5p
Megreccsent a német kormánykoalíció a menekült-hullám következményeként, Schengen felfüggesztése csak eső után köpönyeg. A bolgár rendőrség 10 000 hamis szír útlevelet foglalt le, amely Németország felé tartott. Orbánt Bajorországba hívták, hogy együtt keressék a megoldást. De mennyibe kerül az adófizetőknek, hogy a Fidesz a víz fölött tartsa a bajor kapcsolatait?

Merkel kancellár nem mérte fel helyesen a menekült-ügy belpolitikai horderejét és nemzetpolitikai dimenzióit és az most a fejére omlott. Schengen átmeneti felfüggesztése eső után köpönyeg és mostantól majd a német rendőröket nézhetjük élő adásban, amint kétségbeesetten – és hiábavalóan - próbálnak úrrá lenni az áradaton.

„Ahogy Németország kudarcot vallott a török vendégmunkások integrációjában, nyilván kudarcot fog vallani most is, a több millió muszlim esetében. A muszlim menekültek befogadása az európai országok kultúrájának, hagyományainak és fejlődésének teljes elvesztéséhez vezet és megágyaz az iszlám uralomnak a kontinensen.” Nos, a minapi izraeli Jediót Ahronót vezércikkéből vett idézet jól mutatja, milyen magasra csapnak a érzelmi hullámok az európai menekültválsággal kapcsolatban és teljesen váratlan helyről is kap külső kritikát Merkel kancellár hívó szava muszlimok százezrei számára.

Ami a német kancellár számára jóval nyugtalanítóbb lehet, hogy három-párti koalíciós kormánya is megreccsent. Első számú politikai szövetségese, a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) nyíltan szembefordult Merkellel. Ami nem is csoda: míg a múlt hétvégén 15 000 menekült lépett be Németország területére, a most véget ért hétvégén már 40 000-en!

Beérett a nagy pofon a német lelkendezőknek

Többen attól tartanak, hogy főáramlatú média által fűtött hangulat az országban – amelyet a sajtó „szeptemberi tündérmesének” (sic!) titulál – gyorsan átfordulhat. A németül nem beszélő százezrek integrálása bizony nagyon messze lesz attól az állapottól, amit tündérmeseként fölfoghatunk. Németországban emelkedik majd a munkanélküliség a menekülthullám miatt - figyelmeztetett a német munkaügyi és szociális miniszter múlt héten a Bundestagban elmondott beszédében. Andrea Nahles a tárca 2016-os költségvetésről szóló vitához hozzászólva rámutatott, hogy "nem a szíriai orvos a meghatározó típus" a "menekültek" között, és „még a 10 százalékot sem éri el a munkavállalásra vagy szakmai képzésre azonnal alkalmas emberek aránya”.

A bajor politikusok az utóbbi napokban már „példátlan politikai hibáról” beszéltek a ’tárt kapuk’ berlini kurzusa kapcsán, amelynek keretében ellenőrizetlen és regisztrálatlan százezrek dőltek be az országba, „köztük esetleg az Iszlám Állam harcosai is”. Mi több, a kancellár saját pártjában (CDU) is már forrnak az indulatok, a párt külügyesei, mint Karl-Georg Wellmann és Roderich Kiesewetter osztják a CSU aggodalmait, hogy számos alvó-ügynök lehet a menekültek között.

A német belügyminisztériumnak már cáfolnia kellett azt a sajtóértesülést, miszerint az elhárítás 29 bizonyított szír harcost azonosított a menekültek között. Azt viszont már megerősítették a német hatóságok, hogy a bolgár rendőrség lefoglalt 10 000 hamis szír útlevelet, amelyek dobozokban Németország felé tartottak.

Merkel és Orbán egy EU-csúcson

 

Mennyibe kerülnek az adófizetőknek a Fidesz bajor kapcsolatai?

Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a konzervatív CSU elnöke közben bejelentette, hogy meghívta a magyar miniszterelnököt a bajor tartományi törvényhozás (Landtag) CSU-frakciójának következő tanácskozására, hogy együtt keressenek megoldást. Ezt szeptember 22-től 24-ig tartják a párthoz közel álló Hanns Seidel Alapítvány oktatási központjában.

A menekült-ügyön túl a meghívásnak komoly diplomáciai jelentősége is van. A magyar miniszterelnököt ugyanis az utóbbi években nem hívják kétoldalú találkozókra a nyugati fővárosokba. A Fidesz-kormányzat ezért az elmúlt pár évben kitüntetésekkel és milliárdokkal szórta meg a bajor államot, hogy a víz fölött tartsa a kapcsolatait.

Nem akármilyen mélypontról kellett visszakapaszkodni a hazai kormánypártnak. 2013 tavaszán a müncheni hivatalos látogatáson lévő házelnök, Kövér László találkozott volna Barbara Stamm-mal, a bajor parlament keresztény-szociális elnökével, de Stamm egy nappal korábban lemondta a találkozót, az akkor frissen megszavazott alkotmánymódosításra és a magyar jogállamiság helyzetére hivatkozva.

A Fidesz ezután padlógázt nyomott. 2013 október 20-a alkalmából a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adományozott a Hanns-Seidel Alapítvány elnökének, idén augusztus 20-án pedig az Alapítvány budapesti irodavezetője részesült a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben.

A hazai adófizetők pedig súlyos százmilliárdokat buktak tavaly decemberben azon, hogy a magyar állam átvette a bajor állami tulajdonú Bayern LB-től a csontvázakkal teletömött MKB Bankot. Ezért bontott pezsgőt Markus Söder bajor tartományi pénzügyminiszter, amikor sikerült mindössze 67 milliárd forintos ráfizetéssel megszabadulniuk az MKB-tól. Hiszen a bajor elemzők számításai szerint 160 milliárd forintot nyertek azzal, hogy ennyiért megszabadultak a legalább 220-250 milliárd forintért rendbe hozható banktól.

A vesszőfutásnak még messze nincsen vége az ügyben. Az EU ugyanis tiltott állami támogatásnak minősítheti, hogy a hazai jegybank az általa tulajdonolt MKB rossz eszközeiből mintegy 220 milliárd névértékűt magasabb áron készül átadni a szanáló vagyonkezelőnek, mint amennyit a piaci szereplők adtak volna érte.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG