3p
A német kancellár is a hivatalos kilépési tárgyalások minél előbbi megkezdését sürgeti.
Angela Merkel a brüsszeli EU-csúcson. Kép forrása: EPA

Angela Merkel német kancellár a 27 ország vezetőinek szerdai brüsszeli tanácskozása után elmondta: az uniós intézmények mindegyike azon dolgozik, hogy az Európai Unió minél erősebb globális szereplő legyen, ezért hatékony munkával a növekedés irányába kell elmozdulni, hogy pótolni lehessen azt, amit el fogunk veszíteni.

Komoly próbatétel

A német kancellár azt is elmondta: a tanácskozáson senki nem akarta napirendre tűzni az uniós alapszerződés módosítását. Az Egyesült Királyság kilépése egyszerre jelentheti azt is, hogy Európa gazdagabb vagy szegényebb lesz, de a lényeg az, hogy több értelme legyen. A cél a jó megoldások közös elérése.

"Minden, az Európai Uniót próbára tevő megpróbáltatást 28-as körben oldottunk meg. Az Egyesült Királyság kilépése nagyon komoly próbatétel, de az unióban maradt országok képesek lesznek ezzel a kihívással is megbirkózni" - fogalmazott, hozzátéve: a kilépési tárgyalásokat az uniós polgárok érdekeit szem előtt tartva kell vezetni.

Nincs á lá carte

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az unió 27 tagállama vezetőinek szerdai informális brüsszeli megbeszélései után úgy nyilatkozott, hogy nincs á lá carte választható egységes piaci részvétel az Európai Unióból történő kilépésről népszavazáson döntő Nagy-Britannia esetében sem. Részletek >>>>

Nem lehetnek kompromisszumok

Ha az Egyesült Királyság az egységes piacon kíván maradni, az azt jelenti, hogy nem lehetnek kompromisszumok más területeken.

"Sem az unión belüli szabad mozgás korlátozása, sem a migráció kérdése nem lehet kitétel" - tette hozzá.

Elmondta: miután az Egyesült Királyság aktiválja a Lisszaboni Szerződésnek a tagországok kilépését szabályozó 50. cikkét, az uniós intézmények közösen fogják lefolytatni a tárgyalásokat, amelynek során az Európai Bizottságnak központi szerepe lesz.

Az Egyesült Királyság kilépése nem jelenti sem a mélyebb integrációt, sem azt, hogy a nemzeti kormányok hatásköre megerősödne - mondta. Arról tájékoztatott, hogy az Európai Unió jövőjéről folytatott megbeszélés középpontjában a biztonságpolitika, a munkahelyek versenyképessége, a fiatalok helyzete állt. A kérdés azért is fontos, mert egyre erősödnek az uniót bíráló hangok. A jelentkező problémák közös kezelése erősíti az európai együttműködést és az unióba vetett bizalmat - tette hozzá.

Hogy lesz így biztonságban Európa? Amerika aggódik és gyanakszikA németek és a franciák új biztonságpolitikai koncepcióval álltak elő Európa számára. A Brexit gyengíti az angolszász érdekérvényesítést a kontinensünkön, talán ezért is vált Washington most kissé gyanakvóvá. Az utóbbi évtizedeket vizsgálva lehet, hogy nem alaptalan az amerikai félelem. Káncz Csaba elemzése >>>>>

Nem lesz többé London a pénzügyi központ

Francois Hollande francia államfő a tanácskozást követően kijelentette: nincs mód arra, hogy a londoni City maradjon az uniós fizetőeszköz, az euró elszámolási központja, ha az Egyesült Királyság elhagyja az egységes piacot. Minden, az euróval kapcsolatos pénzügyi intézményt el kell költöztetni a brit fővárosból amilyen gyorsan csak lehet - tette hozzá Francois Hollande.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG