4p
Az MNB szerint a GDP-arányos költségvetési hiány 2,2 százalék lehet jövőre, 304 és 315 forintos euróárfolyamon is számoltak adósságrátát.

A jövő évi költségvetés GDP-arányos hiánya a kitűzött 2 százaléknál valamivel magasabb 2,2 százalék lehet, mert egyes adóbevételek és a vagyonértékesítésből várt bevételek várhatóan elmaradnak a törvényjavaslatban előirányzottól - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a 2016-os költségvetési javaslatról készített, szerdán közzétett elemzésében.

A Költségvetési Jelentés című kiadványában a jegybank azt is feltételezi, hogy jövőre az államadósság a GDP 2 százalékának megfelelő összeggel csökken, eltekintve az árfolyamváltozás hatásától. Az adósságráta szintje ugyanakkor nagy mértékben függ a forint árfolyamától - hívják fel a figyelmet. A 2014. év végi 315 forint/euró árfolyammal számolva 2015 végén 75,4 százalék, 2016 végén 73,4 százalék lenne az adósságráta. A költségvetési törvényjavaslatban feltételezett 304 forint/euró árfolyamon mindkét évben 1-1 százalékponttal alacsonyabb lehet az adósságráta.

Mik a kockázatok?

A Költségvetési Tanácsnak készített szakértői háttérelemzések összefoglalójában az MNB kifejti, hogy a költségvetés makrogazdasági pályája megalapozott, de a kitűzött, 2 százalékos GDP-arányos hiányt az országvédelmi alap teljes törlésével lehetne megközelíteni, valamint megjegyzik, hogy az inflációs prognózisban is van eltérés.

A törvényjavaslat a 2016. évi GDP-növekedést 2,5 százalékra, míg az inflációt 1,6 százalékra becsüli. Az MNB márciusi Inflációs jelentésben szereplő előrejelzése a gazdasági növekedésre 2,5 százalék, az inflációra pedig 2,6 százalék. A költségvetési törvény alacsonyabb inflációs várakozása mellett részben az állhat, hogy figyelembe veszi a javaslatban szereplő új intézkedéseket is - írták.

A főbb kockázatok között sorolta fel az MNB, hogy az egyéb értékesítési és hasznosítási bevételek soron 115 milliárd forint bevételt irányoz elő a költségvetési törvényjavaslat, de nem tartalmazza ennek forrását, hátterét. Az MNB így e bevétellel nem számolt, tekintettel arra is, hogy a 2015-re tervezett hasonló jellegű 169 milliárd forint bevétel forrása sem ismert.

Elmaradnak az uniós források?

Az egészségügyi intézmények újratermelődő tartozásállománya a GDP 0,1-0,2 százalékával növelheti áthúzódó hatásként a jövő évi költségvetési hiányt, amennyiben ebben az évben nem kerül sor teljes adósságkonszolidációra - hívták fel a figyelmet.

Az európai uniós forrásokból igénybe vehető összeget igen nehezen megbecsülhetőnek ítéli az MNB, amely előrejelzésében a ciklus végére jobban koncentrálódó lefutással számol, ezért 2016-ban a törvényjavaslatban szereplőnél alacsonyabb lehívás, ezért kisebb önrészigény szerepel. Amennyiben teljesül a kormányzati terv az uniós források nagyobb mértékű igénybevételére, az a jegybanki szakértők által várt alappályánál magasabb hiányt, de egyben nagyobb beruházási aktivitást okozhat. 

Az MNB megállapította, hogy a költségvetési törvényjavaslat megfelel az alaptörvényben megfogalmazott adósságszabálynak, de nem teljesíti a stabilitási törvényben szereplő jelenleg hatályos adósságszabály követelményét, amelynek módosítását a kormány már kezdeményezte az Országgyűlésben.

Az államháztartási törvény 3 százalékos deficit-előírásának eleget tesz a költségvetési javaslat, de mint az MNB elemzése rámutat, nem lehet egyértelműen megítélni, hogy megfelel-e az államháztartási törvényben előírt strukturális egyenlegnek. A törvényjavaslat nem tartalmazza ugyanis, hogy mekkora a strukturális hiánnyal számol 2016-ban a kormányzat az államháztartási törvényben rögzített GDP-arányos 1,7 százalékhoz képest. Az MNB által várt 2,2 százalékos ESA-hiány mellett azonban kérdéses a szabály teljesülése, mert ahhoz erősen negatív kibocsátási rés kellene, ami az MNB aktuális és potenciális GDP-re vonatkozó becslései szerint nem valószínűsíthető.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ragaszkodik az oroszokhoz a világelső amerikai cég
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 16:16
Az Egyesült Államok legismertebb márkái látványosan hagyták el Oroszországot az Ukrajna ellen indított agresszió után, ám jóval több cég ragaszkodik ottani vagyonához, mint ahányan távoztak.
Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG