4p
Az európai vezetők kétségbeesetten próbálnak választ találni a problémára, miközben a hat éve tartó recesszió és megszorítások már amúgy is kikezdték a társadalmak kötőszöveteit. Az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Hollandiában, Dániában és Svédországban napjainkra már teljesen átalakult a politikai spektrum a - főként muszlim - bevándorlási hullám hatására.

A világban napjainkban 51,2 millió menekült bolyong – ez több, mint a II. világháború óta bármikor. Főként Szíria és Irak összeomlása, Nyugat Afrika felekezeti összecsapásai és a Száhel-övezet kiszáradása miatt kelnek útra milliók. Az Európai Unió ennek hatására olyan nagyságrendű menekültválsággal szembesül, mint utoljára a jugoszláv polgárháború ideje alatt.

Csak tavaly mintegy 200 000 menekült lépett Németország területére. A hat éve tartó recesszió és megszorítások viszont már amúgy is kikezdték az európai társadalmak kötőszöveteit. Ez az újabb megpróbáltatás pedig már sok országban vehemens bevándorlás-ellenes civil és politikai mozgalmakat hív életre és erősíti tovább a meglévőket.  Az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Hollandiában, Dániában és Svédországban napjainkra már teljesen átalakult a politikai spektrum a – főként muszlim - bevándorlási hullám hatására.  A feszültség Svédországban már erőszakos formát is ölt, ott az elmúlt két hétben három mecsetet gyújtottak fel ismeretlenek. A vikingek hazájában a lakosság 5%-a muszlim bevándorló, de ők felelősek az elkövetett bűnesetek 77%-ért, ami természetesen csak olaj a tűzre.

Molotov-koktélok német mecsetekre is

Németországban az elmúlt két évben több mint 70 incidenst regisztráltak mecsetek ellen.  Az EU legerősebb országában meglepően lassan erodálódott a politikai centrum, de tavaly az EP választáson már áttörést ért el a bevándorlás- és euró-ellenes AfD párt.  Az utóbbi hónapokban pedig egy – az AfD által támogatott - civil mozgalom felvonulásai borzolják az idegeket a berlini kormányzatban.

Az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű, drezdai központú mozgalom legutóbbi, karácsony előtt tartott megmozdulásán több mint 15 ezren vettek részt.  A következő megmozdulás ma este lesz, erre a szervezők már 20 000 embert várnak.  A felvonulás láza más országokra is átterjedt, így Ausztriára, Svájcra és Svédországra is.  Dániában január 19-re tervezik az első megmozdulást.

A központi mecset Kölnben

A politikai nyomás miatt Merkelnek is meg kellett szólalnia. Újévi üdvözletében a kancellár elhatárolódott a Pegida felvonulásaitól, amelynek szervezőit szerinte „gyakran előítéletek, sőt gyűlölet vezérel”. A színfalak mögött viszont már valódi politikai megoldásokat keres a német kormányzat.  Merkel szerdán utazik, Londonba, hogy az orosz-ukrán helyzet áttekintése mellett megvitassák a brit Ukip és a német AfD/Pegida problémakörét is.  Cameron brit miniszterelnök szerint még az Európai Unió szerződéseit is módosítani kell az EU-társállamokból érkezők nagy-britanniai bevándorlásának megfékezésére.  A brit sajtó szerint pedig kormányuk eltökélte magát, hogy számszerű felső határ (kvóta) meghatározásával is korlátozza a bevándorlást.

Franciaország egyes külvárosi (nyomor)negyedei már elestek

Hollande francia elnök is elhatárolódott a rasszizmustól újévi beszédében.  A szekularizmus ideáljait éltette és óvott attól, hogy egyes vallások követőit megbélyegezzenek.  Franciaország tavaly már átélt erőszakos megmozdulásokat a zsidó közösség ellen, amikor az izraeli katonai műveletek Gázában 2 000 halálos áldozattal jártak.

Franciaország lakosságának mintegy 6-8%-a muszlim, második legnagyobb városában, Marseille-ben ez az arány 30-40%. A bevándorolt közösség szociálisan lecsúszott tagjai külvárosi nyomornegyedekbe (banlieue) zsúfolódtak és kriminalisztikailag már régóta külön kategóriát alkotnak. Példának okáért 2014 szilveszter éjjelén Franciaországban 940 autót gyújtottak föl randalírozó csoportok.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG