4p
Idén áprilisban a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene 6,5, a behozatalé 8,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét. Az év első négy hónapjában a külkereskedelem export- és importvolumene azonos mértékben, 8,2 százalékkal bővült.

A kivitel értéke 7,1 milliárd eurót (2178 milliárd forintot), a behozatalé 6,4 milliárd eurót (1986 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelmi mérleg többlete az év negyedik hónapjában 629 millió euró(193 milliárd forint) volt - közölte a Privátbankárral a Központi Statisztikai Hivatal.

Négy hónap alatt


Idén az első négy hónap alatt a kivitel értéke 27,9 milliárd euró (8583 milliárd forint), a behozatalé 25,3 milliárd euró (7794 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 2,6 milliárd eurót (789 milliárd forintot) tett ki, ami 255 millió euróval (97 milliárd forinttal) haladta meg az előző év azonos időszaki szintet.

Az év első négy hónapjában a külkereskedelmi termékforgalom forintárszínvonala az előző év azonos időszakához viszonyítva kivitelben 0,2 százalékkal emelkedett, a behozatalban 0,4 százalékkal csökkent. A cserearány 0,6 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 3,4 százalékkal értékelődött le, míg a dollárhoz viszonyított árfolyama 0,7 százalékkal erősödött. 

Mit vittünk ki, mit hoztunk be?


A teljes külkereskedelmi termékforgalom mintegy felét kitevő gépek és szállítóeszközök volumene kivitelben 8,5, behozatalban 10 százalékkal nőtt 2013 első négy hónapjához viszonyítva. A forgalom alakulását továbbra is a közúti jármű, illetve a híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék kereskedelme határozta meg. A közúti jármű forgalmának volumennövekedése folytatódott: az export csaknem felével, az import több mint harmadával bővült az előző év azonos időszakához képest. A kivitel felfutásában az európai országokkal lebonyolított kereskedelem volt a meghatározó.

A közúti járművek forgalmával szoros összefüggésben jelentős növekedés jellemezte az energiafejlesztő gépek, ezen belül a dízel- és benzinmotorok behozatalát. A csekély részarányú, ugyanakkor a beruházásokhoz köthető speciális szakipari gép, valamint a fémmegmunkáló gép importvolumene is számottevően, több mint tizedével nőtt. Ezzel szemben a híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék kereskedelmében továbbra is jelentős visszaesést mértünk.

A feldolgozott termékek exportvolumene 7,6, az importé 11 százalékkal haladta meg a 2013. január–áprilisi szintet. Az árufőcsoport forgalmában legnagyobb részarányú gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitele azelőző év azonos időszaki szintet némileg meghaladta, behozatala átlag körüli mértékben nőtt. Jelentősen bővült a szerves vegyi termék és a gumigyártmány, ezen belül az új pneumatikus gumiabroncs behozatalának volumene, továbbá az autóiparhoz köthető szakmai tudományos ellenőrző műszer exportvolumene, emellett az illóolaj, illat- és tisztítószer mindkét irányú forgalma.

Az energiahordozók importvolumene – a forintárak csökkenése mellett –5,3 százalékkal volt kevesebb, mint 2013 azonos időszakában. A kőolaj és kőolajtermék volumene az egy évvel ezelőtti szint alatt maradt, ugyanakkor a természetes és mesterséges gáz behozatala a márciusi és az áprilisi beszerzéseknek köszönhetően már meghaladta az előző évit. A villamos energia importvolumene az időszak egészében több mint tizedével bővült.

A gabona húzza az exportot

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 13, az importé 8,9 százalékkal nőtt 2013. január–áprilishoz hasonlítva. Az export húzóerejét továbbra is a gabona- és gabonakészítmény-kiszállítások adták: a volumenhordozó tételt jelentő kukoricaexport mennyisége kétszeresére nőtt. A termékcsoportnak az exporthoz képest kisebb részarányú behozatalában is számottevő bővülést mértünk, főként a kukorica vetőmag kereskedelmének köszönhetően. Az időszak folyamán dinamikusan nőtt az állati takarmány exportjának, továbbá az egyéb, táplálkozásra alkalmastermék és készítmény kereskedelmének volumene, ezen belül elsősorban az étrendkiegészítők és élelmiszer-alapanyagok forgalma. 

2014. január–áprilisban az export 80, az import 75 százalékát bonyolítottuk le az EU-tagállamaival. A kivitel volumene 10, a behozatalé 15 százalékkal volt több, mint a bázisidőszakban, a többlet 575 millió euróval (136 milliárd forinttal) csökkent.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel 1 százalékkal nőtt, az import 8,2 százalékkal esett vissza 2013. január–áprilishoz képest. A külkereskedelmi mérleg hiánya ebben a viszonylatban 596 millió euró (182 milliárd forint) volt, 829 millió euróval (233 milliárd forinttal) kevesebb, mint egy évvel korábban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG