4p
Megint irtózatos pénzeket nyomnak bele a sportba, elvégre Magyarországon még mindig nincs elég stadion.

Nagyjából 90 milliárd forint társaságiadó-bevételről mond le a kormány 2017-ben, így a jövő év végére a 400 milliárdot is meghaladja a sportszervezeteknek a taorendszeren keresztül kifizetett közvetett állami támogatás összege. Folytatódik a stadionépítési program, feljövőben a kézilabda is.

A büdzsé egyik nagy nyertese ismét a sport, amelyre legalább 223 milliárd forint jut jövőre – szemben az öt évvel korábbi 67 milliárddal – írja a Népszabadság.

 

 

Soha annyi kieső társaságiadó-bevétellel nem számolt még a kormány a látványcsapatsport-támogatási program 2011-es bevezetése óta, mint a 2017-es költségvetési javaslatban. A tervezet 81,9 és 91,9 milliárd forint közé becsüli azt az összeget, amelyet vállalkozások inkább sportszervezeteknek adnak ahelyett, hogy a központi büdzsébe fizetnék be. Márpedig évek óta azt látjuk, hogy a kabinet nagyon jól tippel, ha a taóról van szó.

A jövőre sportra jutó hozzávetőleg 90 milliárdos tétel nagyságát érzékelteti, hogy a büdzsében a más típusú társaságiadó-kedvezmények felsorolásánál maximum 37,7 milliárd jut fejlesztési kedvezményekre, és legfeljebb 3,8 milliárd forint a kis- és közepes vállalkozásoknak. Az Andy Vajna kormánybiztosnak hála ugyancsak kivételes helyzetben lévő filmgyártás is maximum 8,5 milliárdra tarthat igényt ebből a forrásból, míg előadó-művészetre 25 milliárd juthat.

A 2017-re előirányzott 90 milliárddal a 2011-ben elindított sportcélú taoprogram összköltsége biztosan meghaladja majd a 400 milliárdot, de elérheti a 440 milliárd forintot is.

Lesznek új stadionok

Természetesen jövőre sem fullad ki a stadionépítési program lendülete, a kormány gyakran nem is a költségvetésben, hanem évközi határozatokkal teremt elő pénzt új arénákra.

A jövő évi büdzsében a legnagyobb tétel a 15 milliárdos összköltségű szombathelyi stadion 5,6 milliárdos részlete – már ha nem számítjuk azt a 35,7 milliárdot, amelyet a Nemzeti Olimpiai Központ néven futó projektre különítenek el, és amely a százmilliárdba kerülő új Puskás Ferenc Stadion felépítésére szolgál.

A tényleg sikeres sportágak is kapnak pénzt

A labdarúgással ellentétben klubszinten legalábbis sikersportágunknak számító – kézilabda infrastruktúrájának fejlesztésére is milliárdok jutnak jövőre. Kétmilliárddal támogatja az állam a dunaújvárosi akadémiát, ugyanennyi jut egyéb létesítményfejlesztésekre, egymilliárd a siófoki csarnokra. Szegeden, Vácon és a főváros XVII. kerületében, Rákosmentén egyaránt multifunkcionális csarnok épül, mindegyikre egymilliárd forintot szánnak jövőre. Az elkészült Veszprém Aréna építésével összefüggő költségek közül pedig 723 millió forintnyit vállal át az állam.

A diáksportnak alig jut valami

Horribilis összeg – 11,8 milliárd forint – jut a tizenhat kiemelt sportág fejlesztési koncepciójának megvalósítására jövőre. E sportágak eddig már csaknem 20 milliárdot kaptak e célra, a listavezető a több mint három és fél milliárdot kasszírozó úszás.

A szakszövetségek – köztük az MLSZ – akadémiai rendszerére 3,9 milliárd jut. A szabadidő- és a diáksportra viszont együttesen is kevesebbet fordítanak jövőre, mint egymilliárd forint.

Olimpiai szám: közlekedés

Több mint kilencmilliárd forintot különít el a 2017-es költségvetési javaslat olyan kulcsfontosságú budapesti közlekedési beruházások előkészítésére, amelyeket már korábban tervbe vettek, de – mint a büdzsé tervezetében is olvasható – egy sikeres olimpiai pályázat esetén a tervezettnél gyorsabban meg kellene valósítani.

A 2017-es év hazai csúcseseménye a vizes világbajnokság lesz. Megrendezését tízmilliárddal támogatja a költségvetés, de a létesítmények fejlesztése is áthúzódik a következő évre bő 12 milliárd forint értékben. Hasonló összeg, több mint 13 milliárd forint megy el a Hungaroring Sport Zrt. támogatására.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG