a tartós fogyasztási cikkek eladása hajtja. Előbbieknél 9, utóbbiaknál 8,1 százalékkal, azaz bőven az átlag felett nőtt a forgalom. Ezzel szemben az élelmiszereknél visszafogottabb, 4,5 százalékos volt a növekedés. „Összességében elmondható, hogy tartós cikkeknél az elhalasztott vásárlások játszhatnak szerepet, az üzemanyagoknál pedig a viszonylag alacsony árnak köszönhető a növekedés” – értékelte a friss adatokat Németh Dávid.

A K&H vezető elemzője szerint a tisztított adatok alapján az is látható, hogy a forgalom év első hónapjaiban látható csökkenése megállt, de egyelőre korai lenne komolyabb növekedésre következtetni. "Az viszont biztosnak látszik, hogy 5-6 százalékos forgalomnövekedés tartható lesz következő hónapokban” – fogalmazott a szakember.

Sokat nyom a latba az elszámoltatás

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kommentárjában kifejtette, a foglalkoztatás és a reálbérek folytatódó növekedésének, valamint a magas szinten stabilizálódó fogyasztói bizalom hatására folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom élénk növekedése a következő hónapokban.

A háztartások fogyasztását, így a kiskereskedelmi forgalom növekedését a következő hónapokban továbbra is támogatja a devizahitelek idei elszámolása, ami jelentősen növelte a háztartások elkölthető jövedelmét, valamint csökkentheti a háztartások óvatossági megtakarításait.

Az elmúlt években elhalasztott vásárlások szintén élénkíthetik a kiskereskedelmi eladásokat. A forgalom növekedését az üzemanyagárak tavalyinál jóval alacsonyabb szintje is támogatja.

Húzhatja a GDP-t

Az év második felében ugyanakkor a tavalyi magas bázis miatt némileg mérséklődhet a kiskereskedelmi forgalom növekedésének üteme - véli az elemző. Ezek hatására idén 5 százalék feletti növekedésre számítanak a kiskereskedelmi forgalomban, amelyben azonban a pénztárgépek bekötése miatti fehéredés is szerepet játszik. Idén a háztartások fogyasztása, ezen belül pedig a kiskereskedelmi forgalom növekedése húzhatja legjobban a GDP növekedését.

Suppan szerint a jövő évi kilátásokat pedig az szja csökkentése javítja. Az olajárak zuhanása az európai háztartásokat is kedvezően érinti, számos európai országban szintén megfigyelhető a kiskereskedelmi forgalom idei év eleji jelentős élénkülése, így a javuló európai gazdasági kilátások szintén kedvező hatással lehetnek a hazai gazdaságra nézve - jegyezte meg az elemző.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG