1p
Májusban az államháztartás központi alrendszerének hiánya 115,9 milliárd forint lett. Az év eleje óta összesen 344,1 milliárdos mínusz jött össze, május végére így az éves deficit-előirányzat 59,7 százaléka teljesült. Az átlagosnál nagyobb mínusz a kiadások megugrása miatt jött össze, elsősorban a kamatkiadások és a költségvetési szervek kiadásai emelkedtek meg.

A központi költségvetés 132,6 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok 7,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 9,3 milliárd forintos szufficittel zártak.

tavaly májusban az államháztartás központi alrendszerének hiánya 58,0 milliárd forint volt. Az államháztartás központi alrendszerének 2012. május végi hiánya így 344,1 milliárd forintra teljesült, 2011. május végén e deficit 724,2 milliárd forint volt.

Az egyszeri tételektől megtisztított, vagyis azonos bázisú 2011. évi és 2012. évi központi alrendszerű időarányos hiányok esetében az idei évi 37,7%-os mérték az NGM értékelése szerint jóval kedvezőbb lett a tavalyi 54,6%-nál. A tiszta, vagyis korrekció nélküli adat viszont eléri az éves hiánycél 59,7 százalékát.

Központi költségvetés

A központi költségvetés május havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest közel 97 milliárd forinttal magasabb összegben alakultak. A bevételek közül elsősorban az adóbevételek haladták meg a tavalyi összeget. A társasági adóból a központi költségvetésnek májusban 36,3 milliárd forint bevétele származott, 6,3 milliárddal magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az evából származó bevételek az adóalanyi kör létszámcsökkenése miatt 0,3 milliárd forinttal csökkent. Játékadóból a központi költségvetésnek 4,9 milliárd forintos bevétele keletkezett, amely 0,8 milliárddal magasabb az előző évi értéknél.

Az áfából 276,6 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami 19,3 százalékkal múlja felül a tavalyi összeget. Mindezek mellett a jövedéki adóból származó bevételek is 19,2 százalékos növekedést mutattak. A személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele május hónapban 128,5 milliárd forint volt, amely 5,8 milliárd forinttal, 4,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi összegnél. Emellett a kamatbevételek és a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei is magasabb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A központi költségvetés május havi kiadásai közel 190 milliárd forinttal nagyobb összegben alakultak, mint az elmúlt év azonos hónapjában. A kiadások esetében főként az egyedi és normatív támogatásokra fordított kiadások összege májusban 81,7 milliárd forintot tett ki. Az összegből a helyközi személyszállítás, valamint a vasúti pályahálózatok működtetésének költségtérítését illetően a vonatkozó közszolgáltatási szerződések 2012. évi záradékai ellenjegyzési folyamatának lezárultát követően 80,8 milliárd forint, az Eximbank Zrt. kamatkiegyenlítésére 836,4 millió forint, a mecseki uránbányászok baleseti járadékainak és egyéb kártérítési kötelezettségeinek átvállalására pedig 14,0 millió forint kifizetés történt.

A kiadási oldalon jelentősen megugrott a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai. A költségvetési szervek kiadásai májusban 242,6 milliárd forintot tettek ki, amely 20,3 százalékkal, 40,9 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbi kiadásokat. Ezeken felül a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap kiadásai, a kamatkiadások és az EU-hoz történő hozzájárulások teljesültek magasabb összegben a tavalyi értéknél.

Kamatkiadások

Kamatkiadásokra májusban 62,0 milliárd forintot fordított a költségvetés. A kamatkiadások közel fele (29,5 milliárd forint) a forintban fennálló adósságot terhelte. Az államkötvények utáni 10,6 milliárd forint összegű kamatfizetés zömét a hiányt finanszírozó és adósságmegújító államkötvények terhei jelentették. A kincstárjegyek utáni 18,5 milliárd forintos kiadások nagyobb részét a diszkontkincstárjegyek kamatai (17,5 milliárd forint) tették ki. Kisebb kiadást (0,4 milliárd forint) az ún. forinthitelek kamata jelentett még. A devizaadósságot 32,5 milliárd forint kamatköltség terhelte májusban. Ebből 20,8 milliárd forintot a devizakötvények, 11,7 milliárd forintot a devizahitelek kamatterheként fizetett a költségvetés. A kamatkiadások az egy évvel korábbi adatokhoz képest jóval nagyobb kiadást jelentenek, mely arra vezethető vissza, hogy a kamatfizetések éven belüli lefutása évről évre számottevően eltér.

TB Alapok

A társadalombiztosítási alapok 2012. május havi 9,3 milliárd forintos többlete a Nyugdíjbiztosítási Alap 5,9 milliárd forintos, valamint az Egészségbiztosítási Alap 3,4 milliárd forintos többletéből tevődik össze. 2011. május hónapjában az Alapok együttes hiánya 24,4 milliárd forintot tett ki. A tavalyi évnél kedvezőbb egyenleg alakulásában kiemelt szerepet játszanak az Egészségbiztosítási Alap magasabb szociális hozzájárulási adó- és járulékbevételei, mely összefügg az egyéni egészségbiztosítási járulék, valamint az egészségügyi szolgáltatási járulék mértékének emelkedésével. Növelte a bevételeket az a tény is, hogy az Egészségbiztosítási Alap egyéb bevételei között számolták el a baleseti adóból és a népegészségügyi termékadóból származó bevételeket is. A két év összehasonlításánál meg kell még említeni, hogy idén május hónapban a Nyugdíjbiztosítási Alap mintegy 8,5 milliárd forintos költségvetési támogatásban részesült, míg 2011-ben nem kapott támogatást - írja az NGM. A kieső költségvetési támogatást a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból származó bevétel pótolta 2011 második félévében.

Elkülönített állami pénzalapok

Az elkülönített állami pénzalapok május havi egyenlege az előző év azonos hónapjához képest kedvezőbb lett. Az alapok összes bevételei 4,3 milliárd forinttal, kiadásai 3,5 milliárd forinttal magasabb összegben alakultak. A bevételek közül elsősorban a Nemzeti Foglalkoztatási Alap szakképzési hozzájárulásból származó bevételei lettek nagyobbak, mint tavaly. Ezen felül a Bethlen Gábor Alapnál is több bevétel keletkezett, tekintve, hogy az Alap ez év májusában költségvetési támogatásban is részesült. A kiadások közül a Bethlen Gábor Alap, valamint a Nemzeti Foglalkoztatási Alap egyéb kiadásai teljesültek magasabb összegben az előző év azonos hónapjához képest.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG