3p
Az eurózóna pénzügyminisztereinek hétfői éjszakába nyúló maratoni tárgyalása sem hozta meg a görög megállapodást. Mindkét fél kitartó, az idő is fogy, de mintha felsejlene a megegyezés szándéka görög oldalról.

Szorít az idő

Ismét összeültek a tárgyalófelek, ezúttal a pénzügyminiszterek. Az idő sürgetővé vált, mert Görögország finanszírozása csak február végéig megoldott. Ha addig még átmeneti megoldás sem születik, akkor bekövetkezhet a legrosszabb: az ország fizetésképtelenné válik, és akkor már csak az EKB-n múlik, hogy melyik nap nem utal többször. Akkor pedig jöhet a drachma.

Ráadásul az a korábban felvázolt probléma is jelentkezik, miszerint a görög lakosság nagy mennyiségű készpénzt vesz fel a bankokból, félvén az összeomlástól. Miután az EKB nem finanszírozza már automatikusan a görög jegybankot, egyelőre úgy sikerült áthidalni  a problémát, hogy a az európai jegybank az érintett görög kereskedelmi bankoknak közvetlenül nyújt hitelt.

Nem reménytelen

A helyzet mindezek ellenére nem látszik reménytelennek. A görög pénzügyminiszter látja, hogy az eurózóna nem teketóriázik: nem rántják el a kormányt a lassan két hónapja játszott orosz rulettben, viszont minden ésszerű lehetőséget megadnak a görögöknek az elfogadható kompromisszumos megoldásra.

Varufakisz ezért most úgy tűnik, változtatott stratégiáján. Látja, hogy a puszta dac nem hatja meg a résztvevőket, de népeiket sem. Sőt az sem, hogy felmerültek más finanszírozó hatalmak, mint Oroszország vagy Kína. Az EU még talán boldog is lenne, ha más akarná kifizetni az óriási számlát, de valójában esze ágában sincs senkinek ilyet tenni.

Pávatánc

Mindezeket belátva Varufakisz most a számunkra nem teljesen ismeretlen pávatánc művészetét kezdte el gyakorolni. Kitart az eddigi szólamok mellett, de közben tesz egy-egy utalást arra, hogy ha muszáj lesz, azért engedni fog. A másik oldal pedig, nagyon bölcsen, hagyja őt egy kicsit lavírozni. Tisztában vannak vele, hogy neki is arcvesztés nélkül, vagy legalábbis minimális presztízsveszteséggel kell kompromisszumkészséget mutatnia.

A pénzügyminiszterek pontosan elmondták neki, mi az, amiből nem engedhetnek, de ugyanakkor mi az, amiben kompromisszum készek. Kiderült, hogy részletesen átnézték a görögökkel a terveket, és azok 70 százaléka a görögök számára elfogadható volt. Ez pedig elég jó arány, a maradék 30 százalék közelítése nem reménytelen. Kétségtelen, hogy ehhez még idő kell, de erre is született javaslat: hosszabbítsák meg 4 hónappal a tárgyalásokat, és addig átmenetileg fogadják el a görögök a jelenlegi program meghosszabbítását.

Az utolsó esély

Az idő most rövidtávon szorít. Egy hét alatt mindenképpen megoldást kell találni, legalább átmenetit. Ezt úgy tűnik, Varufakisz is nagyon jól tudja, hisz volt egy olyan mondata, hogy nincs kétsége afelől, hogy sikerül olyan egyezségre jutni, amely Európának megfelel és Görögországnak is gyógyírt jelent.

Felmerült, hogy egy héten belül (pénteken) tartanak még egy közös pénzügyminiszteri találkozót. Ezen jó esély van rá, hogy a görögök elfogadják a program 4 hónapos meghosszabbítását, és 4 hónap alatt már valóban közös nevezőre jutnak a még hiányzó 30 százalékban. Ez egy jó kompromisszum, arcvesztésről ez esetben szó sem lenne, a görög kormány otthon akár még győzelemről is beszámolhat. És 4 hónap múlva, a végső megállapodáskor megteheti ugyanezt, miközben néhány látványos, de a költségvetést nem felborító lépést hagynak neki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG