4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Lezárultak a választások a legfontosabb német tartományban, így a kancellárnak Észak-Rajna-Vesztfáliából is sikerült kigolyóznia a vetélytársát, Martin Schulzot. Ezzel az SPD a harmadik helyi törvényhozási választást veszítette el Angela Merkel pártjával szemben. Megbocsátották az emberek a botrányos menekültpolitikát, vagy csak elegük van a korábbi szocialista vezetésből?
Angela Merkel (Kép forrása: EPA)

A legnépesebb német tartományban is kormányváltás lett a vasárnapi szavazás eredménye, az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) koalíciója kerülhet majd hatalomra, leváltva ezzel a Martin Schulz vezette Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Zöldek koalícióját. A 181 tagú testületben a CDU 33 százalékos eredménnyel 66 mandátumot kapott, az FDP 12,5 százalékkal 25-öt. Mind a két párt javított a 2012-es eredményeihez képest.

A tartományt legutóbb a 2005-2010-es ciklusban irányította a CDU és az FDP. Ezt a ciklust leszámítva az utóbbi 50 évben mindig az SPD volt kormányon, a vasárnapi választáson viszont 31,5 százalékkal története legrosszabb eredményét érte el, messze elmaradva a 2012-es 39,1 százaléktól. Nagy pofont kapott egyébként a baloldal, az SPD-nél valamivel szélsőségesebb Die Linke az első eredmények szerint épp, hogy fennakadt az 5 százalékos bejutási küszöbön, ők a szavazatok 4,9 százalékát kapták meg.

Hazai pályán vesztett Schulz

Martin Schulz, az SPD pártelnökének és kancellárjelöltjének személyesen is megrázó volt a vereség, ő ugyanis az észak-rajna-vesztfáliai Würselen polgármestereként kezdte politikai karrierjét. A politikus az eredmények közlése után elismerte a szociáldemokraták vereségét, akik így a Saar-vidék és Schleswig-Holstein után sorban a harmadik tartományi választást vesztették el. A harci szellem azonban nem nyugszik, elmondása szerint hosszú idő van még hátra a szeptember 24-i szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásig.

Schulz szerint a párt legfőbb feladata most az, hogy a szociáldemokraták ne csak általánosságban beszéljenek a társadalmi igazságosságról, hanem konkrétan mondják meg a választóknak, hogy mit akarnak tenni érte. Az SPD Bundestag-frakciójának vezetője, Thomas Oppermann szintén azzal vigasztalta a szavazókat, hogy bár a vereség fáj, a kampány nem országos, hanem helyi ügyekről szólt.

Merkelék és a kis pártok pezsgőznek

Észak-Rajna-Vesztfália az „SPD szívkamrája”, amit a CDU-nak most sikerült elfoglalnia, ezzel pedig kulcsfontosságú győzelmet arattak a kereszténydemokraták főtitkára, Peter Tauber szerint, aki szerint a mostani szavazás eredménye túlmutat a tartomány határain. A mostani voksolás legnagyobb győztese azonban az FDP, a liberálisok ugyanis a fennállásuk legjobb eredményét érték el. Ez fontos lépcső a számukra, hiszen a párt most azért küzd, hogy visszakerülhessenek a Bundestagba, ahonnan a legutóbb 64 év után kiestek.

Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatót tart Berlinben 2016. július 28-án. Forrás: MTI/EPA/Kay Nietfeld

Christian Lindner pártelnök, az FDP észak-rajna-vesztfáliai listavezetője kemény tárgyalásokat ígért arra az esetre, ha a CDU-val együtt valóban többséget szereznek a Landtagban. A választási matematikai többség "messze nem azt jelenti, hogy lesz is CDU-FDP kormány" - jelentette ki. Emellett a tartományi szavazás a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) is jó hír, ők 7,4 százalékát szerezték meg a szavazatoknak, amivel így a 2013-ban alapított párt debütálhat a düsseldorfi Landtagban, és ezzel sorban a 13. tartományban szólhatnak bele a politikába, így esélyesek arra, hogy a Bundestagban is helyeket szerezzenek.

Megelégelték a baloldalt?

Az egyik legtekintélyesebb német politikai elemző intézet, a mannheimi Választási Kutatócsoport (Forschungsgruppe Wahlen) adatai szerint mindenekelőtt a szociáldemokraták és a baloldali ökopárt kormányának korábbi gyenge teljesítménye miatt veszítik el sorban a tartományokat. Az országos összevetésben rossznak számító közbiztonság és oktatási rendszer, a magas munkanélküliség, nagy közadósság és alacsony gazdasági növekedés mind-mind hozzájárult a szakértők szerint ahhoz, hogy az emberek elégedetlenné váljanak, és egy biztosabb, keménykezű vezetést keressenek.

Észak-Rajna-Vesztfáliában "klasszikus kormányváltó hangulat" alakult ki az elemzés szerint, az intézet mérése alapján a helyi választók 73 százaléka úgy véli, hogy az észak-rajna-vesztfáliai eredmény nem jelzi előre a Bundestag-választás kimenetelét. Az észak-rajna-vesztfáliai választás volt  a pártok utolsó erőpróbája a Bundestag-választás előtt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG