4p
Alaposan feladta a leckét a piacoknak Kína a hétfő reggeli adatközléssel: a gazdaság teljesítménye hajszállal jobb a vártnál, de a válság óta nem volt ilyen pocsék. Amerikának köszönhetően még sosem volt ekkora jelentősége a kínai GDP-nek - most örüljünk vagy essünk kétségbe? Nézzünk a számok mögé - amelyek egyáltalán nem biztos, hogy pontosak...

 

A kínai gazdaság harmadik negyedévi bővülése 6,9 százalékos volt, amivel némileg a várakozások felett teljesített ugyan, de 2009 óta a legalacsonyabb teljesítményt nyújtotta - derült ki a kínai Országos Statisztikai Hivatal hétfői közleményéből.

 

Az ipar gyengélkedik, de a fogyasztás váratlanul magas

Az ipari termelés 5,7 százalékos növekedése némileg alatta maradt a 6 százalékos várakozásnak, a fogyasztás viszont 10,9 százalékot emelkedett az előző év azonos időszakéhoz képest.

Kínai gazdasági mutatók, 2015 Q3 (év/év)
Várt Tény
GDP 6,8 6,9
Ipar 6,0 5,7
Fogyasztás 10,8 10,9

Az első háromnegyed évben összesítve 0,8 százalékos volt a növekedés. A múlt havi becsült munkanélküliségi rátát 5,2 százalékra tették.

Kell még gazdaságélénkítés?

A Reuters hírügynökség elemzői első reagálásaikban megállapították, a fogyasztás az első negyedévben némileg kompenzálta a visszaeső és továbbra is csökkenő tendenciát mutató beruházások hatását, s az infrastrukturális fejlesztéseket ösztönző gazdaságélénkítő intézkedések is éreztetik hatásukat. Hogy hasonlóakra szükség lesz-e, ebben megoszlanak a vélemények.

A kínai gazdaság a negyedik negyedévben és 2016-ban fenn fogja tartani stabil növekedését, miközben az exportra jelentős nyomás nehezedik, a kormányzat pedig küzd a hagyományos iparágakban meglévő felesleges kapacitások felszámolásával - közölte Seng Laj-jün, a statisztikai hivatal szóvivője.

Kétsebességű gazdaság

Jelenleg a szolgáltató szektor erősödése és a bővülő fogyasztás kompenzálja a feldolgozóipar gyengélkedését. Kínában az elmúlt évben 5 alkalommal vágtak kamatot, csökkentette a kötelező tartalékrátát, könnyítette a helyi hatóságok hitelhez jutásának feltételeit és kormányzati beruházásokkal igyekeznek a gazdasági növekedést az idei célként kitűzött 7 százalék közelében tartani. 2014-ben a világ második legnagyobb gazdasága 7,3 százalékkal bővült.

Peking igyekszik arról meggyőzni a világ közvéleményét, a globális piacot, hogy az ország gazdaságát képesek megfelelő mederben tartani, még ha vezetői el is ismerik, hogy aggodalommal kezelik a fennálló problémákat.

Reméljük, tényleg rendben vannak a számok

A Bloomberg szakértői viszont arra is felhívják a figyelmet: Kínáról lévén szó, nem lehet teljes mértékben megbízni az adatok hitelességében. A szolgáltató szektor bővülését - a tőkepiaci összeomlás tükrében - meglepőnek tartják. Az adóbevételek azonban 5,2 százalékkal bővültek az év első 8 hónapjában, ezt az adatot pedig nehéz kozmetikázni a szakértők szerint, úgyhogy biztató jelként tekintenek rá.

Az elektromos áram felhasználása, amely a gazdaság aktivitására utal, némileg - 0,2 százalékkal - esett szeptemberben.

Sosem volt ez még ilyen fontos

A kínai adatok most talán fontosabbak, mint valaha. A világ vezető gazdasága és fő iránymutatója, az Egyesült Államok ugyanis a legutóbbi kamatdöntéskor gyakorlatilag formálisan is odakötötte magát a kínai adatokhoz: a régóta várt amerikai kamatemelés elmaradását ugyanis a kínai gazdaság gyengélkedésével indokolták.

Kérdés, hogy a vártnál hajszállal jobb kínai adat elegendő-e ahhoz, hogy felgyorsítsa az amerikai szigorítást.

Az amerikai gazdaság állapotáról árulkodó adatok többsége már monetáris szigorítást vetítene előre. Arról, hogy a kínai adatok még csak most fognak igazán begyűrűzni az amerikai számok szintjén, nemrég Barlai Róbert, az OTP Bank ügyvezetője beszélt a Privátbankár.hu Napi Kommentár című műsorában >>

Mi lesz ebből a piacokon?

Az ázsiai tőzsdéken az első reakció emelkedés volt, a kínai tőzsdeindex 2 hónapos csúcsra jutott, innen fordult vissza és tért át veszteségbe. Az amerikai nyitás még messze van, de a határidős S&P is csökkenésbe kezdett - ez azonban a pnteki indexemelkedés után nem meglepő. Az extrém rossz adatközléstől való félelem már nem terheli a piacokat (egy 6,5 százalék körüli kínai GDP-növekedés biztosan újabb masszív eladási hullámot indított volna el), a szakértők hétfőre csak kis volatilitást várnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
Makro / Külgazdaság Budapest felének megfelelő területet foglaltak el az oroszok, Putyinra saját vendéglője főz
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 07:22
Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.
Makro / Külgazdaság A legnagyobb külföldi dobás ez lenne Debrecenben
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 15:01
Miért nem jó, ha csak összeszerelő várost csinál a kormány Debrecenből? Mit lép ez ellen a helyi nagymúltú egyetem? Mire panaszkodnak ma leginkább az ott megtelepedett külföldi nagyvállalatok és mennyi új lakás és szociális létesítmény kellene az egyre növekvő lakosságnak? Erről is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság Így változnak az üzemanyagárak szerdán, feltéve, ha addig nem vezetik be újra az árstopot
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:17
A gázolaj nagykereskedelmi ára szerdán jelentősen csökken, a benziné nem változik. A kormány a héten dönthet a fogyasztói árak megfékezésének kérdésében.
Makro / Külgazdaság Rámennek a kriptóra Matolcsy Györgyék is
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:45
A kriptopiaci szereplők, így a kriptoeszköz-szolgáltatók szabályozott keretek között történő engedélyezéséről és felügyeléséről szóló uniós és magyarországi jogszabályok elfogadásával párhuzamosan a jegybank felméri, hogy hány itthoni szereplő kíván elindulni a piacon. Magyarországon immár nagyjából 200 ezer ügyfél rendelkezik vagy kereskedik kriptoeszközzel. A hazai engedélyezés és felügyelés biztonságosabbá teheti ezt a tevékenységet is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG