3p
Több fontos hazai makrogazdasági adat is megjelenik a jövő héten: megtudjuk, tovább estek-e a fogyasztói árak és hogy hogyan teljesít a magyar ipar. Ráadásul szinte minden egyetlen napra esik: szerdán lerághatjuk a körmünket, annyi lesz az izgalom.

Szuperszerda

A márciusi fogyasztói árindex és a februári ipari termelés mellett kiskereskedelmi és külkereskedelmi statisztikát is közöl szerdán a Központi Statisztikai Hivatal.

Fogyasztói árak: lesz-e fordulat?

Februárban 1,0 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak a tavalyi év azonos hónapjához képest, míg januárhoz képest 0,5 százalékkal emelkedtek. Az előző hónappal összehasonlítva tavaly július óta először emelkedett a fogyasztói árindex, ami jelezheti az eddigi csökkenő trend megfordulását.

A februári adatban főleg az üzemanyagok, valamint az élelmiszerek árának emelkedése játszotta főszerepet. Mindazonáltal elemzők a következő hónapokra is negatív inflációval számolnak, a várakozások szerint akár nyár végéig is fennmaradhat ez a trend.

Ipari termelés: pörög a motor?

A februári ipari termelés előzetes adatai jelennek meg a jövő héten szerdán, a részletes adatokat később, április 14-én közli a KSH. Januárban 5,3 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, a belföldi értékesítés 3,7, a kivitel 5,7 százalékkal bővült éves szinten.

Az új rendelések januárban 29,7 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit, a belföldi új rendelések 11,1, az export rendelések 32,2 százalékkal nőttek. Elemzők szerint a magyar ipar a következő hónapokban is tarthatja növekedési ütemét.

Kiskereskedelem: amikor még 7 nap volt a hét a boltban is

A februári kiskereskedelmi termékforgalomra vonatkozó első becslését is publikálja szerdán a statisztikai hivatal. Januárban 8,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 5,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 12,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,4 százalékkal emelkedett az értékesítés a naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

Külker: marad-e 700 millió euró fölött a többlet?

Szintén első becslést közöl a KSH a január-februári külkereskedelmi forgalomról. Januárban a kivitel volumene 7,4, a behozatalé 5,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjét, a külkereskedelmi mérleg aktívuma 709 millió euró volt.

Euróban kifejezve az export 3,7, az import 0,7 százalékkal nőtt tavaly januárhoz képest.

Államháztartás: hogy állunk a hiánycéllal?

Szerdán hozza nyilvánosságra a Nemzetgazdasági Minisztérium az államháztartás márciusi előzetes adatait. Februárban az államháztartás hiánya 256,9 milliárd forintot tett ki, amely jóval alacsonyabb az előző év azonos hónapjának 407,9 milliárd forintos hiányánál.

Az idei kéthavi hiány az éves előirányzat 35,4 százaléka, tavaly 58,5 százaléka volt.

MNB: így vágták meg újra a kamatot

Szintén szerdán teszi közzé a Magyar Nemzeti Bank a monetáris tanács márciusi kamatdöntő ülésének rövidített jegyzőkönyvét. A március 24-i ülésen tavaly július óta először csökkentett kamatot a jegybank, így az alapkamat 15 bázisponttal 1,95 százalékra csökkent.

A jegyzőkönyvből kiderül, hogy a testület egyes tagjai miként szavaztak, emellett a dokumentum megerősítheti a további kamatcsökkentésekre vonatkozó várakozásokat.

Pénteki levezetés: egy kis turizmus

Pénteken a szálláshelyek februári forgalmának alakulásáról közöl adatokat a KSH. Januárban 8,9 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma az előző évhez képest, a külföldi vendégek 7,5, a belföldiek 10,5 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG