3p
Az eddigi tervek szerint indul hétfőn az EKB eszközvásárlási programja, érdemi változtatásra nem került sor. Marad a havi 60 milliárd eurós össze, és a program 2016 szeptemberéig tart (de hosszabbítható, ha helyzet indokolja). Görög és ciprusi kötvényt most még nem vesznek.

Hasznos lesz-e?

Menetrendszerűen indul tehát a pénznyomda. Részben már most is zajlik, mert eszközfedezetű értékpapírokat és kötvényeket már eddig is vásároltak. Most ehhez jön a nagy összegű állampapír vásárlás. Külön érdekesség, hogy negatív hozam mellett is vásárolhatnak kötvényt, azonban ennek mértéke maximum -0,2 százalék. Ez mindenesetre szép nyerő azoknak, akik eladják a papírt, de mint azt korábban elemeztük, az egész rendszer arra épül, hogy az EKB vonzó árakon kötvényeket vesz, az eladók boldogok, és a kapott pénzt a gazdaság fejlesztésére fordítják.

A gond egyúttal itt adódik: egyáltalán nem biztos, hogy ez a pénz tényleg hasznosul pl. fejlesztési hitelek formájában. Lehet, hogy részvényeket vesznek belőle, lehet, hogy dollárra váltják és mondjuk amerikai tőzsdén fektetik be. Ebben az esetben nem sokat segít az eurózóna gazdasági növekedésén, csak fújja az tőzsdei lufit. De jobbat nem tudtak kitalálni, ez tulajdonképpen egy óriási kísérlet.

Piaci reakciók

Nézzük, eddig hogy reagált a piac. Az euró már az előző napokban-hetekben sokat esett a dollárral szemben, mintegy megelőlegezve a program hatását. Ma eddig csak annyi hatás volt, hogy a program bejelentésekor kisebb csapkodás volt az árfolyamban, melyben az euró bejárta az 1,10-1,11 dolláros sávot.

A főbb európai értékpapírpiacokat viszont ma is megtépték, ez is arra utal, hogy az érkező pénz leginkább oda fog áramlani. A DAX közel 1 százalékos erősödés után 11500 pont közelében van. Amióta Draghiék eldöntötték a pénznyomdát, a német piac szakadatlanul emelkedik, alig van nap, hogy esni, vagy akár stagnálni tudna. Ugyanígy szárnyal a párizsi CAC-40, a londoni FTSE, de a finn, a spanyol és a holland piac is egyaránt erős.

Görögök és Ciprus

Egy eurózónás tőzsde van, amelyik szakadatlanul esik, mégpedig a görög. A nagy nehezen létrejött 4 hónapos programhosszabbítás utáni megoldásban a befektetők meglehetősen kevésbé bíznak. Ami a görög állampapírok vásárlását illeti, Draghi elmondta, hogy júliusig nem vesznek belőlük, de utána igen, ha bizonyos kritériumoknak sikerül megfelelni. Nyilván ezzel arra utalt, hogy Görögországnak meg kell állapodnia az új, hosszú távú programról a 4 hónap lejárta után. Ez egyébként nem meglepetés, a görög kötvényvásárlásokról az EKB már korábban is így nyilatkozott.

Draghi emellett dicsérte a görög bankokat, megfelelően feltőkésítettnek minősítette őket. Közölte, hogy az EKB eddig 100 milliárd eurót nyújtott az országnak. Ugyanakkor megemelték 500 millió euróval az ún. ELA hitelkeretet. Ez egy sürgősségi hitelkeret, melyet a görög bankok likviditáshiány esetén vehetnek igénybe. Erre az utóbbi időben meglehetősen gyakran volt szükség, mert a görög lakosság folyamatosan menekíti euróját a bankokból, félvén a drachma lehetséges felbukkanásától.

A programban ciprusi kötvényeket sem vesznek, ugyanakkor Ciprus bejelentette, hogy a még fennálló tőkekorlátozásokat rövidesen eltörlik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A februári munkanélküliségi adatok a kormányt sem boldogítják
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:30
A februári munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt, ami több mint a 4,5 százalék januárban. A foglalkoztatottság közben tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG