5p
Októberben jön a népszavazás a betelepítési kvótáról, feltámasztják a magyar buszgyártást, és vonzóbbá próbálják tenni a tömegközlekedést - jelentette be Lázár János. A nemzeti alaptantervet átírják, az újépítésű házak használatbavételét leegyszerűsítik, 110 milliárdos hitelprogramot hirdetnek a házak, lakások energetikai felújítására.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatót tartott Kormányinfó 49 Mit, miért tesz a kormány? címmel. Cikkünket frissítjük.

Lázár János először is gratulált Széll Tamásnak és csapatának a Bocuse d’Or szakácsverseny európai döntőjének megnyeréséhez – az eredmény egyébként valóban példátlan siker.

Októberben népszavazás

A tegnapi kormányülésen is foglalkoztak a bevándorlási helyzettel. Októberben tartják várhatóan a népszavazást a kötelező betelepítési kvótáról, Lázár szerint az elmúlt 25 év egyik legfontosabb referenduma lesz. A kormány szerint egyedül nem tudják feltartóztatni a kvótát, a választókkal együtt viszont igen. Az Európai Bizottság ehhez kapcsolódó májusi javaslatát a kormány megtárgyalta, folynak az egyeztetések róla Európa-szerte és a V4 berkein belül is. A betelepítést és a pénzbüntetést mindenesetre elfogadhatatlannak tartja a kormány.

Az Egyesült Államok és az EU között kötendő szabadkereskedelmi megállapodással (TTIP) kapcsolatban időre van szükség, alapos megfontolásra. Tagállami ratifikáció nélkül a magyar kormány álláspontja szerint elfogadhatatlan lenne a megállapodás.

Elégedettek Wáberer Györggyel

Wáberer Györgyöt mint miniszteri biztost (a magyar logisztikai ágazat fejlesztéséért felel) az elmúlt egy éves tevékenységéről számoltatta be a kormány. Ez idő alatt egy akcióterv lépett életbe, ennek elemeként beindult az állami támogatású kamionsofőr-képzés, csökkent a gépjárműadó mértéke, javult a külföldi fuvarozók ellenőrzése, helyi iparűzésiadó-kedvezményt kaptak a magyar fuvarozók, 500 forintról 3000 forintra nőtt a napidíj, a fuvarozáshoz használt járművek műszaki állapotát alaposabban kezdték el felmérni. A kormány elégedett, újabb egyéves programot fogadtak el.

Újra lesz magyar nemzeti buszgyártás?

Meghallgatták Lepsényi István államtitkárt is, ő arról beszélt: lehetőség nyílt arra, hogy a magyar autóbuszgyártást újra felvirágoztassák. Lengyel mintára Magyarország a nemzeti járműipart újraépíti, a buszgyártásra fókuszálva. Lázár szerint ez lesz az új zászlóshajója a magyar iparnak.

A következő két évben a tömegközlekedés minőségének javítása is fókuszba kerül; a közlekedési stratégiában megvizsgálják, hogyan áll a magyar vasút. 1000 milliárd forint felhasználásáról döntenek a kötöttpályás közlekedés kapcsán.

Megismételte, amit egy hete: egységes lesz a cigik csomagolása és betiltják a pattintós cigarettát. Megemlékezett arról is: az elektromos cigaretták használatát május 20-tól sok helyen betiltják.

Oktatás: átírják az alaptantervet, nem kötik meg ennyire az igazgatók kezét, jönnek a szakgimnáziumok

Palkovics László oktatási államtitkárt is meghallgatták. A kormány szeretne javítani az oktatás minőségén, ez az iskolarendszer átalakításával oldható meg a mostani elképzelések szerint. A jelenlegi javaslatcsomag szerint 2018 őszére felülvizsgálják a nemzeti alaptantervet, minőségi szempontból. Tankerületekbe tagozódnak a köznevelési intézmények, amelyek a Klebelsberg Oktatási Központ alá tartoznak. Megváltozik az iskolaigazgatók jogköre; még folynak az egyeztetések arról, mi tartozik majd a tankerületi vezetőhöz és mi az iskolaigazgatókhoz. A tankerület vezetője csak felmentés és kinevezési körben lenne kompetens, a munkáltatói jogköröket az igazgatók gyakorolnák.

A szakképzés átalakítását keresztülviszi a kormány, jönnek a szakgimnáziumok, ahol gimnáziumi érettségit és szakvégzettséget is lehet szerezni.

Könnyebb lesz beköltözni az új házba

Tovább egyszerűsítik az építkezést: egyszerűbb lesz megkezdeni az építkezést és befejezni is - használatbavételi engedély helyett ugyanis hatósági igazolást adnak majd ki, amivel gyorsabban le lehet zárni az építkezést. Településképi rendeletet kell majd hozni minden önkormányzatnak: ez a település „ízlésvilágát” foglalja majd magába.

Ingyenpénz helyett ingyenhitel lakásfelújításra

A Magyar Fejlesztési Bank egy visszatérítendő lakóépület-korszerűsítési programot dolgoz ki 110 milliárd forintos kerettel lakásszövetkezetek, társasházak, magánszemélyek számára. Visszatérítendő, de zömében kamatmentes támogatás lesz, hosszú futamidőre, energetikai korszerűsítésre.

Mennyi pénzt kap az a közszolga, aki felmond?

Vita van a köztisztviselői kar leépítéséhez kapcsolódó elbocsátások esetén fizetendő „lelépési pénz” körül. Van, aki szerint a köztisztviselőknek kell pénzt adni, hogy hagyják el a közszférát és ne is térjenek vissza, mások szerint a munkaadókat kell támogatni, hogy vegyék fel a közszolgálatból távozó alkalmazottaknak – adott helyzetjelentést kérdésre válaszolva Lázár János.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG