4p
Olaszország csupán átmenetileg kapott zöld lámpát jövő évi költségvetésére, ha végleg dönteni kell az Európai Bizottság nem lesz könnyű helyzetben. Óriási gondokkal küzd Olaszország, miközben az Unióra próbálják ráhúzni a vizes lepedőt. Kérdés, hogy az új, dinamikus miniszterelnök át tudja-e vinni reformjait?

Október 29-én Jyrki Katainen, az EU Bizottság munkahelyekért és növekedésért felelős alelnöke kijelentette, hogy Franciaország és Olaszország csupán átmenetileg kapott zöld lámpát jövő évi költségvetésükre. A végső döntés az esetleges fegyelmi eljárásról november 30-án várható. 

A Juncker Bizottság nincsen könnyű helyzetben, hiszen a recesszió és a tömeges munkanélküliség ebben a két kulcsállamban megrendítheti az egyébként is számos kihívással szembesülő európai projektet. Ezért belső források szerint a Bizottság végül nem lesz túlságosan szigorú a francia és az olasz költségvetéssel szemben, csak némi kiigazítást várnak el, átfogó reformlépéseket nem. Brüsszelnek nem célja, hogy egy bizonyos határon túl nőjön a feszültség az EU adminisztráció és az Unió két meghatározó, recesszió közeli állapotban lévő gazdasága között. 

Pártokrácia és adósságcsapda

Olaszország jelenlegi zilált pénzügyeinek gyökerei az adósságokat nyakló nélkül felhalmozó II. világháború utáni Első Köztársaságba nyúlnak vissza. A ’partitocrazia’ (pártokrácia) még a világháború utáni ’miracolo economico’ (gazdasági csoda) idején konszolidálta önmagát, hogy aztán hosszas degeneráció után az 1990-es évek elejére összeomoljon. 

A gazdaság azóta sem tért igazán magához. Az ország államadóssága 2,2 ezermilliárd euróra rúg, amely a második negyedéves adatok szerint a GDP 133,8 százaléka - ez Japán és Görögország után a világ harmadik legmagasabb értéke. Az államadósság az utóbbi években GDP öt százalékával nőtt évente, a megszorítások és a 2,5 százalékos elsődleges költségvetési többlet ellenére. A kamatterhek jelenleg a GDP 5,5 százalékra rúgnak, így ha a nominális GDP nem nő ilyen ütemben, akkor bizony az adósságráta tovább kúszik fölfelé. 

Az ország gyorsan marad le északi versenytársaihoz képest: fajlagos munkaerőpiaci versenyképességének 40 százalékát elvesztette Németországgal szemben, mióta az 1990-es évek közepén a lírát és a márkát összekötötték. 2007 óta pedig a recesszió következményeként az olasz ipar teljesítménye 25 százalékal esett vissza. 

Egy friss felmérés szerint az olaszok többsége úgy is gondolja, hogy a líra föladása az euró kedvéért rosszat tett az országukkal. Bár összességében Olaszország problémáinak zömét saját magának köszönheti, de napjainkban vezető politikusainak többsége mégis a közös európai valutára és a Németország által rájuk kényszerített megszorításokra próbálja ráhúzni a vizes lepedőt. 

Az új, dinamikus miniszterelnök

Mindazonáltal most új seprű söpör Rómában. A 39 éves, dinamikus miniszterelnök, Matteo Renzi még februárban ragadta magához a hatalmat egy belső pártharc eredményeképpen. Ő jelenleg egy 30 milliárd eurós kiadási visszafogás mellett még egy átfogó munkaerő-pIaci reformon is munkálkodik. Ez utóbbival nem akármilyen fába vágta a fejszéjét: mintegy félmillió dolgozót állami támogatással tartanak a cégek kapun belüli munkanélküliség keretében, amelyet eufemisztikusan ’cassa integrazione’ névvel illetnek. Renzi tervezete szintén nekimegy annak a begyöpösödött törvénynek (Articolo 18), amely gyakorlatilag lehetetlenné teszi alkalmazott elbocsátását 15 főnél többet foglalkoztató cégnél.

Október végén egy milliós tüntetés fogadta Renzi tervezetét. Olaszország nehéz időszak elé néz, a szakszervezetek ’un autumno caldo’-t, egy forró őszt ígérnek. 

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG