5p
Szakértők szerint nem volt meglepő, hogy változatlanul hagyta a jegybank az alapkamatot, azonban számítanak a további lazításra.

 

 

Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi ülésén változatlanul, 1,35 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot - erről beszámoltunk mi is, illetve

Mindenki márciusra vár

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a döntés nem jelent meglepetést, tartásra számítottak. Több dolog indokolta a mostani kamatdöntést, például az alacsony inflációs környezet. Emellett Németh Dávid szerint az is, hogy bár a nemzetközi piacok bizonytalanok, a magyar és régiós eszközök piaca viszonylag stabil.

Szintén a tartás mellett szól, hogy az EKB és az amerikai jegybank, a Fed is márciusban hoz majd döntést a kamatról, az MNB pedig ezek tudatában, valamint a márciusban megjelenő friss inflációs jelentés alapján határozhat meg esetleg egy új kamatpályát. Az elemző szerint márciusban is inkább tartásra lehet számítani majd az MNB-től, egy esetleges kamatvágás júniusban képzelhető el, de ahhoz több dolog kell. Ha érkezik addig egy felminősítés, valamint alacsonyan maradnak az üzemanyagárak, és a nemzetközi környezet is stabil lesz, akkor elképzelhető a kamat csökkentése június környékén - írta.

Előre lehetett tudni

Az Equilor kommentárjában kiemelte: már a február 10-i jegyzőkönyv jól megvilágította, hogy kamatcsökkentés vagy változtatás a nem konvencionális monetáris eszköztárban az EKB márciusi ülése előtt nem várható.

A jelenlegi várakozások szerint március 10-én az EKB tovább növelheti értékpapírvásárlásainak havi keretösszegét a jelenlegi 60 milliárd eurós szintről. A várt változásokat a korábbiaktól eltérően nem csak az elemzők valószínűsítik, de az EKB január 27-i kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve is arról tanúskodik, hogy nagy valószínűséggel irányváltás lesz a monetáris politikában. Mivel a monetáris politika környezete ilyen jelentős mértékben módosulhat, nem meglepő az MNB kiváró álláspontja. A piac figyelme ezen a héten inkább a közlemény részleteire irányulhat: így például arra, hogyan fogalmaz az MNB az inflációval kapcsolatban vagy változik-e véleménye a GDP növekedési potenciáljáról - közölték.

Mehet a csökkentés

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint a hazai folyamatok is abba az irányba mutatnak, hogy az eddigi kommunikáció ellenére feltehetően az MNB is elgondolkodik majd a további alapkamat csökkentésen. Hozzátette: a nemzetközi környezet támogatóbbá vált, a fejlett piaci jegybankok ismét aktívabb üzemmódba kapcsoltak, és egyre több jegybank esetében merül fel a negatív irányadó kamat lehetősége.

A hazai folyamatok is abba az irányba mutatnak, hogy az eddigi kommunikáció ellenére feltehetően az MNB is elgondolkodik majd a további alapkamat csökkentésen. Az elmúlt hónapok inflációs számai jelentősen elmaradnak a decemberi jelentésben vázolt pályától, és a forint is erősödésbe kezdett, hiszen a rövid magyar kamatok egyre vonzóbbak a negatív eurós kamatokhoz képest. Márciusban az EKB nagy valószínűséggel újabb enyhítéseket jelent majd be, mélyebb negatív tartományba tolva a betéti kamatát. Az MNB új Inflációs jelentése és a várható EKB-döntés a magyar jegybank számára is könnyen megteremtheti a kamatvágáshoz szükséges feltételeket - közölte.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a döntés megfelelt a várakozásuknak. A monetáris tanács korábbi kommunikációja szerint a következő 2 évben nem kell változtatni az alapkamaton, hogy teljesüljön az MNB inflációs célja. A várakozásuk szerint 2017 végéig nem változik az alapkamat, egyik irányba sem.

Közölte: a monetáris tanács nincs lépéskényszerben kamatemeléssel, hiszen nem valószínű, hogy teljesüljön az MNB 3 százalékos inflációs célja 2018 előtt. Jelezte, hogy nem tökéletesen adottak a körülmények egy újabb kamatcsökkentési ciklus megnyitásához, hiszen hiába uralkodik nyomott inflációs környezet Magyarországon, a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon uralkodó hangulat kifejezetten rossz volt januárban és februárban.

Fontosnak nevezte a márciusi EKB-döntést, és az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed döntését. Jelenleg annak látják a legnagyobb esélyét, hogy az EKB kamatot csökkent márciusban, míg a Fed márciusról júniusra halasztja a következő kamatemelés időpontját. Ezeknek a következménye lehet, hogy a nemzetközi befektetői hangulat érdemben javul, támogatóvá válik. Ebben az esetben elképzelhető, hogy az MNB megfontolja újabb kamatvágások lehetőségét. Ez legkorábban a második negyedév végén, azaz májusban-júniusban várható - közölte.

Hosszútávra rendezkednek be

Az MNB kamatdöntését kommentálva a Takarékbank elemzője felhívta a figyelmet arra, hogy az MNB legutóbbi közleményében kitér arra, hogy a továbbiakban "elsősorban" nem-konvencionális lépésekkel folytatná a monetáris politika esetleges további lazítását, ami burkoltan az alapkamat csökkentésére is utalhat.

Suppan Gergely utal arra a közelmúltbeli bejelentésre, hogy az MNB április végéig megszünteti a kéthetes betéti eszközt, ugyanakkor kibővíti a kamatcsere ügyletek volumenét, valamint kedvezőbbé teszi azok árazásait, amellyel a bankszektor állampapír vásárlásainak fokozását kívánja elérni.

Megjegyezte: az alapkamatot igen hosszú ideig alacsonyan kívánja tartani a jegybank, amit támogat, hogy a 3 százalékos inflációs cél elérése 2017 második fele előtt nem tűnik valószínűnek, de a gazdaság kibocsátási szintje is ezt valószínűsíti. Így Suppan Gergely 2017 közepéig nem számít a kamatok változására, azonban 2017 második felétől - bár egyre kisebb valószínűséggel - szerinte nem zárható ki fokozatos kamatemelés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG