5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Németországban a politikai menedékjogra jogosultak befogadásának nincs felső határa, de akik nem szorulnak védelemre, vissza kell térniük hazájukba - erősítette meg Németország álláspontját a kancellár. Orbán szerint a tervezett kvóta semmit nem old meg, 15-étől bűncselekmény a határátlépés, és precízen ellenőrizni fogják.
Angela Merkel bosznia-hercegovinai látogatása. Forrás: EPA

Angela Merkel a Berliner Morgenpost című lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy Németországban az alaptörvényből következő "világos jogi alapokra" épül fel a menekültügyi szabályozás. A politikai menedékjog alapvető emberi jog, és ez a jog "nem ismeri a menedékkérők számának korlátozását".

Németországnak erős, gazdaságilag egészséges országként megvan az ereje, hogy megtegye mindazt, ami szükséges - tette hozzá a kancellár. Ugyanakkor az embereknek van érzékük a méltányosságra, és elvárják, hogy Európában mindenki ugyanúgy elfogadja ezt a feladatot, mint mi - mondta.

Akit nem üldöznek, annak tágasabb

Annak érdekében, hogy befogadni és integrálni tudják a valóban védelemre szorulókat, a másik oldalon szükséges, hogy visszatérjenek a hazájukba mindazok, akik láthatóan nem rendelkeznek a Németországban maradás perspektívájával. "Ezen is dolgozunk" - jegyezte meg Merkel.

Orbán: Nagyon őrizzük majd a határt
„A kvóta mit old meg? Arra nincsen válasz. Mit old meg, ha százezer embert szétosztunk, és közben milliók jönnek?” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Index.hu szerint Kötcsén.
Szeptember 15-ig az illegális határátlépés szabálysértés, még a magyar újságírók is viccelődhetnek vele. Szeptember 15. után bűncselekmény lesz. Lépésről lépésre ellenőrizni fogjuk a határt a teljes határzárig – mondta Orbán.
Éjszaka Orbán többször egyeztetett az osztrák kancellárral, a hét elején személyesen is találkozniuk kell. (…) „A bevándorlás utánpótlása hihetetlen, tízmilliók fognak jönni, és már most nemcsak háborús övezetekből jönnek” – állította a miniszterelnök.

Németország álláspontja eddig is az volt, hogy a védelemre szorulókat be kell fogadni, és minél hamarabb vissza kell juttatni hazájukba mindazokat, akiket nem ér üldöztetés. Ez mindenekelőtt a nyugat-balkáni menedékkérőkre (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia, Montenegró és Szerbia állampolgáraira) vonatkozik, akik a Németországban a menedékjog iránti kérelmet benyújtók nagyjából 40 százalékát teszi ki.

22 600-an már elmentek

A Der Spiegel szombati száma azt írta, hogy az idén már tízezernél is több menedékkérőt toloncoltak vissza hazájukba, körülbelül annyit, mint tavaly egész évben. A tartományok egyre határozottabban hajtják végre a kitoloncolásról szóló hatósági döntéseket.

Sokan önként távoznak Németországból a kérelmük elutasítása után, az idei első fél évben 12 600-an voltak. Körükben 85 százalékos volt a nyugat-balkániak aránya - írta a Der Spiegel.

Idén még 75 ezret elküldenének

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) elnöke, Manfred Schmidt a hírmagazinnak azt mondta, hogy az év végéig további 75 ezer nyugat-balkáni menedékkérő ügyét zárják le. Várhatóan néhány kivételtől eltekintve az összes kérelmet elutasítják, majd a döntéseket aztán következetesen végrehajtják.

A nyugat-balkáni menedékkérők körében eddig is 99 százalék fölött volt az elutasított kérelmek aránya. Ugyanakkor a menedékkérőkről az eljárás végéig - átlagosan több mint 5 hónapig - gondoskodni kell, ami erősen megterheli a menekültügyi ellátórendszert.

Kevesebb pénz, kevesebb menekült?

A kormány ezért most egyebek mellett azt tervezi, hogy csökkentik a pénzbeli ellátás arányát a természetbeni ellátás javára, hogy ezzel is csökkenjen a német menekültügyi rendszer vonzereje a nyugat-balkáni országokban. (Információink szerint a menekültek ellátás mellett havi 130 euró zsebpénzt is kaptak eddig, amit a németek egy része is túlzásnak tart – a szerk.)

A német kormány még szeptemberben elfogad egy javaslatcsomagot a menekültügy újraszabályozásáról, és erről októberben dönthet a törvényhozás. Németországba az idén 800 ezer menedékkérő érkezhet a kormány előrejelzése szerint. Ez a tavalyinak a négyszerese. Több tartományi vezető szerint a már háromszor fölfelé módosított előrejelzést is felülírhatja az idő, így akár az egymilliót is elérheti a menedékkérők száma.

Merkel gyilkosságoktól tart és hadat üzent a neonáciknak

A német szélsőjobb által elkövetett, menekültszállások elleni támadások tetteseit a törvény teljes szigorával, kemény ítéletekkel fenyegette meg tegnap Angela Merkel az AFP/DPA tudósítása szerint. Figyelmeztetett egy új jobboldali terrorizmus kialakulásának veszélyére.

Ébernek kell lennünk, figyelnünk kell a legújabb folyamatokat, és aktívan kell ellenük fellépnünk – mondta. A kancellár nem szeretne újra olyan szégyent, mint korábban a szélsőjobboldali NSU gyilkosságsorozata. Szerinte a menekültek elleni támadások nem egyeztethetők össze Németország értékeivel. Az NPD szélsőjobboldali párt sokak által szorgalmazott betiltásával kapcsolatban azonban szkeptikus, szerinte ha egy pártot be is tiltanak, a szélsőjobboldali gondolatok attól még megmaradnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG