5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Most, hogy lezajlottak a görög választások, és izgatottan várjuk, meg lehet-e egyezni a görögökkel vagy felborítják a fél kontinenst, megvizsgáljuk, miért pont velük van ennyi gond, hisz ők voltak Európa első nagy civilizációja.

Az eurót 15 éve vezették be, és minden közben felmerült akadály, hiányosság ellenére úgy tűnik, működik a közös pénz, betölti azt a funkciót, amit szántak neki. Nyilván szükség lesz még további reformokra az eddigi tapasztalatok alapján, de remélhetőleg az erősebb és a gyengébb tagok, valamit az Európai Központi Bank között kialakul egy olyan konszenzusos irány, ami hosszú távon stabilitást ad az övezetnek.

A 2008-as válság után néhány, főleg déli tagállamnál komolyabb gondok jelentkeztek, de ezeket sikerült kezelni. Az egyetlen, akivel kapcsolatban még bizonytalanság van, a görögök. Vajon miért pont ők? Összefügghet-e viszonylag különleges történelmükkel és geopolitikai helyzetükkel?

Az ősi nagyság

A legfontosabb dolog, amire ők maguk is nagyon büszkék, hogy ők voltak Európa első nagy civilizációja, ráadásul a kontinens nevét is ők adták. És nem csak, hogy az elsők voltak, hanem nagyságuk különböző formában fenn is maradt 1453 ama szomorú napjáig, amikor akkori kultúrájuk pazar központja, Bizánc örökre török kézre került.

Civilizációjuk ráadásul Nagy Sándor hódításainak köszönhetően jóval a kontinens határain is túlterjedt. Nyelvüket is kultúrájukat exportálták Egyiptomba, Mezopotámiába, tulajdonképpen az egész Közel-Keletre, ahol az egész a 7. századi arab hódításokig fennmaradt.

A Római Birodalom ugyan meghódította őket, de nem olvadtak bele, hanem annak egyik hatalmi központja lettek. Olyannyira, hogy a birodalom nyugati felének bukása után ők vitték tovább a birodalmat Bizánc néven, görög lett az államnyelv, de magukat tekintették az igazi rómaiaknak, a latin nyelvűeket vlachoknak nevezték. A Bizánci Birodalom innentől ezer évig Európa egyik fénypontja volt, míg végül a terjeszkedő oszmán törökök el nem nyelték.

Nehéz idők

A görögök sorsa ekkortól igen zord lett. A városokból a hegyekbe menekültek, ahová ténylegesen nem terjedt ki a török uralom, és állattartásból éltek, nagy szegénységben. Függetlenségük első pici darabját csak 1821-ben szerezték vissza, amikor az angolok, franciák és oroszok nagyhatalmi érdekei összecsaptak a Boszporusz környékén, és érdekükben állt Görögország részleges felszabadítása. Stabilan működő államot azonban nem sikerült létrehozniuk. Klánok harcoltak egymással a hatalomért, sokszor tornyaikból lövöldöztek egymásra. Az egykori nagy népből vademberek gyülekezete lett.

Alkotmányt, parlamentet csak igen hosszú idő után tudtak összehozni, és akkor is csak nagyhatalmi segítséggel. Közben feléledt bennük az újkori nemzeti érzés, és programjuk lett az összes görög terület felszabadítása az oszmán uralom alól. Erre 1912-ben, az első balkáni háborúban került sor. Az első világháborúban frontország lettek: az antant Szalonikinél tartotta fel a német és osztrák-magyar seregeket, majd onnan kiindulva szorította ki azokat a teljes győzelemig. Ekkor aztán a görögök a vesztes törökökre rontottak, abban a reményben, hogy a kisázsiai görög területeket és Isztambult visszaszerzik. Csalatkozniuk kellett: Kemál pasa (a későbbi Atatürk) leverte őket. A Bizánci Birodalom felélesztése ezzel lekerült a napirendről, maradt a mai Görögország.

A második világháborúban a németek lerohanták őket (ez mély nyomokat hagyott bennük), utána viszont Sztálin és Churchill megállapodása alapján a nyugati érdekszférához kerültek. Érdekes módon, rendkívül népszerű eszme lett a kommunizmus, ha rajtuk múlik, önként kommunista rendszerben éltek volna, mint Jugoszlávia vagy Albánia. Ezt azonban a nyugat nem engedhette: brutális polgárháborúban verték le a kommunistákat, és 1974-ig tartó katonai uralom következett.

Újra demokrácia

Csak ekkor, 1974-ben jött létre a modernkori görög demokrácia. Az ország igen szegény volt, de 1980-81-es Nato és EU csatlakozása után gyors fejlődésnek indult. Az idő azonban nem volt elég az ezredfordulóig, az ország nem tudott felzárkózni annyira, hogy érett legyen az euró átvételére.

És innen eredtek a problémák. Az egyensúly felborult, valahogy helyre kellett állítani. Az Európa által kikényszerített reformokat a görögök méltánytalannak érezték és érzik. A lelkükben benne van, hogy több ezer éve ők indították el a kontinenst a civilizáció útján, hát akkor most az egységesülő kontinens vegye őket a szárnya alá, de legalábbis ne kezelje őket páriaként. Tulajdonképpen érthető ez az érzés, ugyanakkor azt is látniuk kell, hogy a mai, közös Európa minden népétől erőfeszítéseket igényel.

A piacok izgatottan várják, hogy a győztes Ciprasz belássa ezt, és a nemzetközi szervezetekkel egyeztetve mindenkinek elfogadható, kompromisszumos megoldást találjon. Ha sikerül, a görög nép visszakerülhet a kontinensen elfoglalt méltó helyére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG