4p
Londoni pénzügyi elemzők szerint rövidtávon megkönnyebbülést hozhat a piacokon a törökországi népszavazás eredménye.

Ugyanis ezzel úgy tűnik, hogy az alkotmányos berendezkedés átalakítását jóváhagyó referendum nyomán csökkent az előrehozott választások és így a további elhúzódó politikai  bizonytalanság kockázata.

Csúnya meglepetést hozhatna egy választás

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői hétfői helyzetértékelésükben kiemelték azt a véleményüket, hogy mivel igen szűk volt az alkotmányos reform támogatottságának többsége, túl kockázatos lenne Recep Tayyip Erdogan államfő és a kormányzó AKP párt számára az előrehozott választások esetleges kiírása ilyen ingatag támogatottsági háttérrel.

A ház szerint ha a politikai bizonytalanság a következő időszakban valóban csökken, az felszabadíthatja az eddig elfojtott keresletet és ez jót tehet a török gazdaság növekedési dinamikájának.

Az előrehozott választások kilátása keltette bizonytalanság múltával a török jegybankra nehezedő politikai nyomás is enyhülhet,  a jegybank valóra válthatja azt az ígéretét, hogy az inflációs dinamika javulásáig feszesen tartja a likviditási politikát - jósolták a JP Morgan elemzői. A cég szerint június végéig nem várható a jegybank feszes likviditási alapállásának módosulása. A ház londoni elemzői szerint ebben a környezetben befektetői megkönnyebbülést tükröző erősödés várható rövid távon a török befektetési termékek piacain.

Törökország az egyetlen gazdaság a JP Morgan által vezetett GBI-EM GD feltörekvő piaci kötvényindex-portfolióban, amelynek szuverén eszközei az év eddigi szakaszában negatív megtérülést produkáltak és a cég elemzői szerint ezt az alulteljesítést egyértelműen a népszavazás körüli eddigi bizonytalanság magyarázza. Ez a bizonytalanság a JP Morgan londoni elemzőinek véleménye szerint viszonylag piacbarát módon megoldódott azzal, hogy az eredményből következtethetően az idén nem lesznek előrehozott választások Törökországban.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői hétfői helyzetértékelésükben azt a véleményüket emelték ki, hogy a piacokat nem fogja meglepni a török népszavazás eredménye, mivel a befektetők már nagy valószínűségű fejleményként beárazták az alkotmányos berendezkedés átalakítását pártolók győzelmét.

A GS londoni elemzői szerint ennek alapján a török líra a referendum körüli bizonytalanság oldódására várhatóan erősödéssel reagál, de a ház azzal számol, hogy ez a hatás idővel valószínűleg halványulni kezd. A Goldman Sachs ennek alapján fenntartja azt az előrejelzését, hogy a török líra a következő tizenkét hónapban a 4 líra/dolláros árfolyamra gyengül a jelenlegi 3,65-70 líra körüli szintekről.

Átmeneti megnyugvás után csupa kérdés

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics szakértői is azt emelték ki hétfői helyzetértékelésükben, hogy legalábbis rövid távon az alkotmányos átalakításra igennel szavazók többsége a leginkább piacbarátnak tekinthető eredmény. A piac ugyanis az azonnali bizonyosságot részesíti előnyben, akkor is, ha egyébként aggályok merülnek fel a végrehajtói hatalom koncentrációja miatt, és azzal kapcsolatban is, hogy a fékek és ellensúlyok rendszerének fokozatos eróziója kikezdheti a gazdaságpolitikai döntéshozatal minőségét.

A Capital Economics londoni elemzői ennek alapján szintén a török piacok és a líra rövid távú erősödésével számolnak. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy véleményük szerint a népszavazási eredmény legalább annyi kérdést vet fel a befektetők számára, mint amennyit megválaszol.

A cég szerint e kérdések közé tartozik, hogy a szűk többségű győzelem Erdogan elnök politikáját a békülékenység felé tereli-e, vagy inkább felgyorsítja Törökország sodródását az önkényuralmi rendszer felé. A Capital Economics elemzői szerint ez utóbbi forgatókönyv különösen aggályos lenne, tekintettel Törökország jelentős külső kötelezettségeire.

A ház szerint a válaszra váró kérdések közé tartozik az is, hogy lazábbá válik-e a költségvetési, sőt esetleg akár a monetáris politika is a gazdasági növekedés serkentése érdekében a 2019-ben esedékes választások előtti időszakban. A Capital Economics londoni elemzői közölték: véleményük szerint a referendumon elért többség csekély mivolta az ösztönzés esélyét növeli.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG