4p
Londoni pénzügyi elemzők szerint a jelenlegi inflációs környezetben legalább a jövő év végéig változatlan marad a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamata.
Augusztusban zéróra lassult a tizenkét havi összevetésben számolt infláció a júliusban mért 0,4 százalék után. Részletek >>>>

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői - akik a tényleges adatnak pontosan megfelelő, vagyis zéró éves inflációt valószínűsítettek előzetes becslésükben - az augusztusi inflációs adatok közzététele utáni értékelésükben valószínűtlennek nevezték, hogy a monetáris politika bármilyen módon reagálna a friss inflációs számokra.

A ház szerint a középtávú magyar inflációs kilátások jórészt változatlanok. A JP Morgan londoni elemzői 2016 első negyedében 2,5 százalékig gyorsuló, a jövő év közepére 2 százalék körüli ütemre lassuló, majd 2016 végén ismét 2,5 százalék környékén mozgó éves inflációs ütemeket várnak. A cég a jövő év egészében 2,3 százalékos átlagos inflációval számol Magyarországon. A ház közgazdászai szeptemberre már negatív, mínusz 0,1 százalékos tizenkét havi inflációt jósolnak az utóbbi időben végbement további energiaár-csökkenések miatt. Számításaik szerint ebben a hónapban az üzemanyagok kiskereskedelmi ára már eddig 2,8 százalékkal csökkent havi összevetésben, éves összehasonlításban pedig az üzemanyag-árindex 15 százalékot esett.

Októbertől jöhet az emelkedés

A JP Morgan elemzői szerint ha az olajárak a mostani szinten stabilizálódnak, októbertől ismét emelkedésnek indulhat a magyarországi infláció. A cég az idei év végén 2,2 százalékos tizenkét havi inflációt vár jelenlegi modellje alapján, tekintettel az olajárcsökkenés intenzitásának enyhülésére, és arra, hogy az élelmiszerár-infláció várhatóan visszatér a normális szezonális mederbe.

A JP Morgan londoni elemzői szerint az MNB előrejelzéseitől tartósabban és az inflációs kosár tartalmának széles körére kiterjedően elmaradó inflációra, a gazdasági növekedést terhelő, egyre nagyobb lefelé ható kockázatokra és az eurójegybank (EKB) részéről újabb mennyiségi enyhítési ciklusra lenne szükség ahhoz, hogy az MNB monetáris tanácsa szükségesnek lássa a további kamatcsökkentést.

Még sokáig nem nyúlnak az alapkamathoz

A ház alapeseti előrejelzési forgatókönyve ennek alapján továbbra is az, hogy az MNB legalább 2016 végéig a jelenlegi 1,35 százalékon tartja alapkamatát.

A cég elemzői hozzátették: az MNB likviditási eszköztárában tervezett módosítások önmagukban is tartósan laza monetáris kondíciókat eredményeznek az irányadó MNB-alapkamatnál alacsonyabb rövid távú kamatok révén.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai az inflációs adatok keddi ismertetése után szintén arra a következtetésre jutottak, hogy a teljes kosárra számolt éves infláció lassulása aligha okoz ijedelmet a monetáris politika döntéshozóinak körében, mivel a lassulást nagyrészt az energiaárak meredekebb esése okozta.

A ház elemzői kiemelték, hogy az ilyen volatilitást kiszűrő maginfláció csak kismértékben lassult.

Mire számítanak mások?

A Capital Economics londoni elemzői szerint ugyanakkor a nyomott infláció és a gazdasági növekedés lassulásának gyarapodó jelei azt valószínűsítik, hogy a monetáris politika enyhe marad. A ház mindent egybevetve azt várja, hogy az MNB az idén és 2016 egészében is változatlanul hagyja alapkamatát.

A Goldman Sachs (GS) befektetési bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői keddi előrejelzésükben 2016 második felének végére valószínűsítették az MNB első, "puhatolózó" jellegű kamatemelését. A ház szerint azonban a magyar jegybank egyelőre folytatja a monetáris kondíciók enyhítését a szakpolitikai eszköztár hamarosan esedékes átalakításával, amelynek révén várhatóan csökkennek a rövid távú kamatok.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG