7p
Hiller István szerint Néró, a véreskezű római császár hozott még ilyen rendeletet, amikor azt adta utasításba, amikor kifogytak az érvekből, hogy "ne legyenek keresztények". Szelényi Zsuzsa szerint a kormány a könyvégetőkhöz hasonlít. Gyakorlatilag teljesíthetetlen kritériumokat szabott a kormány a CEU-nak.
Palkovics László oktatásért felelős államtitkár (b) és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosításáról szóló javaslat összevont vitája alatt az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. április 4-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Megszavazta az országgyűlés a lex CEU-t 123 igen és 38 nem mellett. A magyar és amerikai kormánynak innentől nagyjából fél éve maradt, hogy megegyezzen az egyetem fenntartásáról úgy, hogy igazából az amerikai kormánynak nincs beleszólása a New York állambeli székhellyel rendelkező intézmény ügyeibe, mivel az állami hatáskör, nem föderatív állami, tehát Trump erről biztos, hogy nem tud tárgyalni Orbánnal.

Reggel óta ment a vita különleges eljárási rendben tárgyalt felsőoktatási törvénymódosításról, ismertebb nevén lex CEU-ról, amelyet egy nap alatt akart lezavarni a kormány Semjén Zsolt tegnapi kérése alapján.

A CEU ellehetetlenítésére tett kísérlet részleteiről és eseményeiről ezekben a cikkekben számoltunk be >>>

Mazsolázgattunk a felszólalásokból:

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kezdte miniszteri expozéval a vitát a mai ülésen, ahol első napirendi pontnak vette a kérdést. A miniszter megismételte a szokásos kormányzati mantrát, hogy az ilyen intézményeken keresztül külföldi hatalmak befolyásolhatják az országot és ilyen-olyan szabálytalanságok vannak, illetve beszélt arról is, hogy a CEU igazából nem is működik az Egyesült Államokban és nincs rendesen akkreditálva. Idézett egy állítólagos Soros-levelet, amelyet 2005-ben Magyar Bálintnak írt, és amelyben különböző mentességeket kért a felsőoktatási szabályok alól.

Megismételte, hogy a felsőoktatási intézmények működési engedélyét 5 évente felülvizsgálják. A CEU-nál hiányzik a nemzetközi akkreditáció, nem minősül Amerikában elismert felsőoktatási intézménynek. Elmondta, 28 intézményt vizsgáltak, ebből egy iskolával volt minden rendben. Balog Zoltán megismételte: a magyar kabinet kész tárgyalni az Egyesült Államok kormányával, illetve az érintett szövetségi állam vezetésével az ügyben. A törvénymódosítás ugyanis nemzetközi szerződéshez kötné külföldi egyetem magyarországi működését. Egyúttal víziónak nevezte azt, hogy veszélyben lenne a tanszabadság Magyarországon.

Bárándy Gergely (MSZP): "kár ennek a javaslatnak a szakmai hátterét keresni" - mondta a képviselő, aki nehezményezte, hogy senki nem tárgyalt a kormány oldaláról az intézményekkel a módosítás beterjesztése előtt, ráadásul a Törvényalkotási Bizottság (TAB) 2018. ősze helyett még hétfő este úgy döntött, előrehozza 2018. januárjára a hatályba lépést, hogy a CEU-nak esélye se legyen megfelelni a törvényi követelményeknek.

Fodor Gábor (Liberálisok): amikor oktatási minisztersége idején engedélyt adott a CEU-nak, azt akarta, hogy a magyar fiatalok nemzetközileg elismert, jó nevű tanároktól tanulhassanak. A magyarok érdeke szerinte az, hogy működjön egy ilyen intézmény és vigyék az ország jó hírét az országba. Az, hogy amerikai diplomát is szerezzenek, hiszen ez a lényege, ez teszi vonzóvá. Fodor Gábor szerint túl nagy ár az intézmény megszüntetése, hogy a szavazókat lázban tartsuk a választásokig.

Hiller István (MSZP): Együtt esküdtünk fel, hogy az ország érdekeit védjük. Ez a törvényjavaslat az ország ellen van. Hiller Néró rendeletét idézte: "Non licet esse Christianos", azaz amikor a császár már kifogyott az érvekből, egyszerűen elrendelte, hogy "keresztények ne legyenek". A módosítás az oktatás szabadságáról szól, a szavazattal pedig megsértik ezt a szabadságot. Hiller István szerint gyakorlatilag lehetetlen a TAB módosítását teljesíteni. Hiller szerint a kormány gyáva, ennyi erővel mondhatták volna azt is, hogy most csütörtök délig van határidő a kormányközi szerződés megkötésére. Hiller István azt kéri, vonják vissza a javaslatot.

Hoffmann Rózsa (KDNP): a KDNP a szabályozott szabadságban hisz és támogatni fogja a törvényt. Senki sem állhat felette és le kell számolni az ilyen törvénytelenségekkel.

Száva István (Jobbik): Soros Györgyék önzetlen támogatására a jövő generációinak is szüksége lesz - idézte Száva a Fidesz egy közleményét két évtizeddel ez előttről. "A Fidesz a létét köszönheti Soros Györgynek és alapítványának". A Jobbiktól messze áll az, amit Soros György képvisel, kifejezetten károsnak tartják "a liberalizmust, a gender-őrületet, a devianciát és a különbözők kultúrák feltétel nélküli tiszteletét". Több száz ügy halványul el a CEU miatt, például az egészségügy vagy bérkülönbség problémája. Igaza van Hillernek, "még ahhoz is gyávák, hogy kimondják, nem kell ez az intézmény".

Szél Bernadett (LMP): a Fidesz arra hivatkozik, hogy előjogokat szüntessenek meg, hogy mindenki egyenlő legyen. Szél szerint éppen kormánypárt az, amelyik személyre szabott törvényeket hoz. "Önök bezáratnak egy egyetemet, ez az igazság" - mondja a képviselő, aki nem gondolta volna, hogy valaha átlépik ezt a határt. "Nem csak a lóláb, hanem a ló lóg ki ebben az esetben". Ma a CEU-t, holnap valaki mást csinál ki a kormány Szél Bernadett szerint, ezért a CEU ügye mindenkinek az ügye.

Szabó Szabolcs (független): elsősorban oktatóként és nem képviselőként akar beszélni. Nem hiszi el, hogy képesek úgy kiállni egyetemen szocializálódott képviselők, hogy magukban nem ismerik el, hogy ez nem jó senkinek. Nem működik törvénytelenül a CEU, sőt, ha megnézzük a hazai doktori képzéseket, láthatjuk, hogy rengeteg hibát követnek el az állami intézmények, mégsem zárják be azokat. Szabó szerint is ellenségképgyártás zajlik, "Soros a patás ördög". Felhívta a figyelmet arra, hogy azok, akik az intézményben szerezték a papírjaikat, gyakorlatilag a nemzetközi tudományos színtér viccei lesznek, hogy egy bezárt egyetemtől kaptak diplomát és doktori címet, köztük például Kovács Zoltán kormányszóvivő is.

Hadházy Ákos (LMP): Bächer Iván mondta: "a szégyen szerencsére nem tart örökké" - üzente Palkovicsnak.

Kunhalmi Ágnes: a kormányt nem érdekli, rohad a társadalom, szétmegy az egészségügy, az oktatás, bebukott a középosztály és nem tudja járatni a gyerekét egyetemre. "Akinek nulla a teljesítménye, annak valakire mindig mutogatnia kell". Szerinte a Fidesz-rajongókban is megvan a képesség, hogy észrevegyék, felhasználják őket az ország vagyonának ellopásához.

Ikotity István (LMP): Orbán adta ki feladatba, hogy üldözzék ki Soros Györgyöt az országból. Olyan úton haladnak előre, ami nem jó út. Ellenségképek mögé bújva nagyon sok értéket számol fel a kormány. Ikotity szerint a helyzet úgy néz ki, mintha egy iskolás nem csinálná meg este a házit, és reggel már azzal várnák, hogy kirúgták az iskolából. Nem csak a CEU-ról van szó: itt a magyar versenyképesség és a nemzetközi megítélése került veszélybe.

Szelényi Zsuzsanna (független): ez egy tudásellenes ámokfutás, ami nem új. Itt maradunk szegényebben és megalázottabban. A kormány a könyvégetők felelősségét veszi ezzel magára.

Hollik István (KDNP): Soros György hálózata rémhíreket, téveszméket terjeszt a világban és ezzel megtéveszti a Nobel-díjasokat. Hollik szerint a Central European University semmi sem ad hozzá a kutatói munkához, a tanárok és a diákok is a Közép-Európai Egyetem munkatársai és hallgatói, a CEU pedig csak az amerikai diploma kiadása miatt létezik.

Túri-Kovács Béla (Fidesz): szerinte azt kellene megnézni, hogy mennyi a magyar hallgató és hány magyar diák kap ösztöndíjat az intézményben.

Szávay István (Jobbik): egyszerűbb lenne, ha inkább megvásároltatnák az egész egyetemet "Pénztáros Lőrinccel".

Palkovics László: nem sértjük meg az oktatás autonómiáját, ez csak egy jogtechnikai dolog. Volt hatáselemzés: megtörténhet, hogy az EGT-n kívüli egyetemek teljesítik a feltételeket, és lesz kormányközi megállapodás. Palkovics szerint nincs versenyelőny abból, hogy amerikai diplomát is ad a CEU, mivel nem vonják kétségbe az ELTE, a Corvinus, vagy bármely magyar intézmény diplomájának minőségét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG