5p
A rendkívüli állapot bevezetése után Törökország az Emberi Jogok Európai Egyezményét is hatályon kívül akarja helyezni. Vannak, akik attól tartanak, az ország diktatúra lesz, mások szerint ez már be is következett. Visszatérhetnek a korábbi kínzások, a hadseregből afféle iszlám forradalmi gárdát csinálhatnak.
MTI Fotó: Cseke Csilla

Ijesztő hírek és kommentárok jönnek sorban Törökországból, mintha a helyzet nem javulna, hanem inkább folyamatosan rosszabbodna. Miután szerdáról csütörtökre a rendkívüli állapotot vezették be, csütörtökön délután bejelentették, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezményét is hatályon kívül akarják helyezni Törökországban.

A török kormány az egyezmény 15. cikkelyére hivatkozik, amelyik korlátozásokkal ugyan, de ezt lehetővé teszi háborús vagy egyéb rendkívüli helyzetekben. A Frankfuter Allgemeine Zeitung szerint Franciaország is hatályon kívül helyezte az egyezmény egyes részeit a párizsi merényletek után, Ukrajna pedig az ország keleti részeiben folyó harcok miatt cselekedett hasonlóan. Az egyezmény szerint az élethez való jogot egyébként nem lehet felfüggeszteni.

Az AKP megszüntette, az AKP újra bevezeti?

„Félelem a kínzás visszatértétől” - hangzik a Die Welt kommentárjának a címe. A lap weboldala szerint Erdogan elnök alatt a normál állapotok eddig is eléggé rendkívüliek voltak, így a rendkívüli állapot lehet, hogy fel sem fog tűnni sokaknak. Emlékeztetnek rá, hogy eddig is tele volt az önkény jeleivel az Erdogan-rezsim, az újságírók, tudósok ellehetetlenítése, lapok és televízió-állomások kisajátítása napirenden volt. Újdonság viszont, hogy megjelentek a kínzásokra utaló jelek.

Az 1980-ban puccsal hatalomra került katonák rendszeressé tették ezt az országban, tízezreket kínoztak titkos börtönökben, de nem voltak erről képek. A rendszeres kínzások az Erdogan vezette AKP idejében megszűntek, de most félő, hogy visszatérnek – írják. Erről pedig már előkerültek képek is. (A világsajtót bejárták képek például kék-zöld foltokkal teli és megalázott letartóztatottakról – a szerk.)

Boszorkányok pedig?

A cikk boszorkány-üldözésnek nevezi, hogy nincs arra bizonyíték, amit a kormány hajtogat, hogy Gülen emberei szervezték volna a puccsot. Sőt sokan sokkal inkább valószínűnek tartják, hogy a katonákkal szövetkezett nacionalista párt lehetett. Eközben ezreket vesznek őrizetbe és tízezreket bocsátanak el csak azért, mert állítólag Gülen hívei. Nem a felelősök megkeresése folyik, hanem tisztogatás a teljes államapparátusban.

Erdogant sok politikus bírálja, Németországban például leghevesebben a Zöldek. Claudia Roth parlamenti képviselő szerint teokratikus (vallási alapú) diktatúra kiépítése folyik, ezzel politikai és gazdasági szakadékba vezeti Erdogan elnök az országot. Azonnal fel kellene mondani a Törökországgal kötött, Európát tőle függővé tevő menekültügyi megállapodást. Törökországban lábbal tiporják az emberi jogokat, senki sincs ott biztonságban és már nem tekinthető biztonságos harmadik országnak. A zöldek az ország EU-csatlakozási tárgyalásainak felfüggesztését követelik.

Erdogan elrendelte bécsi tüntetés?

Ausztria berendelte Törökország nagykövetét, hogy megtudja, merre tart az ország – tudósított a német Tagesschau. Ezen kívül arra is választ keresnek, valóban Törökországból kezdeményezték-e a hétvégi bécsi, Erdogan melletti török utcai tüntetéseket.

„A tényeket tekintve Törökország már diktatúra” – írja a Der Spiegel Online. Az ország olyan, mint egy szabad téri börtön, Erdogan szava maga a törvény. Ezt Burak Copur Törökország-szakértő mondta, aki szerint a rendkívüli állapot kihirdetésével Erdogan rendeleteinek törvényi erejük van, amit még az Alkotmánybíróság sem tud megsemmisíteni. A parlamentet lényegében hatályon kívül helyezték.

Katonai helyett polgári diktatúra

A szakértő szerint az embereknek most már minden apró kritika miatt félniük kell, megfélemlítik és hallgatásra kényszerítik őket. Az utcákon a kormánypárt verőembereiből alakított csapatok járőröznek. Ám ha a katonai puccs sikerült volna, akkor még rosszabb lehetne a helyzet, valószínűleg polgárháborúba süllyedt volna az ország. A dilettáns puccsisták Erdogant erősítették, így katonai diktatúra helyett most polgári diktatúra lesz.

Erdogan egy autoriter elnöki rendszer felé viszi az országot. A hadsereget saját embereivel tölti fel, iráni mintára egyfajta „iszlám forradalmi gárdát” alkot majd belőle. Ez a szakértő szerint az egész világ biztonságára nézve veszélyes lehet. Amíg Erdogan kormányoz, Törökországban nem lesz nyugalom.

Merkel elfordult tőle?

Az N-TV.de szerint Merkel partneréből bajkeverővé vált Erdogan, akivel szemben a kancellár asszonynak elfogyott a türelme. A lap végigveszi Merkel Erdogannal kapcsolatos megnyilatkozásait az utóbbi hónapokból, amelyek egyre keményebbekké váltak. Az utolsó, amelyben kijelentette, hogy egy olyan ország, amelyben halálbüntetés van, nem lehet az Európai Unió tagja. A lap feltételezi, hogy Merkel már a menekültügyi megállapodás felrúgása árán is elhatárolódik Erdogantól.

Gazdasági csőd jön?

Ha a politikai hírek nem lennének elegendők, a gazdasági csőd sincsen kizárva. A DPA/APA hírügynökségek alapján az Antalya környékén levő üres strandokról számolnak be német és osztrák lapok. A turisták elmaradtak, a turizmusban dolgozóknak jó, ha csak a bérét csökkentik.

A török részvények árfolyama csütörtökön ismét zuhant, a tíz éves török államkötvények hozama pedig kilencről tíz százalékra emelkedett pár nap alatt. A török líra történelmi mélységekben, igaz, a magas infláció miatt annak esése sok éves trendnek felel meg. Márpedig Törökország erősen ki van szolgáltatva a külföldi tőkének magas mérleghiánya miatt.

A török államapparátusban végzett több tízezer fős tisztogatásokról itt vontunk mérleget.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG