4p
A választások után valószínűleg a gazdaságélénkítő lépések kifutnak, és a költségvetési politikát szigorítani kell majd, de Orbán Viktor tudna olyan meglepetést okozni a piacnak, amit pozitívan fogadnának. Hogy látják Londonból a magyar választásokat?

Az ukrajnai válság két fő gazdasági kárvallottja Oroszország és Ukrajna lesz, az euróövezet felé sokkal nyitottabb közép-európai gazdaságok növekedési üteme ugyanakkor a válság támasztotta ellenszélben is várhatóan gyorsul az idén - jósolták szerdai térségi előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászainak átfogó negyedéves prognózisa szerint a közép-európai EU-térségen belül várhatóan Lengyelország teljesít a legjobban. A ház a lengyel gazdaságban az idén és jövőre egyaránt 3,5 százalékos növekedést vár.

Jövőre lassulhatunk

Magyarországon az előrejelzés szerint 2014-ben 2,5 százalékos GDP-növekedés várható. A Capital Economics ugyanakkor azzal számol, hogy a választások előtti gazdaságélénkítő lépések az idei második félévtől kifutnak, és a költségvetési politikát szigorítani kell majd. Emiatt a cég 2015-re az ideinél valamivel lassabb, 2 százalékos növekedést valószínűsít a magyar gazdaságban. A City elemzői közösségében mindazonáltal konszenzusos a 2 százalék feletti idei magyar GDP-növekedési előrejelzés.

Idén hasítunk

A BNP Paribas bankcsoport felzárkózó piacokkal foglalkozó szakelemzői felülvizsgált legutóbbi prognózisukban 2,5-3 százalék közötti GDP-növekedést jósoltak Magyarországon 2014 egészére az általuk korábban érvényben tartott, 2,2 százalékos idei növekedési becslés helyett. 

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai 2,6 százalékos idei egész éves magyarországi GDP-növekedést valószínűsítenek. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői legutóbbi térségi helyzetértékelésükben 2014 egészére 2,2 százalékos GDP-bővülést jósoltak a magyar gazdaságban.

A befektetők nem örülnének egy újabb kétharmadnak


A Capital Economics szerdai elemzése szerint piaci szempontból rövid távon a kulcskérdés az, hogy az áprilisi választások után a Fidesz megőrzi-e kétharmados többségét. A ház elemzői szerint tekintettel a korábbi "szeszélyes gazdaságpolitikai irányváltásokra", a befektetők "valószínűleg üdvözölnének egy kisebb arányú Fidesz-győzelmet".

Ugyanerre a következtetésre jutottak a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó szakértői, akik a minap tájékozódó látogatást tettek Budapesten. Tárgyalásaik tapasztalatait összegző, szerdán Londonban ismertetett beszámolójukban közölték: tárgyalópartnereik körében egyetértés volt abban, hogy egy egyszerű parlamenti Fidesz-többség lenne a piac által egyértelműen pártolt eredmény. 

A Standard Bank elemzőinek beszámolója szerint magyarországi tárgyalásaikon sokan említették azt a lehetséges forgatókönyvet is, hogy a Fidesz a választások után békülékenyebbé válhat a bankszektor és a közműszolgáltatók iránt. A ház szerint a retorikai váltásnak érdemi pozitív piaci hatása lenne, mivel a befektetők jelenleg igen defenzív pozíciókat tartanak a magyar eszközökben.

Ilyen meglepetésnek örülnének Orbántól

A cég elemzői szerint piaci szempontból erőteljesen pozitív fejlemény lenne annak bejelentése is, hogy Magyarország "egy bizonyos jövőbeni időpontban" csatlakozni kíván az euróövezethez. E bejelentés meglepetés lenne ugyan, ám Orbán Viktor miniszterelnök "tud ilyen meglepetéseket okozni" - fogalmaztak a Standard Bank londoni elemzői. A ház szerint egy ilyen fejlemény meredeken erősíthetné a forintot, és a görbe távolabbi végén erőteljesen lenyomná a forintkötvény-hozamokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG