5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Már a puccskísérlet előtt is sokasodtak a felhők a török gazdaság egén, tavasszal harmadával estek vissza a turisztikai foglalások, az ország eladósodott, a termelékenység alig nőtt. Az OECD épp múlt heti jelentésében sürgette a jogállamiság erősítését, most éppen ennek ellenkezője történik.
Törökország, Alanya, fotó: Wikimedia Commons, Bestalex

A törökországi puccskísérlet a német vállalatok körében komoly idegességet váltott ki – írja a Reuters cikke. Emlékeztetnek arra, hogy a két ország kereskedelmi kapcsolatainak értéke tavaly 37 milliárd euróra rúgott, Törökország Németország 14. legfontosabb kereskedelmi partnere volt, és tavaly 16 százalékkal nőtt a német export értéke.

A gazdasági növekedés Törökországban egyes becslések szerint az idén is, mint tavaly, elérheti a négy százalékot éves szinten, ami több mint kétszerese a Németországban várhatónak. Mások óvatosabbak, és a török gazdaság lassulását várják. A német kereskedelmi és ipari kamata elnöke, Eric Schweitzer szerint máris beköszöntött a tőkekivonás Törökországból, ahol hatezer német érdekeltségű cég működik. Egy törökországi német-török kamara vezetője azonban inkább úgy véli, hogy egyelőre csak az újabb befektetésekkel kapcsolatos óvatosság nőtt meg.

Megnyugodott a török tőzsde

Pozitív, hogy a török tőkepiac a hétfői nagy esés után megnyugodott, a BIST 100 tőzsdeindex kora délután 1,2 százalékos pluszban volt, miközben a nyugat-európai részvénypiac egy százalék körüli esést mutatott az Investing.com szerint. A török líra 0,4 százalékkal erősödött az euróhoz képest, a tíz éves török kötvények hozama pedig csekély mértékben ugyan, de csökkent.

Nemrég még virágzó üzletmenetről számoltak be az elemzések Törökország és Németország között, amit segített a fiatalok magas aránya a török gazdaságban, vagy az, hogy közel hárommillió török származású lakosa van Németországnak. Tavaly pedig 5,5 millió német turista ment az országba.

A politikai viszony sokat romlott

A Reuters megemlíti, hogy a politikai kapcsolatok már nem olyan fényesek, sokat romlottak az utóbbi időben (örményekkel kapcsolatos német parlamenti döntés, ellenzékiek és a sajtó helyzete Törökországban stb.), de ez a német cégek napi üzletmenetét nem érintette.

A török gazdaságban a puccskísérlet előtt is voltak sötét felhők az égen, vállalati csődök, rossz banki hitelek és a turisták elmaradása (a merényletek, harcok miatt). Ezért is fontos lenne a nemzetközi vállalkozók bizalmát megőrizni – teszik hozzá.

Csak két szoba van kiadva

Hétből csak két szoba van kiadva – idéz a Der Spiegel egy panziótulajdonost Isztambulban. Az üzlet már az októberi, februári és márciusi öngyilkos merényletek, robbantások után összeomlott, lemondták a foglalások nagy részét. A tulaj már maga sem érzi magát biztonságban, így megérti a turistákat.

Az egy főre jutó GDP növekedése (OECD)

Az OECD vezetőjét, Ángel Gurría-t idézik, aki már a puccskísérlet előtt is arról beszélt, hogy nehéz idők jönnek a török gazdaság számára, és bemutatta a szervezet jelentését Törökországról Mehmet Simsek miniszterelnök-helyettessel közösen. A jelentésben Magyarországot is emlegetik, az ábra szerint míg Törökország kereskedelmi mérlegében közel három százalék a deficit, addig Magyarországon 8-9 százalékos többlet volt tavaly.

Nem elég termelékenyek

A szervezet szerint ugyan magas volt eddig a török növekedés, de ez nem tartható fent hosszú távon a gazdaság kiegyensúlyozása nélkül. Eszerint az egyensúlyt a küldő és a belső kereslet között kellene megteremteni, a belföldi megtakarításokat növelni. Alacsonyabb inflációt, magasabb termelékenység-növekedést és alacsonyabb külső deficitet szorgalmaznak. A török termelékenység növekedése az utóbbi években jóval elmaradt az EU-tól vagy az USA-tól, Japántól.

A kereskedelmi mérleg egyenlege (forrás: OECD)

De szorgalmazták a jogállamiság erősítését és az igazságszolgáltatás függetlenségének növelését is. Azóta a hatezer letartóztatással járó, bírákat és államügyészeket is érintő tisztogatások pontosan ennek az ellenkezőjét idézhették elő, durva mértékben. Az biztos, hogy a hitelminősítők már bejelentették, hogy Törökország adósbesorolásának felülvizsgálatára készülnek. Az ország jelenleg befektetésre ajánlott szinten van.

Orosz turisták kitiltva

A turizmus a török gazdaságban nagy jelentőségű, a GDP öt és a munkahelyek hét százalékát adja – folytatja a Der Spiegel. Idén tavasszal már harmadával visszaestek a foglalások, és ez a puccskísérlet után csak erősödhet. A dalamani repülőtéren most azért tülekednek a turisták, hogy minél előbb el tudjanak szabadulni az országból. "El innét, minél gyorsabban" - mondják sokan. Korábban pedig az oroszoknak a két ország közötti feszültségek miatt lényegében megtiltották, hogy Törökországba utazzanak, pedig ők voltak a második legfontosabb turistanemzet.

A termelékenység növekedése (OECD)

Sérülékenyek a külföld felé

Mivel a fizetési mérleg deficitje magas, az ország eddig főleg hitelfelvételből finanszírozta magát. Így sérülékennyé vált a külföldi tőkepiacok, devizapiacok változásaira, kiszolgáltatottá vált a külföld felé. A tíz százalékhoz közeli infláció és a lassacskán leértékelődő török líra elbizonytalanítja a gazdasági szereplőket.

A devizatartalékok alacsonyak. A lakosság a múltban a politikai bizonytalanságokra, mint választások, rendszerint kiadásainak visszafogásával, spórolással reagált, a vállalkozók befektetéseiket csökkentették. A Der Spiegel emlékeztet arra, hogy Erdogan elnök népszerűségét eddig részben a jó gazdasági teljesítmény okozta, ha ez sérül, akkor esetleg politikai engedményekre kényszerülhet.

A török jegybank egyébként ma negyed százalékponttal tovább csökkentette egyes kamatlábait.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG