4p
Továbbra is van potenciál a turizmusban, a folyamatos jó teljesítményt még lehetne fokozni.

A turizmus kilátásai kedvezőek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) szerint, de a tartós növekedéshez a versenyképesség javítására, egyebek között jelentős, a szobakiadásra is kiterjedő áfacsökkentésre van szükség. A szövetség legfrissebb, 2000 és 2015 közötti időszak szállodai és turisztikai trendjeit bemutató elemzésében kiemeli: 2015-ben a turizmus 9,4 százalékkal járult hozzá a GDP-hez, a közvetlenül foglalkoztatottak száma 338 ezer volt tavaly. Az ágazat devizabevételei 4,81 milliárd eurót tettek ki, ami 8,9 százalékkal nagyobb a 2014. évinél.

Itt nincs megállás, lesz ennél még jobb

Az MSZÉSZ előrejelzése szerint a tagszállodák adatai alapján 2016-ban, a 2015-ben elért rekorderedmények után, a forgalom további, bár az előző évinél kisebb ütemű növekedése várható, a belföldi kereslet tovább nő, és a szomszédos országokból, Csehországból, Szlovákiából és Romániából, illetve Lengyelországból, egyre többen látogatják a vidéki gyógy- és üdülőhelyeket.

Kiemelik: a fejlődést segíthetik a turizmus új állami irányításának bejelentett, tervezett intézkedései. Ugyanígy a budapesti vagy más városfejlesztések, ezen túlmenően például a nagy rendezvények, a vizes VB, az újabb fürdőfejlesztések, és a vendéglátás országszerte tapasztalható megújulása. A fejlődéshez azonban kutatásokkal alátámasztott, a mértékadó szakmai szervezetekkel egyeztetett országos, Budapest- és Balaton-turizmus stratégia kidolgozása és következetes végrehajtása, valamint a szállodák jövedelemtermelő képességének javítása szükséges - mutatnak rá.

Így kellene működnie

Az MSZÉSZ az áfakulcsok csökkentésében továbbra is a 2014-ben a Századvég Gazdaságkutató Zrt. tanulmányában megfogalmazott gazdaságpolitikai modellt tartja megoldásnak. Eszerint a szobakiadás áfakulcsának 5 százalékra mérséklése mellett a szálláshely-kiadásból származó forgalom után fizetendő 6 százalék marketing-hozzájárulás bevezetésére lenne szükség.

Ez utóbbit kizárólag nemzetközi marketing célokra lehetne felhasználni, amivel a beutazó forgalom növekedését lehetne elérni. A szövetség álláspontja szerint így az áfa-csökkentése ellenére sem esnének vissza a költségvetés bevételei, a szállodák jövedelmezőségi pozíciója pedig jelentősen javulna. A hotelek képesek lennének megtartani a munkaerőt versenyképes fizetések biztosításával, és finanszírozni tudnák a szükséges korszerűsítéseket - írták.

Ezek a vendégek már nem azok a vendégek

Az elemzés szerint 2000-2015 között a szállodák kapacitása 41 százalékkal, 60 ezer 297 szobára nőtt, kihasználtságuk 2,3 százalék ponttal, 53,9 százalékra emelkedett. A belföldi vendégéjszakák 114 százalékkal, a külföldi vendégéjszakák 45 százalékkal nőttek. A belföldi-külföldi vendégéjszakák 2015-re kialakult 45-55 százalékos aránya egészséges megoszlás a szervezet szerint.

A beutazó turizmus szerkezete is jelentősen változott 15 év alatt: Németország megtartotta helyét, mint legfontosabb küldő ország. Dinamikus, 168 százalékos növekedés volt az Egyesült Királyságból, 55 százalékos Olaszországból, 30 százalékos Ausztriából, 38 százalékos az Amerikai Egyesült Államokból. A bővülés 840 százalékos Csehországból, 315 százalékos Oroszországból, 172 százalékos Lengyelországból, 330 százalékos Romániából, 114 százalékos Franciaországból és 50 százalékos Izraelből, közben Japán 28 százalékos csökkenést mutat.

A vizsgált időszakban a külföldi vendégéjszakák száma a szállodákban 45 százalékkal, a közösségi szálláshelyeken 716 százalékkal, a magánszállásokon 741 százalékkal nőtt. A közösségi szálláshelyek és magánszállások külföldi vendégéjszakái már elérik a szállodai vendégéjszakák 21 százalékát, ami jelentős váltás - húzták alá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG