4p
Két hét szünet után újra porondon Lázár János, hogy felvilágosítson mindenkit a kormány munkájáról. Szóba került természetesen Mengyi Roland korrupciós botránya, a kvótanépszavazás, a két új kabinet, de szó volt arról is, miket tárgyalt mostanában a kormány. Orbán Viktor 10 éves tervet kér majd egy miniszterétől, de most Brazíliában szurkol.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatója 2016. augusztus 18-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

A nyári szünet után visszatért Lázár János és vele együtt a Kormányinfó is. Van miről beszélni: megszületett a gazdasági és stratégiai kabinet,  Mengyi “Voldemort” Roland fideszes képviselő csúnya korrupciós botrányba keveredett (erről itt olvashat bővebben), a gazdasági teljesítményről is többet tudunk. Lázár János a kormányülések eredményeit zongorázza végig elsőként.

Orbán Brazíliában van

A Miniszterelnökséget vezető miniszter először is elmondta, hogy augusztus 20-án büszkén kell ünnepelnünk az olimpiai teljesítmény miatt is. A kormány elismerését fejezte ki a riói sikerek kapcsán. Lázár János elmondta, hogy Orbán Viktor is Brazíliában szurkol.

A gazdasági teljesítmény a második negyedévben 2,6 százalék lett, ami a kormány szerint nagyszerű eredmény, minden a tervek szerint halad, pedig az EU-s kifizetések még nem pörögtek fel. Lázár kiemelte az államadósság csökkenését, ami a jövőben még fontosabb szempont lesz. Csökkent a munkanélküliség is, ráadásul a járulékok csökkentése is szóba került.

Orbán jobb és bal keze

A stratégiai és gazdasági kabinet létrehozásától a kormányzat hatékonyabb munkájára számít a stratégiai részt vezető miniszter. Mint elmondta, régóta húzódó vitákat sikerült így lezárni, több mint 40 pontot tárgyaltak meg az akár 8 órás vitákon. Orbán Viktor hamarosan megbíz egy minisztert azzal, hogy dolgozzon ki egy tíz éves programot a 2018-28-as időszakra.

Bejelentések

  • Folytatódik az Iskolatej program is, az UHT-tej áfacsökkentése pedig akkor lesz megvalósítható, ha növekedik a termelőknél a felvásárlási ár. Januártól csak a friss tej áfája csökken.

  • Hatékonyabb mentést szeretne a kormány, ezért jön a mentős életpálya, bérfejlesztéssel.

  • Nagy kihívás lesz az e-számlák bevezetése. A kormány szerint 2018 januárjában élesedhet a rendszer.

Mindenki menjen szavazni?

Bevándorlás: a kormány nem csak kampányol, hanem megkezdte az előkészületek a népszavazás rendes lebonyolításáért. Lázár szerint az Európai Unió nem megállítani, hanem megszervezni akarja a betelepítést, bizonyos gazdasági érdekeknek megfelelően. A kormány önmagában gyenge az EU-val szemben, a magyar választópolgárok állíthatják meg Brüsszelt, amely ellenállás nélkül előbb vagy utóbb biztos betelepít embereket.  “Egy igazi demokrata nem mondhatja azt, hogy valaki a népszavazásból maradjon távol” - kezdte el ekézni a miniszter az ellenzék bojkottját. A választóknak élniük kell a jogaikkal. Az ellenzéki pártok “trollkodnak” - mondta Lázár.

Csökken a bürokrácia

Szeptember elsejével megszűnik 14 háttérintézmény, januárban 40 átalakul, majd később folytatódik az átalakítás és megszüntetés. Varga Mihály azt mondta Lázárnak, hogy ő egy intézmény megszűnésének is örülne, így a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nagyon boldog lesz a nemzetgazdasági miniszter.

Béremelések: a járási hivatalokban feltételek mellett, de növelték a béreket augusztus 1-től, az egészségügyben dolgozók bére pedig 40 százalékkal nő 2010-hez képest.

Megszünteti a földeladásokat a kormány: az értékesített 209 hektárból befolyó 270 milliárdot adósságcsökkentésre fordítják majd.

Mengyi Roland ügye: nem örömteli Lázár szerint. Az uniós pénzek kapcsán jelentős tisztítást tudtunk elérni - mondta Lázár a korrupcióval kapcsolatban. “Ebben a céges világban kialakulhattak félreértések”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG