4p
Az 5 százalékos áfakulcs jövője és a munkaerőhiány határozza meg a szektor jövőjét.

Kedvező fordulat következett be az építőiparban a januári 18,5 százalékos éves bővüléssel, és optimizmusra ad okot, hogy jelentősen nőtt a hó végi szerződésállomány is - emelték ki az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataira reagálva Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek elmondta: kiemelkedő a januári adat, a kétszámjegyű növekedés szokatlanul nagy dinamikát mutat. A szakértő szerint nem váratlan a jó teljesítmény, mivel a tavalyi bázis nagyon alacsony volt az uniós beruházások elmaradása miatt.


Úgy vélte, erőteljes felfutás várható az idén, 20 százalékos éves növekedés esetén az építőipar 1 százalékponttal járulhat hozzá a bruttó hazai termék (GDP) növekedéséhez. Ez alapján teljesülhet a kormány által várt éves 3,5 százalékos növekedés is.

Kérdés, mi lesz az áfával?

Az építőipari vállalatok mintegy 40 százaléka panaszkodik munkaerőhiányra, így kérdés, hogy a nagy rendelésállomány mikor tud termőre fordulni. Az ING elemzője nagy esélyt lát arra, hogy a kedvező költségvetési helyzet miatt a kormány meghosszabbítja a lakásépítés alacsony, 5 százalékos áfakulcsát 2-3 évre, vagy akár állandóra is, várhatóan az év vége felé.

Varga Mihály: szinte kilőtt

A nemzetgazdasági miniszter az adatokat kommentálva elmondta: az építőipar januári teljesítménye szinte kilőtt, emögött a tavaly indított beruházásösztönző lépések húzódnak meg, amelyek jelentősen hozzájárulnak az idén az építőipar bővüléséhez

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője arra számít, hogy a lakásépítések és épületépítések mellett az egyéb építmények építése is jól szerepelhet az idén. A szakértő szerint a növekedés mértéke a kérdés, amit befolyásolhat az is, hogy az építőiparban lesz-e elegendő munkaerő a fejlesztésekhez.

Az építőipar egészét nézve várható volt, hogy januárban többlettel zár a szektor, mert alacsony volt a bázis, azaz tavaly januárban gyengén szerepelt az ágazat. Emellett a tavalyi szerződésállományok alapján számítani lehetett arra is, hogy a lakásépítéseket is felölelő épületépítési alágazatban jelentős mértékű lesz a növekedés.

Új lakásokkal lesz tele a piac

Balogh László utalt arra, hogy a múlt évben 2016-ban 31 559 ezer új lakásépítési engedélyt adtak ki, ami 2,5-szeres növekedés jelent a 2015-ös adatokhoz képest, ez pedig szintén azt mutatja, hogy jelentősen bővülhet az új lakások kínálata az idén és a következő 1-2 évben.

Futó Gábor, a Futureal-csoport alapítója kommentárjában kiemelte: a lakáspiac idei történéseit főként az átmeneti időtartamra bevezetett 5 százalékos áfakulcs jövője körüli bizonytalanságok és az építőipari kapacitások szűkössége határozza meg. Az ágazat szereplői szerint a kormánynak belátható időn belül kellene döntenie a jelenleg érvényes, csökkentett áfakulcs véglegesítéséről. Ha az áfakulcs visszatér az általános, jelenleg 27 százalékos szintre 2020-ban, az egyszerre érintheti hátrányosan a keresleti és a kínálati oldalt. A kockázat miatt a vevői oldal már 2018 végétől elbizonytalanodhat, miközben a fejlesztők mind azon igyekeznének, hogy még az 5 százalékos időszakban befejezzék a beruházásokat és értékesítsék a lakásokat.

Ez a felfokozott fejlesztői aktivitás ugyanakkor tovább fokozná az építőipart amúgy is sújtó kapacitáshiányt, ami eddig is számottevően emelte a kivitelezési költségeket és ezen keresztül az újlakás-árakat - vélekedett Futó Gábor.

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója szerint az épületek építésének 32,8 százalékos januári bővülése visszaigazolja a piaci várakozásokat. Látszik az ipari-, logisztikai létesítmények bővülése, amit a magasépítők régóta szerettek volna. A tavasz érkeztével felgyorsulnak a szerződéskötések és jelentős munkakezdés indul, "elérkezett a magasépítők ideje".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG