3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyhangúlag döntött a tanács az év első ülésén az alapkamat, egynapos betéti- és hitelkamat tartásáról.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (Kép forrása: MTI Fotó, Kovács Tamás)

Legutóbbi, január 24-i ülésén is változatlanul hagyta a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az alapkamat 0,90 százalékos szintjét, és nem változtatott a testület a kamatfolyosó kondícióin sem.

Mi áll a döntés mögött?

A Monetáris Tanács megítélése szerint folytatódik a magyar gazdaság élénkülése. A gazdaságban továbbra is vannak kihasználatlan kapacitások, ugyanakkor a hazai reálgazdasági környezet dezinflációs hatása előretekintve fokozatosan megszűnik. Az előrejelzési időszakban az infláció emelkedik, és 2018 első felében eléri a jegybanki célt - olvasható a tanács üléséről az MNB honlapján szerdán megjelent rövidített jegyzőkönyvben.

Az alapkamat alakulása.

A jegyzőkönyben a tanács több megállapítást is tett, ezek közül a legfontosabbak:

  • 2016 decemberében az infláció részben bázishatások miatt tovább emelkedett és a jegybanki várakozásnak megfelelően alakult.
  • A változatlanul erős munkaerőpiaci kereslet és a tavaly év végi bérmegállapodás következtében a nemzetgazdaságban fizetett bérek növekedési üteme továbbra is élénk marad.
  • Mindez a lakossági fogyasztás bővülésén keresztül kisebb részben a maginfláció növekedéséhez, nagyobb részben a külkereskedelmi mérleg többletének csökkenéséhez vezet.
  • A historikusan alacsony inflációs várakozások mellett a fogyasztóiár-index csak lassan közelíti meg az inflációs célt, és előrejelzésünk szerint 2018 első felében éri el az árstabilitásnak megfelelő 3 százalékos értéket.
  • Folytatódott a hazai gazdaság növekedése.
  • Novemberben a kiskereskedelmi forgalom tovább nőtt, az ipari termelés kismértékben emelkedett az előző év azonos időszakához képest.
  • A Monetáris Tanács az idei és a jövő évben is 3 százalék feletti éves növekedésre számít
  • Nyugodt volt a nemzetközi pénzpiaci hangulat, a kockázati mutatók kismértékben csökkentek.
  • A Fed és az EKB decemberben eltérő irányultságú monetáris politikai döntéseket hozott. A Fed a várakozásokkal összhangban kamatemelésről határozott, és előretekintve is egy szigorúbb pálya felé mozdult el. Az EKB ezzel szemben az eszközvásárlási programjának meghosszabbításáról döntött.
  • A magyar gazdaság fundamentumai és az inflációs cél fenntartható elérése szempontjából az előző kamatdöntés óta nem történt olyan fejlemény, amely a jelenlegi alapkamat, illetve a kamatfolyosó szintjének megváltoztatását indokolná
  • Néhány tanácstag szerint a Monetáris Tanács a monetáris kondíciók esetlegesen szükséges lazítását nemkonvencionális eszközökkel el tudja végezni.
  • Az alapkamat, az egynapos betéti kamat, az egynapos hitelkamat, illetve az egyhetes hitelkamat tartását minden tanácstag támogatta.

    LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

    Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
    Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
    Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


    Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

    Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
    Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
    A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
    Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
    Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
    Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
    Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
    Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
    A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
    Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
    Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
    Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
    Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
    Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
    Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
    Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
    Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
    A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
    Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
    Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
    Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
    Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
    Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
    Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
    Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
    Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
    A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
    Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
    Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
    Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
    hírlevél
    Ingatlantájoló
    Együttműködő partnerünk: 4iG