5p
Ötven jobboldali, Angela Merkel pártszövetségéhez tartozó politikus írhatta alá azt a levelet, amelyben a menekültpolitika megváltoztatását kérik. A bajor testvérpárt, a CSU pedig 12 pontból álló követeléscsokorral lepte meg a kancellárt. Más konzervatív politikusok azonban még védik időt kérnek Merkelnek. A nagy kérdés: európai menekültpolitika lesz, vagy a németek külön útra lépnek és esetleg lezárják határaikat?
Német rendőrök menekülteket ellenőriznek, München, 2015. szeptember (Wikimedia Commons)

Állítólag ötven jobboldali, a Merkelt is adó CDU/CSU pártszövetséghez tartozó parlamenti képviselő írta alá azt a levelet, amelyet hétfő este kézbesíthettek Merkelnek. A levélírók úgy érzik, Németország túlvállalta magát, és nem lehet tovább terhelni menekültügyben. „Nemo potest ad impossibile obligari", lehetetlenre senki sincs kötelezve – idézik a latin mondást.

Az aláírók a menekültek számának korlátozását kérik, és az eddigi menekültpolitika megváltoztatását. (A levelet részletesen itt idézik, az aláírók névsorát azonban nem hozták nyilvánosságra.) Azt állítják, Németország évi 200 ezer menekültnél többet nem tud befogadni. Ez a 2014-es adat, ez után 2015-re eredetileg 400 ezerrel számoltak, amiből mintegy 1,1 millió is lehetett, a pontos számot senki sem tudja.

A vonakodók miatt jöhet Schengen vége

A levél sarkalatos pontja, ahol arról írnak, hogy az EU-tagállamok többsége nem működik együtt a menekültkérdésben, és ezért összeurópai megoldásra, amint eddig Merkel fáradozott, szerintük már nincsen lehetőség. „Sajnos meg kell állapítanunk, hogy továbbra is sok olyan EU-ország van, amely kitartóan vonakodik a menekültkrízisben részt venni megfelelő számú menekült felvételével és elhelyezésével.”

Leírják, hogy a korábbi, hónapokkal ezelőtti, 160 ezer menekült elosztásáról szóló döntést sem hajtották végre, és nem állítottak fel úgynevezett hot spotokat. Ezért az aláírók azt követelik, hogy Németország tartsa magát az érvényben levő jogszabályokhoz (Dublini Egyezmény és a vonatkozó német menekülttörvény), és fordítson vissza a határról mindenkit, aki biztonságos harmadik országból érkezik.

Együtt, egymás ellen

A Die Welt azt írja, egy magát meg nem nevező aláíró szerint a pártszövetség 311 parlamenti képviselőjének kétharmada már nem támogatja Merkel irányvonalát a menekültkrízisben, ám sokan nem merték aláírni a levelet, féltve politikai karrierjüket. Az aláírók nyolc napon belül választ várnak levelükre. Egy képviselőcsoport egyébként nemrég bizalmatlansági indítvánnyal felérő szavazást kezdeményezett a CDU-n belül Merkel politikája ellen, de ezt később visszavonták.

Ez lesz? NDK-s határőrök keresőkutyával és "davaj-gitárral", 1956 (Wikimedia Commons, Bundesarchiv)

A Süddeutsche Zeitung szerint ugyanakkor a CDU vezetése egyelőre védi Merkelt, sőt beolvasott a kritikusainak. Tartományi választások közelednek ugyanis, amelyek miatt a CDU-nak egységet kellene mutatnia. Sokan tartanak attól, hogy a CDU belső vitái öngyilkos hatásúak lesznek, a párt felőrli önmagát. „Együtt, egymás ellen” – élcelődik a feszültségen a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Németországnak magának kéne lépnie

A Der Spiegel úgy tudja, a bajor kereszténydemokrata CSU is petíciót nyújtott be Merkelnek, amely 12 pontot tartalmaz, a párt Kreuth-ban rendezett tanácskozására látogató kancellár asszonyt állítólag ezzel a meglepetéssel várták. A CSU ebben úgy véli, hogy az európai menekültpolitika összehangolására tett erőfeszítések nem vezettek eredményre, ezért Németországnak nemzeti szinten kell lépéseket tennie. (Ezt szorgalmazta hétvégén az egyik veterán politikusuk is, lásd „Mi lesz, ha vége a télnek és újra megindulnak a menekültek?.)

A Spiegel szerint a dokumentumban leírják, hogy ma is napi 3000 menekült éri el Bajorországot. A kapacitásokat már réges rég túllépték, a lakosság joggal kívánja a menekültáradat korlátozását. Már régebb óta a bajorok kívánságai közé tartozik, most is megismételték, hogy a menekültek számát évi 200 ezerben korlátozzák. Ezt a követelést Merkel eddig elutasította. Ami új, hogy ezt a 200 ezer főt sem a német határon közvetlenül engednék be, hanem egy olyan országban lehetne jelentkezni, ahol a menekültek eredetileg menedékre leltek, mint például Törökország.

Jöhetnek a katonák

Követelik a rendőrség létszámának felduzzasztását a bajor határon, és ha az nem elegendő, akkor a katonaságot is bevetnék. (A hadsereg, a Bundeswehr belföldi bevethetőségéről szóló jogszabályokat azonban lehet, hogy ehhez át kellene írni.) Szerepel a pontok között az úgynevezett biztonságos harmadik országok körének kibővítése Algériával, Marokkóval, Örményországgal, Tunéziával, Indiával és Nigériával. Ezekből az országokból nem kellene befogadni senkit.

Családtagoknak stop

A határokat teljesen „résmentesen” biztosítani kéne, és azokat, akik a biztonságos országokból jönnek, vagy a kvóta felettiek, nem engednék be Németországba – legalábbis a terv szerint. Fel akarják függeszteni a családtagok Németországba hozatalát is, igaz, ebből kivennének különösen veszélyeztetett csoportokat, személyeket. (Erről egyébként már ősszel is született koalíciós megállapodás, csak azóta sem sikerült törvénybe iktatni.) Szerepel a követelések között az EU külső határainak hatásos védelme is.

Az írás szerint a lehető leggyorsabban be kéne vezetni az új intézkedéseket, különben ebben az évben minden korábbinál nagyobb lehet a menekültáradat. Ha ez nem történik meg, abban az esetben a CSU az Alkotmánybírósághoz készül fordulni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG